Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Británia zaviedla ďalšie obmedzenia v oblastiach Manchestru i Lancashire

Británia zavádza ďalšie obmedzenia
Británia zavádza ďalšie obmedzenia (Zdroj: TASR/University of Oxford via AP)

LONDÝN - Nové obmedzenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou vstúpili v piatok do platnosti v Británii. Týkajú sa približne štyroch miliónov obyvateľov severného Anglicka, informovali agentúry AP a AFP.

Ľudia v metropolitnom grófstve Veľký Manchester a v častiach grófstiev Lancashire a West Yorkshire, ktorí nežijú v spoločnej domácnosti, sa nebudú môcť spolu stretávať vo vnútorných priestoroch. Britský minister zdravotníctva Matt Hancock pre spravodajskú stanicu Sky News povedal: "Je dôležité konať rýchlo, pretože vírus sa šíri a je potrebné sa uistiť, že vopred spravíte všetko, čo môžete." Hancock upozornil aj na to, že koronavírus sa šíri primárne v domácnostiach.

Nové opatrenia bolo podľa ministra nutné zaviesť, lebo ľudia sa "stretávali a nedodržiavali fyzický odstup". Opoziční poslanci zavedenie nových obmedzení podporili, avšak kritizovali, že ich Hancock oznámil vo štvrtok večer na Twitteri len dve hodiny predtým, než nadobudli účinnosť o polnoci miestneho času (piatok 01.00 h SELČ).


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Ide v poradí o druhé kolo regionálnych obmedzení, ktoré majú zabrániť druhej vlne nákazy. Po tom, čo v meste Leicester koncom júna zaviedli tzv. lockdown, vláda rozhodla, že od pondelka tam povolí otvorenie reštaurácií, krčiem, obchodov či kaderníctiev. Budú tam však platiť rovnaké pravidlá týkajúce sa zákazu stretávania ľudí vo vnútri budov okrem členov jednej domácnosti. Británia eviduje takmer 46.000 úmrtí na koronavírus, čo je tretí najväčší počet na svete po Spojených štátoch a Brazílii.

Británia spomalí zmierňovanie koronavírusových opatrení

Britský premiér Boris Johnson v piatok oznámil, že Británia na najmenej dva týždne spomalí uvoľňovanie opatrení zavedených v súvislosti pandémiou koronavírusu. Počet prípadov ochorenia COVID-19 začal totiž v Spojenom kráľovstve opäť stúpať. Informovala o tom agentúra AFP. "Stále hovorím, že náš plán na znovuotvorenie spoločnosti a ekonomiky je podmienečný... že nebudeme váhať a ak bude treba, stúpime na brzdu. Podľa nášho názoru by sme na ten brzdový pedál mali stúpiť práve v tejto chvíli," povedal Johnson s tým, že niektoré rizikové vnútorné priestory, ako sú kolkárne, kasína alebo zimné štadióny zostanú na najmenej 14 dní zatvorené aj po 1. auguste, keď sa mali znovu otvoriť.

Povolené nebudú ani svadobné hostiny s viac ako 30 účastníkmi. Johnson tiež povedal, že povinnosť nosiť rúško sa rozšíri aj na galérie, kiná a priestory, kde sa konajú bohoslužby. "Ak ľudia nebudú dodržiavať pravidlá a správať sa bezpečne, budeme možno musieť zájsť ešte ďalej. Vakcínu zatiaľ nemáme, takže jediný nástroj, ktorý máme (v boji s koronavírusom) v rukách, je ľudské správanie," upozornil britský premiér.

Viac o téme: ObmedzeniaBritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu