Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vojaci vytiahli posledné telá z trosiek havarovaného lietadla na Filipínach: Zahynulo 50 ľudí

 Na juhu Filipín sa zrútilo vojenské lietadlo
Na juhu Filipín sa zrútilo vojenské lietadlo (Zdroj: Twitter/The Philippine Star)

MANILA - Filipínski vojaci našli telá posledných piatich nezvestných pasažierov transportného vojenského lietadla, ktoré v nedeľu havarovalo. Pri najhoršom leteckom nešťastí v krajine za uplynulých 20 rokov tak zahynulo 50 ľudí a 49 utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie úrady.

Vojaci, policajti a hasiči zachránili 49 príslušníkov armády vrátanie niekoľkých, ktorí z lietadla vyskočili predtým, než vybuchlo a zachvátili ho plamene. Trosky lietadla zasiahli siedmich ľudí na zemi a traja z nich zraneniam podľahli, uviedla armáda.

Lietadlo tamojších ozbrojených síl typu Lockheed C-130 Hercules prevážajúce 96 ľudí sa zrútilo a začalo horieť po tom, ako pri pristávacom manévri minulo dráhu na ostrove Jolo v provincii Sulu. Príčina nehody nie je známa, vo veci prebieha vyšetrovanie. Mnohí z vojakov na palube havarovaného lietadla nedávno absolvovali základný vojenský výcvik a boli nasadení do nepokojného južného regiónu krajiny v súvislosti s bojom proti terorizmu.

Región na juhu Filipín je domovom mnohých moslimov v prevažne rímskokatolíckej krajine a má históriu separatistických nepokojov. Väčšina teroristických útokov v Sulu sa pripisuje skupine Abú Sajjáf, známej únosmi a vraždami. Filipínske ozbrojené sily zaznamenali v júni haváriu vrtuľníka Black Hawk, pri ktorej prišlo o život šesť ľudí. V roku 1993 pri zrútení filipínskeho lietadla C-130 Hercules zomrelo 30 ľudí, v roku 2008 pri ďalšej havárii civilnej verzie tohto stroja zahynulo 11 osôb.

Najtragickejším leteckým nešťastím na Filipínach bola nehoda Boeingu-737 tamojšej spoločnosti PAL Express v roku 2000, ktorá si vyžiadala 131 mŕtvych.

Viac o téme: HaváriaLietadloFilipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu