Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KORONAVÍRUS Ako budú vyzerať Vianoce počas pandémie? Španielsko predstavilo opatrenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Španielsko počas vianočných sviatkov v snahe zabrániť šíreniu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 umožní pohyb medzi jednotlivými autonómnymi regiónmi len v prípade návštev rodinných príslušníkov. Rozhodla o tom v stredu vláda v Madride po dohode s regionálnymi vládami, informoval španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa.

Toto obmedzenie bude platiť od 23. decembra do 6. januára. "Aby som to zhrnul, tieto Vianoce ostávame doma," vyjadril sa Illa. Viac informácií o tom, ako chcú tento zákaz monitorovať, však nateraz neposkytol.

Vláda však mierne uvoľní nariadenia týkajúce sa stretnutí a maximálneho povoleného počtu ľudí. Počet účastníkov sviatočných osláv a novoročných večierkov sa tak bude môcť zvýšiť z terajších šesť na desať ľudí. Táto výnimka bude platiť 24., 25., 31. decembra, ako aj na Nový rok 1. januára. Na Štedrý večer a Silvestra sa tiež zákaz nočného vychádzania posunie zo súčasných 23.00 h na 1.30 h nadránom.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Od novembra však platí v Španielsku šesťmesačný núdzový stav, na základe ktorého môžu jednotlivé regióny regulovať svoje vlastné pandemické reštrikcie bez súhlasu ústrednej vlády v Madride. V Španielsku zaznamenali od začiatku pandémie už vyše 1,6 milióna prípadov nákazy novým koronavírusom a viac ako 45.000 súvisiacich úmrtí. Denne v tejto krajine posledných dňoch pribúda viac ako desaťtisíc prípadov a stovky úmrtí.

Opatrenia sprísnia aj Taliani

Talianska vláda sa vo štvrtok dohodla na zavedení prísnych obmedzení v oblasti cestovania, ktoré budú v krajine v platnosti počas vianočných a novoročných sviatkov s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra DPA.

Vláda premiéra Gueseppeho Conteho sa rozhodla v období od 21. decembra do 6. januára zakázať cestovanie medzi jednotlivými talianskymi regiónmi. Ľudia podľa DPA nebudú môcť vycestovať do svojich rekreačných domov na pobreží alebo v horách. Výnimky sa týkajú cestovania za prácou, cestovania zo zdravotných dôvodov a iných mimoriadnych situácií. Vláda obyvateľov žiada, aby 25. a 26. decembra a 1. januára necestovali a zdržiavali sa vo svojich obciach. Výnimky sú možné v prípade cesty do práce a mimoriadnych situácií.

KORONAVÍRUS Ako budú vyzerať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Alvaro Barrientos)

Taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza v stredu oznámil, že v Taliansku bude i naďalej platiť čiastočný lockdown a trojstupňový systém obmedzení. Opatrenia sa však sprísnia počas Vianoc. "K sviatkom musíme pristupovať s čo najväčšou vážnosťou, ak v januári nechceme ďalšie zatváranie," povedal Speranza, ktorého vyjadrenia sprostredkovala agentúra ANSA.

V oblastiach, ktoré sú zaradené medzi tzv. červené zóny, môžu obyvatelia vychádzať z domu len vo výnimočných prípadoch, ako sú cesta do práce a na nákupy. Obyvatelia v zónach s nižšou mierou rizika (žlté zóny) mohli až doteraz slobodne cestovať, pripomína DPA.

Viac o téme: ŠpanielskoVianoceKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu