Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vedci skúmali prenos KORONAVÍRUSU: Hrozivé zistenie, takto bleskurýchlo sa infikovalo deväť ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PEKING - Nová štúdia ukázala, ako môže klimatizácia v reštaurácii naraz nakaziť deväť osôb koronavírusom. Tento prípad naznačuje, že klimatizácia by mohla zohrávať kľúčovú rolu pri prenose vírusu. Vedci však odpoveď nepoznajú na sto percent.

24. januára 2020 v čase obeda navštívilo reštauráciu bez okien na treťom poschodí viacpodlažnej budovy v čínskom meste Guangzhou aspoň 83 ľudí. Medzi nimi bola štvorčlenná rodina (známa ako A), ktorá sa vrátila z Wu-chanu. Neskôr popoludní sa jeden z rodiny, osoba nazvaná A1, začala cítiť zle, trpela horúčkou a kašľom. Napokon bola hospitalizovaná v nemocnici. Do 5. februára sa dokopy deväť ľudí, vrátane rodinných príslušníkov osoby A1 a piatich ľudí sediacich pri rodine A, infikovalo vírusom SARS-CoV-2.

Vedci skúmali prenos KORONAVÍRUSU:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci sa na základe tejto udalosti domnievajú, že nákaza sa preniesla klimatizáciou. Zdá sa, že vďaka nej sa respiračné kvapôčky dostali oveľa ďalej, ako pri kýchaní či rozprávaní. Výskum vykonali experti z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v Guangzhou. Jeho výsledky boli zverejnené v časopise Emerging Infectious Diseases. Článok mal vyjsť až v júli, no CDC ho publikovala už teraz vzhľadom na aktuálny charakter jeho obsahu.

KORONAVÍRUS Vedci skúmali patogén COVID-19, dospeli k parádnemu zisteniu

Výskumníci sledovali ľudí v reštaurácii v čase obeda a zároveň pozorovali, či bola v budove prítomná klimatizácia. Ako uvádza diagram, tí, ktorí sa infikovali vírusom, sedeli priamo v ceste prúdenia infikovaného vzduchu osobou A1. Na druhej strane, tí, ktorí sedeli mimo tohto prúdenia, sa vírusom nenakazili. "Došli sme k záveru, že v tomto prípade bol kvapôčkový prenos uskutočnený klimatizáciou. Kľúčovým faktorom infekcie bol smer prúdenia vzduchu," píšu vedci. 

Vedci skúmali prenos KORONAVÍRUSU:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskum však čelí niekoľkým výzvam, ktoré musí zohľadniť. Po prvé, experti nevylúčili možnosť, že infekciu rozšíril iba jeden z členov rodiny, nie celá rodina. Ďalej neexistuje žiadny vedecký konsenzus o tom, že koronavírus sa môže šíriť vzdušným prenosom aerosolizovaných častíc. Aj keď vieme, že koronavírus dokáže prekonať väčšie vzdialenosti, je otázne, či sa skutočne môže šíriť prúdením vzduchu z klimatizácie. Je preto potrebné vykonať ďalší, podrobnejší výskum.

Viac o téme: KlimatizáciaNákazaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu