Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Česi majú tvrdý lockdown, tak vyrazili do poľských obchodov: Predavači nie sú nadšení

Koronavírus v Poľsku Zobraziť galériu (2)
Koronavírus v Poľsku (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA, VARŠAVA – Susedné Česko, ktoré je na tom z hľadiska epidemiologickej situácie najhoršie v Európe, zaviedlo lockdown. Viacerí Česi žijúci v pohraničí však cez víkend vzali poľské obchody útokom. Nakupovali predovšetkým v hobbymarkete.

Poľská vláda oznámila v piatok sprísnenie opatrení proti šíreniu koronavírusu. Obmedzenia sa týkajú čiastočného uzavretia škôl či reštaurácií. Všetky obchody však zostávajú otvorené.

Do Poľska počas víkendu zavítalo viacero Čechov žijúcich v pohraničí. Ako zreferoval server Novinky.cz, na parkovisku pred najväčším obchodným centrom v poľskom meste Ratibor bola zhruba štvrtina áut s českou poznávacou značkou. Niektorí Česi prišli aj s prívesnými vozíkmi.

KORONAVÍRUS Ak sa nestane zázrak, vláda bude musieť pritvrdiť obmedzenia, odkázal Čechom Babiš

„Máme to sem bližšie než do Opavy, takže sem cestujeme nakupovať veľmi často, dvakrát za mesiac,“ povedal reportérovi portálu muž z obce Chuchelná v okrese Opava, ktorý do susedného Poľska vyrazil aj s manželkou a dvoma deťmi. „Opravujeme kúpeľňu a tiež potrebujeme vrecká do vysávača. A keď už sme tu, pozrieme sa aj na nejaké zimné topánky a nakúpime jedlo. Kto vie, kedy sa obchody v Česku zasa otvoria, a navyše v Poľsku je predsa len o niečo lacnejšie,“ dodal.

Predavači v poľskom hobbymarkete však nie sú z českých zákazníkov nadšení. „Česko je na tom teraz skoro najhoršie na svete, dokonca neodporúča cudzincom vstup, pokiaľ k tomu nemajú napríklad pracovné dôvody. A Česi k nám pritom chodia nakupovať, ako by sa nič nedialo, to nemá logiku,“ skonštatoval jeden zo zamestnancov reťazca v Ratibore.

Viac o téme: ČeskoPoľskoNákupyObchodyCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu