Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Peklo rodičky (†32) s covidom-19: Mladú ženu mali odmietnuť tri nemocnice, tragický koniec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISTANBUL - Tureckou verejnosťou otriasol prípad neposkytnutia zdravotnej pomoci žene (†32) v deviatom mesiaci tehotenstva, ktorá bola v karanténe kvôli nákaze covidom-19. Keď začala mať prudké kontrakcie a bolesti, jej manžel oslovil tri nemocnice, no všetky rodičku mali odmietnuť prijať. Kým sa jej napokon ujalo štvrté zdravotnícke zariadenie, bolo už neskoro, mladá pacientka pri zákroku zomrela.

Lenka vyše 20 rokov necítila skoro žiadne vône: Nečakaný ZVRAT po prekonaní KORONAVÍRUSU

Keď Dönüş Kılıncová z tureckého Istanbulu začala v utorok 3. novembra pociťovať kontrakcie a bolesti, požiadala svojho manžela Ramzana, aby ju zobral na súkromnú pôrodnícko-gynekologickú kliniku, ktorá sa o ňu počas tehotenstva starala. Na prekvapenie budúceho otca však nič neprebiehalo tak, ako si predstavoval. Portál Gazete Duvar uviedol, že keď sa personál dozvedel, že žena má covid-19, nechcel manželov ani pustiť dnu. "Zavreli nám dvere rovno pred nosom, hoci sme boli ich pacientmi," uviedol nešťastný Ramzan.

Pri telefonáte s riaditeľom kliniky sa mal od neho dozvedieť, že nie sú pandemická nemocnica. Pacientov s covidom-19 neprijímajú, aby ochránili tých, ktorí sú u nich hospitalizovaní. Keď Ramzan neskôr nástojil na tom, aby jeho ženu zvíjajúcu sa v bolestiach, prijali, mal mu riaditeľ odporučiť, že majú prísť vtedy, keď bude mať žena negatívny test.

Vedci krútia hlavami: 101-ročná žena prežila trikrát nákazu koronavírusom

Dvojica údajne nepochodila ani v ďalších dvoch nemocniciach, kde sa taktiež dozvedela, že tehotné ženy s covidom-19 neošetrujú, pretože majú štátom stanovené kvóty, a tie nemôžu prekročiť. Zúfalých manželov vraj poslali domov. 

Nakoniec ženu prijala až súkromná klinika v európskej časti Istanbulu, no to už bolo pre mladú ženu neskoro. Jej zdravotný stav bol veľmi vážny a okamžite sa musela podrobiť chirurgickému zákroku, pri ktorom zomrela. Lekári mali Ramzanovi povedať, že ak by došlo k ďalšiemu čakaniu, nepodarilo by sa im zachrániť ani dieťa.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

"Aj toto bola súkromná klinika, ale prijali nás," uviedol roztrpčený otec, podľa ktorého keby chceli, mohli jeho manželku operovať aj v nemocnici, kde bola ošetrovaná počas tehotenstva. Ramzan sa preto chystá zariadenie žalovať. "Moja žena pracovala 3,5 roka ako učiteľka. Prišli sme o ženu, ktorá zasvätila roky svojho života deťom a vzdelávaniu. Tento štát prišiel o učiteľa a dieťa o svoju matku," dodal.

Nemocnica sa bráni, že vyhlásenia otca sú zavádzajúce a nezodpovedajú realite. K incidentu nemalo prísť tak, ako ho opisuje Ramzan Kılınc. Žena, ktorá mala pozitívny PCR test urobený 29.10. 2020, dostala pokyny, ako sa má správať. Zverejnené informácie údajne vyvolali v ich zariadení a u zamestnancov veľký smútok a sklamanie. Kritika má byť nezaslúžená. 

Viac o téme: Tehotenstvo KoronavírusNemocniaCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu