Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Do boja o prezidentské kreslo sa zapojí aj meno filipínskeho diktátora: Jeho syn ohlásil kandidatúru

Bývalý filipínsky diktátor Ferdinand Marcos Zobraziť galériu (2)
Bývalý filipínsky diktátor Ferdinand Marcos (Zdroj: TASR/AP Photo/Jack Smith, File)

MANILA - Syn bývalého filipínskeho diktátora Ferdinanda Marcosa bude kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách.

Ferdinand "Bongbong" Marcos mladší to oznámil v utorok, informovala tlačová agentúra AFP, podľa ktorej sa tento klan usiluje o návrat na politickú scénu. Marcos mladší (64) obhajuje kontroverznú protidrogovú vojnu súčasného filipínskeho prezidenta Rodriga Duterteho a podporuje trest smrti pre pašerákov drog.

"Dnes oznamujem svoj zámer uchádzať sa o prezidentský úrad v nadchádzajúcich filipínskych voľbách, ktoré sa budú konať v máji 2022. Našej krajine vrátim zjednocujúce vedenie," vyhlásil Marcos mladší na sociálnych sieťach a rozšíril tak zoznam kandidátov, ktorí chcú nahradiť Duterteho.

Na Filipínach je populárny

Marcos mladší sa v nedávnom prieskume verejnej mienky umiestnil na druhom miestne – za Duterteho dcérou Sarou Duterteovou, hoci ona sama kandidovať nehodlá. Marcos mladší v predchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2016 neuspel, keď sa uchádzal o post viceprezidenta – tesne prehral s Leni Robredovou.

Rodina Marcosových po mocenskom páde diktátora Ferdinanda Marcosa v roku 1986 odišla do exilu v USA. Marcos a jeho manželka Imelda boli obvinení z masívnej korupcie počas vládnutia. Ferdinand Marcos bol filipínskym prezidentom od roku 1965.

Kandidovať bude aj boxer Pacquiao

Kandidatúru v prezidentských voľbách potvrdil v septembri aj filipínsky boxer Manny Pacquiao. Do politiky vstúpil v roku 2010 ako kongresman v dolnej komore filipínskeho parlamentu, pričom v súčasnosti je senátorom v hornej komore. Približne v rovnakom čase ohlásil kandidatúru na filipínskeho prezidenta aj Francisco Domagoso, starosta hlavného mesta Manila.

Filipínsky profesionálny boxer a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Aaron Favila)

Duterte sa stal hlavou štátu v roku 2016 a následne spustil v krajine tvrdú protidrogovú kampaň. Podľa tamojšej polície od jeho nástupu do úradu zabili pri zásahoch viac ako 7000 osôb podozrivých z drogovej kriminality.

Humanitárne organizácie sa domnievajú, že počet takto usmrtených môže byť ešte oveľa vyšší. Napriek tomu je Duterte podľa prieskumov medzi tamojšími obyvateľmi populárny.

Viac o téme: VoľbyPrezidentFilipínyFerdinad Marcos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu