Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odporúčanie infektológa: Zvážte očkovanie vakcínou AstraZeneca u tejto skupiny žien!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

BRUSEL - Európska lieková agentúra (EMA) dala zelenú pre použitie vakcíny Astrazeneca. Napriek tomu nie je možné úplne vylúčiť riziko vzniku krvných zrazenín, tvrdí orgán EÚ. Infektológ Salzberger sa preto zasadzuje o prehodnotenie jeho použitia u mladších žien.

Na základe odporúčania EMA pokračovať v očkovaní koronou vakcínou Astrazeneca odporúča nemecký infektológ istej skupine, aby starostlivo zvážila riziká. „U žien pred menopauzou, ktoré majú veľmi nízke riziko komplikácií Covid-19, je potrebné v súčasnosti zvážiť, či očkovať vakcínou Astrazeneca,“ uviedol profesor Univerzitnej nemocnice v Regensburgu Bernd Salzberger. U 80-ročného muža s vysokým rizikom závažného priebehu Covid-19 vyzerá naopak pomer rizika a prínosu z pohľadu tretej vlny veľmi odlišne.

Trinásť prípadov krvných zrazenín v mozgových žilách, ktoré sú doteraz známe v súvislosti s očkovaním v Nemecku, sa takmer výlučne týkajú žien. Salzberger zdôraznil, že je stále otvorené, či môžu hrať úlohu určité lieky alebo genetická predispozícia. Ďalšie objasnenie bude pravdepodobne trvať týždne.

EMA odporúča pokračovať v očkovaní. „Vakcína je bezpečná a účinná proti Covid-19 a jej prínos je oveľa väčší ako riziká,“ uviedla šéfka EMA Emer Cooková po zvláštnom stretnutí bezpečnostného výboru. EMA zopakovala, že neexistujú dôkazy o tom, že incidenty spôsobilo očkovanie. Napriek tomu to nie je nemožné. Skúšky a štúdium vakcíny preto pokračujú.

Odporúčanie infektológa: Zvážte očkovanie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Scott Heppell)

Sprístupniť Astrazeneca dobrovoľníkom

Salzberger vyhodnotil rozhodnutie EMA, že sa dali očakávať a celkovo výhody očkovania jednoznačne prevážili. EMA sa očividne pozrela na prípady starostlivo a vážne. „Ide o neobvyklé, zriedkavé udalosti,“ zdôraznil Salzberger v súvislosti s hlásenými trombózami mozgových žíl. Privítal skutočnosť, že EMA chcela zahrnúť varovanie do informácií pre pacientov a odborníkov. „Celý proces ukazuje, že sieť pre bezpečnosť liekov funguje.“

Lekári intenzívnej starostlivosti zatiaľ odporúčajú urobiť výnimky zo sekvencie očkovania. "Dôvera vo vakcínu, bohužiaľ, teraz veľmi utrpela. Bola by to preto dobrá príležitosť sprístupniť Astrazenecu pre dobrovoľníkov, ktorí sa neboja a zatiaľ s nimi nie je počítané v poradovníku očkovania," vysvetlil predseda nemeckej interdisciplinárnej komisie pre intenzívnu a urgentnú medicínu (Divi), Gernot Marx. Každá dávka očkovacej látky sa teraz musí použiť čo najrýchlejšie.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaMenopauzaAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu