Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V tomto meste žije najviac miliardárov na svete: Toto sú dôvody ich nesmierneho bohatstva!

Peking Zobraziť galériu (3)
Peking (Zdroj: Getty Images)

PEKING - V Pekingu teraz žije viac dolárových miliardárov než v akomkoľvek inom meste na svete. Vlani ich v čínskej metropole podľa rebríčka časopisu Forbes pribudlo 33, dohromady ich tak bolo už 100. Peking teda tesne prekonal New York, kde vlani žilo 99 miliardárov a ktorý rebríčku najbohatších ľudí Forbesu vládol sedem rokov. Podľa webu BBC je za tým fakt, že sa Čína dokázala rýchlo zotaviť z nákazy covidom-19 a ťaží z rastu svojich technologických firiem a z rastu akciových trhov.

Ťažká rana pre Donalda Trumpa: Počas funkcie prezidenta USA prišiel o obrovský majetok

Ak by sa ale majetok newyorských miliardárov spočítal, bol by o 80 miliárd dolárov vyšší ako majetok ich čínskych náprotivkov. Najbohatšou osobou žijúcou v Číne bol v minulom roku zakladateľ spoločnosti na zdieľanie krátkych videí TikTok a generálny riaditeľ jej materskej firmy ByteDance Čang I-ming. Vlani sa jeho majetok zdvojnásobil na 35,6 miliardy dolárov (cca 30 miliárd eur). Najbohatší Newyorčan, bývalý starosta mesta Michael Bloomberg, má 59 miliárd dolárov (cca 50 miliárd eur), napísal Forbes.

Michael Bloomberg
Zobraziť galériu (3)
Michael Bloomberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Carlos Osorio)

Čína má v rebríčku za minulý rok 210 nových miliardárov, viac než akákoľvek iná krajina. Polovica z nich prišla k peniazom vďaka výrobe alebo vlastníctvu technologických spoločností. Vlani sa do rebríčka dostalo aj najviac nových mien. Forbes vypočítal, že vo svete pribúda každých 17 hodín jeden miliardár. Vlani ich pribudlo 493.

Jeff Bezos
Zobraziť galériu (3)
Jeff Bezos  (Zdroj: SITA/AP)

Najviac miliardárov (724) žije aj naďalej v Spojených štátoch. Čína ich však doháňa, za minulý rok ich Forbes v krajine napočítal 698. Titul najbohatšieho človeka na svete si už štvrtý rok po sebe udržal zakladateľ spoločnosti Amazon Jeff Bezos s majetkom 177 miliárd dolárov (asi 150 miliárd eur).

Viac o téme: MiliardáriForbesPekingNajbohatší ľudia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu