Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ženu (†55) zaočkovali proti KORONAVÍRUSU: Po pár dňoch dostala silné bolesti hlavy a zomrela

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Scott Heppell)

BERLÍN - Ďalšia žena zomrela po očkovaní vakcínou AstraZeneca. Rovnako ako v ostatných prípadoch sa u nej vyvinula trombóza mozgových žíl. Klinika predpokladá súvislosť s očkovaním. U očkovaných osôb sa vyvinula trombóza aj pri vakcíne Pfizer/ BioNTech.

Odporúčanie infektológa: Zvážte očkovanie vakcínou AstraZeneca u tejto skupiny žien!

AstraZeneca sa opäť nemôže dostať z titulkov. Po tom, ako sa u niekoľkých ľudí po očkovaní vyvinula trombóza mozgových žíl a zomreli v posledných týždňoch, došlo teraz k novému prípadu. 55-ročná zdravotná sestra z Immenstadtu (Allgäu) zomrela v sobotu dva týždne po očkovaní, informuje Augsburger Allgemeine a Allgäuer Zeitung.

Silné bolesti hlavy

Podľa Augsburger Allgemeine existuje pri nej podozrenie, že mala trombózu mozgových žíl. Považuje sa za „veľmi pravdepodobné“, že smrť ženy súvisí s očkovaním vakcínou AstraZeneca, napísala asociácia kliniky. „Sme týmto tragickým incidentom hlboko šokovaní,“ uviedol profesor Dr. Ricardo Felberbaum, medicínsky riaditeľ v nemocnici v Kemptene a ktorého vyhlásenie citovala asociácia kliník mesta Allgäu.

55-ročná žena bola 3. marca zaočkovaná prvou dávkou účinnej látky AstraZeneca. Po siedmich až ôsmich dňoch sa u nej prejavili závažné príznaky a so silnými bolesťami hlavy išla na pohotovosť na kliniku Immenstadt. 19. marca tam bola opäť liečená a na ďalší deň bola prevezená na kliniku v Kemptene, kde o chvíľu na to zomrela.

Ženu (†55) zaočkovali proti
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

Skutočne zomrela na očkovanie proti koronavírusu?

Do akej miery sa potvrdí podozrenie, že očkovanie viedlo k smrti ženy, je potrebné objasniť. Preto je klinika v súčasnosti v úzkom kontakte so zdravotnými orgánmi v okrese Oberallgäu a s Inštitútom Paula Ehrlicha.

Pokračujú v očkovaní vakcínou AstraZeneca

Po tomto incidente sa predpokladá, že „sa v rámci siete kliník zvýši odpor voči AstraZeneca,“ hovorí Andreas Ruland, hovorca manažmentu. Vo všetkých nemocniciach Oberallgäuer Klinik Verbund bolo doposiaľ očkovaných vakcínou AstraZeneca okolo 450 zamestnancov a vakcína bude podávaná pravdepodobne aj naďalej. Pretože združenie kliník nerozhoduje, ktorú vakcínu má používať. Ruland tiež nevie o žiadnych ďalších prípadoch: „Okrem bežných reakcií na očkovanie neboli známe žiadne incidenty.“

Články o úmrtiach počas
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AFP)

Pri závažných príznakoch treba vyhľadať lekára

Inštitút Paula Ehrlicha radí všetkým ľuďom, u ktorých sa „po očkovaní vakcínou AstraZeneca objavia príznaky ako dýchavičnosť, bolesť na hrudníku, opuchy rúk alebo nôh“, vyhľadať lekára, píše v tlačovej správe okresná správa Oberallgäu. „Okrem toho by mal každý, kto má silné alebo pretrvávajúce bolesti hlavy, ktoré trvajú viac ako štyri dni po očkovaní, alebo u koho sa po niekoľkých dňoch objavia vedľa miesta očkovania modriny, okamžite vyhľadať lekára.“

Ženu (†55) zaočkovali proti
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Počet úmrtí sa zvýšil na 15

Od minulého piatku sa počet hlásených trombóz v mozgových žilách po očkovaní vakcínou AstraZeneca zvýšil na 14. Po smrti ženy je ich v súčasnosti 15. „S výnimkou jedného prípadu sa všetky správy týkali žien vo veku od 20 do 63 rokov,“ uviedla pre portál Augsburger Allgemeine hovorkyňa Inštitútu Paula Ehrlicha. V deviatich zo 14 prípadov došlo k trombóze mozgových žíl v súvislosti so zníženým počtom krvných doštičiek.

Aj po očkovaní vakcínou Pfizer/ BioNTech Comirnaty sa v dvoch prípadoch vyvinuli zrazeniny v mozgových žilách. „Po očkovaní Comirnaty boli hlásené dva prípady trombózy mozgových žíl,“ uviedla hovorkyňa. Postihnutí mali 47 a 86 rokov. Na rozdiel od 14 prípadov AstraZeneca sa tu nenašiel žiadny nedostatok krvných doštičiek.

Viac o téme: SmrťOčkovanieTrombózaAstraZenecaPfizer/ BioNTech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu