Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov, uviedol premiér

(Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD). Ako dodal, je to jedinečná príležitosť, ako dostať do obehu 6,4 miliardy eur. So štvrtou žiadosťou o platbu z plánu obnovy sa Slovensko blíži takmer k už polovici alokácie, ktorá je preň určená.

"Je to jedinečná príležitosť dostať do obehu 6,4 miliardy eur v oblastiach, ktoré potrebujeme rozbehnúť. Školstvo, zdravotníctvo, životné prostredie, jednoducho tam, kde peniaze nemáme zo zdrojov štátneho rozpočtu. Tieto peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov, na ktorých sa ešte budeme veľa dohadovať," priblížil premiér.

VIDEO

Štvrtá platba z Plánu obnovy by mala prebehnúť v najbližších týždňoch (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Kmec doplnil, že momentálne prebieha záverečná fáza hodnotenia štvrtej žiadosti o platbu z plánu obnovy. "Momentálne sme v záverečnej fáze hodnotenia štvrtej žiadosti o platbu, kde by Slovensku mali prísť na účet ďalšie prostriedky vo výške takmer jednej miliardy eur. V kumulácii s predchádzajúcimi platbami by sa Slovensko malo dostať na úroveň troch miliárd eur, kde sa už teda blížime k polovici alokácie, ktorá je určená Slovensku v rámci plánu obnovy," uviedol.

Premiér pripomenul aj stretnutie s podpredsedníčkou Európskej komisie

Spresnil, že v rámci štvrtej žiadosti o platbu sa dolaďuje ešte otázka započítania výdavkových limitov na rok 2024, o ktorej rezort financií intenzívne komunikuje s EK. "Som presvedčený, že štvrtú žiadosť o platbu by sme mali získať v najbližších týždňoch," dodal. Premiér pripomenul aj štvrtkové (25. 4.) stretnutie s podpredsedníčkou Európskej komisie (EK) a eurokomisárkou pre hodnoty a transparentnosť Věrou Jourovou. Spoločné stretnutie zhodnotil ako dobré a dodal, že požiadal eurokomisárku o racionálny a technický dialóg, nie politický.

Kmec potvrdil, že s EK vedú diskusiu súvisiacu so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a novelizáciou Trestného zákona. "Tu treba povedať, že v rámci plánu obnovy nehrozí zvrátenie akýchkoľvek míľnikov alebo cieľov, pretože otázka ochrany finančných záujmov EÚ je riešená v rámci celého systému štátnej správy a trestnoprávneho poriadku a postupu. Úrad špeciálnej prokuratúry bol iba jedným z článkov ochrany finančných záujmov EÚ a toto sa aj snažíme vysvetľovať EK, že vlastne po zrušení ÚŠP nedochádza k oslabeniu ochrany finančných záujmov," doplnil Kmec.

Viac o téme: EkonomikaRobert FicoPlán obnovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu