Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Nové zistenia vedcov prinášajú ďalšie obavy: Vírus mutuje!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ – Koronavírus SARS-CoV-2, ktorým sa po celom svete infikovali milióny ľudí, neustále mutuje. Stáva sa tak vírus nebezpečnejším? Odborníci v tom majú jasno!

Čítajte aj: Vedci objavili KORONAVÍRUS na prachových časticiach, ktoré znečisťujú ovzdušie: Stoja pred veľkou otázkou!

Správy o vývoji vírusu môžu vyvolávať znepokojené reakcie, čo sa stalo v posledných dňoch v súvislosti s výskumom tímu z Los Alamos National Laboratory v Spojených štátoch. Jeho štúdia rôznych mutácií jedného z proteínov SARS-CoV-2 bola pred dokončením schvaľovacieho procesu umiestnená na internet, pričom naznačovala existenciu "lepšie prenosnej formy" čínskeho koronavírusu. Tá sa údajne objavila vo februári v Európe a teraz po celom svete "rýchlo vytláča pôvodnú formu z Wu-chanu".

Závery, ktoré prevzali viaceré médiá, ale ihneď začali spochybňovať iní vedci. Niektorí poukazovali na to, že hypotéza o vyššej nákazlivosti nebola riadne laboratórne preverená, ďalší zmieňovali vplyv náhody. „Táto variácia mohla mať šťastie v tom, že sa veľmi skoro dostala do miest mimo Wu-chan, kde bol iný prístup pokiaľ ide o preventívne opatrenia. Potom nejde o vírus, ale o prostredie a príležitosti pre prenos,“ uviedol epidemiológ z Harvard School of Public Health William Hanage.

KORONAVÍRUS Nové zistenia vedcov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Mutácie koronavírusu spôsobujúceho ochorenie covid-19 pramenia z chýb, ktoré nastávajú pri kopírovaní genetickej informácie, keď sa vírus množí. Niektoré nové variácie ihneď nezmiznú, čo umožňuje expertom sledovať postup nákazy v čase a priestore. Podľa agentúry AFP sa zatiaľ veľký počet špecialistov zhoduje na tom, že nič nedokazuje významný vývoj v povahe SARS-CoV-2, hoci už boli zmapované tisíce genómov.

„Špekulácie o možnom nástupe agresívnejších kmeňov SARS-CoV-2 postupujú veľmi rýchlo,“ komentoval situáciu profesor Lawrence Young pôsobiaci na anglickej Univerzite Warwick. Vírus však podľa neho nemutuje príliš rýchlo a "aktuálne nemáme presvedčivé dôkazy o tom, že by tieto mutácie mali významný vplyv na to, ako nás vírus zasahuje".

Nebezpečná mutácia sa môže objaviť

Čínski vedci v marci oznámili objav dvoch rôznych kmeňov koronavírusu, z ktorých jeden mal byť nebezpečnejší. Tieto závery ale teraz spochybňuje štúdia tímu z univerzity v Glasgowe, ktorá vyšla v časopise Virus Evolution. Podľa jej autorov nie sú dôkazy o "rozdielnych typoch v evolúcii SARS-CoV-2". To však neznamená, že by sa nebezpečná mutácia nemohla v budúcnosti objaviť. Analýzy sa v tomto smere budú musieť opakovať podľa toho, ako bude šírenie infekcie pokračovať, podotkol expert na infekčné ochorenia George Griffin, ktorý pôsobí na Londýnskej univerzite.

Otázka mutácií je kľúčová pokiaľ ide o vývoj účinnej vakcíny, pretože nová verzia koronavírusu by mohla podkopať efektívnosť niektorých očkovacích látok. Ani britský profesor virológie Ian Jones ale zatiaľ nevidí dôvod zaoberať sa potenciálnymi problémami tohto druhu. „Mali by sme sa ďalej koncentrovať na stopovanie a liečbu vírusu takého, aký je teraz. Bohužiaľ, pre nás si vírus vie s kolonizáciou ľudskej populácie celkom dobre poradiť, neviem, čo by ho nútilo k tomu stať sa ešte nepríjemnejším,“ povedal.

Viac o téme: VedciVýskumNebezpečenstvoCOVID-19VakcínaKoronavírusMutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu