Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Británia rozhodla, cestujúci zo Španielska budú musieť ísť do karantény

Zdravotnícky personál vo Veľkej Británii
Zdravotnícky personál vo Veľkej Británii (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Super)

LONDÝN - Británia vyradila Španielsko v sobotu večer v súvislosti s nárastom prípadov nákazy koronavírusom zo zoznamu bezpečných krajín, čo znamená, že všetci cestujúci zo Španielska budú musieť po návrate do Spojeného kráľovstva podstúpiť 14-dňovú karanténu. Informovala o tom škótska vláda, píše agentúra Reuters.

Nariadenie nadobudne účinnosť v sobotu o polnoci miestneho času (01.00 h SELČ). Tento krok britskej vlády tvrdo zasiahne oblasť turizmus v Španielsku, ktorý počas predošlých mesiacov výrazne postihli cestovné obmedzenia počas pandémie COVID-19.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Španielsko bude vyňaté zo zoznamu krajín, pre ktoré neplatí povinná karanténa pre nárast počtu prípadov koronavírusu za posledných päť dní," uviedla vo vyhlásení škótska vláda. Úrad pre zahraničné záležitosti a záležitosti Commonwealthu (FCO) Britom odporučil, aby do Španielska, ak to nie je nevyhnutné, necestovali - neplatí to pre Kanárske ostrovy a Baleáry, kde je nižšie riziko nákazy.

Tí, čo sa už nachádzajú v Španielsku, pôjdu po návrate do Británie na dva týždne do izolácie, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí. V piatok avizovalo opätovné zavedenie 10-dňovej karantény pre ľudí prichádzajúcich zo Španielska aj Nórsko. Francúzsko zase svojim občanom odporučilo, aby necestovali do severovýchodného regiónu Katalónsko, ktoré je jedným z ohnísk pandémie.

Katalónsko v sobotu ohlásilo 1493 nových prípadov nákazy a tri ďalšie úmrtia. Regionálna vláda vyzvala obyvateľov Barcelony, aby zostali doma. Katalánska vláda nariadila v piatok zatvorenie všetkých nočných klubov, diskoték a spoločenských podujatí. Príkaz nadobudne účinnosť v sobotu a bude platiť dva týždne.

Španielsko v reakcii na kroky Británie uviedlo, že je bezpečnou krajinou s lokalizovanými, izolovanými a kontrolovanými ohniskami koronavírusu. Hovorkyňa španielskeho ministerstva zahraničných vecí povedala, že krajina "rešpektuje rozhodnutia Spojeného kráľovstva" a je v kontakte s tamojšími predstaviteľmi.

Španielsko je jednou z najviac zasiahnutých krajín v Európe - evidujú tam viac než 290.000 infikovaných koronavírusom a viac ako 28.000 s tým súvisiacich úmrtí. V piatok pribudlo v Španielsku 922 nových prípadov nákazy; deň predtým ich počet stúpol o 971.

Úrady však monitorujú viac ako 280 ohnísk nákazy naprieč krajinou. Británia aktuálne za bezpečné krajiny nepovažuje ani Bangladéš, Brazíliu, Čínu, Indiu, Irán, Pakistan, Portugalsko, Rusko, Spojené štáty, Švédsko a Mexiko, pripomína Sky News.

Viac o téme: PandémiaŠpanielskoVeľká BritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu