Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozí ďalší veľký konflikt? VIDEO Manévre Číny pri Taiwane, ostrov je pripravený viesť vojnu

Vojenské cvičenie pri Taiwane. Zobraziť galériu (3)
Vojenské cvičenie pri Taiwane. (Zdroj: YouTube/Reuters/CCTV)

TCHAJ-PEJ - Taiwan zaznamenal väčšiu vojenskú aktivitu Číny vo svojom okolí. Do jeho vzdušného priestoru vstúpilo bez dovolenia 15 čínskych lietadiel, a to vrátane 12 bojových stíhačiek, informovala v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

Napätie na východe Ukrajiny: VIDEO Mohutný presun ruskej armády, Západ musí byť obozretný

Čína v utorok ohlásila cvičenia svojej flotily v blízkosti ostrova, ktorý považuje za svoju provinciu. "Nepochybne máme v úmysle sa brániť, a ak to bude potrebné, budeme viesť vojnu," uviedol taiwanský minister zahraničia Joseph Wu. Podľa neho sú rizikom vypuknutia konfliktu Taiwanu s Čínou znepokojené aj Spojené štáty. Tie ale zatiaľ situáciu nekomentovali.

Aktivity svojich ozbrojených síl v stredu Peking nekomentoval. V utorok ale čínska armáda oznámila, že sa jej lietadlová loď so sprievodnými plavidlami zúčastňuje námorného cvičenia v blízkosti Taiwanu. Manévre s cieľom "ochrany čínskej suverenity" mieni Peking podľa vyhlásenia vykonávať v budúcnosti pravidelne. Podľa agentúry Reuters Čína ani Taiwan neuviedli, kde sa presne skupina čínskych lodí nachádza.

Joseph Wu
Zobraziť galériu (3)
Joseph Wu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying)

Taiwanský minister zahraničia Wu tiež uviedol, že Taiwan zvýši svoje výdavky na obranu, aby modernizoval vojenskú techniku. K tomu ostrov podnietili aj Spojené štáty, jeden z jeho najbližších spojencov a dodávateľov zbraní. "Obrana Taiwanu je našou zodpovednosťou," vyhlásil minister. Taiwanské ministerstvo obrany ohlásilo osemdňové cvičenie, pri ktorom bude simulovaný čínsky kybernetický útok. Podľa agentúry Reuters USA Taiwanu odporučili, aby sa stal "ježkom", ktorého dobytie by Čínu stálo veľa strát.

Boj o náklonnosť Paraguaja

Taiwanský minister zahraničia Wu vyhlásil, že Čína vyvíjala nátlak na vládu Paraguaja, aby výmenou za dodávku niekoľkých miliónov dávok čínskych vakcín proti covidu-19 prerušila diplomatické vzťahy s ostrovom. Latinskoamerická krajina patrí do úzkeho okruhu štátov, ktoré uznávajú zvrchovanosť Taiwanu. Podľa ministra zahraničia ale taiwanská diplomacia pomohla Paraguaju v rokovaní s výrobcami preparátov z iných krajín. Čína tvrdenie nekomentovala, jej diplomacia sa ale dlhodobo snaží znížiť počet krajín, ktoré uznávajú Taiwan ako nezávislú entitu.

Kontrola zo strany USA

V oblasti okolo Taiwanu je tiež americké námorníctvo. V stredu taiwanským prielivom, ktorý oddeľuje pevninskú Čínu od ostrova, preplávala jedna z bojových lodí USA. Čína uviedla, že aktivity plavidla monitoruje. Podľa nej americká loď "narúša mier a stabilitu" v oblasti.

Ďalšia skupina vojenských plavidiel spoločne s lietadlovou loďou Theodore Roosevelt vplávala na začiatku apríla do Juhočínskeho mora. Pentagon to označil za bežnú operáciu. Americké námorníctvo pravidelne čínsku nadvládu nad oblasťou spochybňuje tým, že sa tadiaľ jeho lode plavia, aby demonštrovali slobodu plavby. V Juhočínskom mori vedie Peking spory s okolitými štátmi, napríklad Filipínami, a nárokuje si niektoré oblasti.

Ostrov Taiwan považuje Čína za svoju neoddeliteľnú súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim komunistickej strany.

Viac o téme: NámorníctvoLietadláLodeAktivitaUSAČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu