Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dobré správy z nemocnice! Čechom s koronavírusom sa darí dobre: Primárka varuje, toto je riziko!

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch
Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

PRAHA – V Česku sa prvé tri prípady nákazy novým koronavírusom objavili 1. marca. Dovedna je v krajine 35 potvrdených prípadov. Väčšina pacientov je z Prahy a Úsťanského kraja. Lekári špecializovanej kliniky Na Bulovce v pondelok poskytli podrobnosti k priebehu liečby infikovaných.

Dvaja hospitalizovaní, šiesti v domácej karanténe

Hana Roháčová, primárka kliniky infekčných ochorení, v pondelok uviedla, že hospitalizovaní sú dvaja pacienti. „V súčasnej dobe máme hospitalizovaných dvoch pacientov, ktorí boli pozitívni na koronavírus. Minulý týždeň sme robili kontrolné testy a tento týždeň ich budeme ešte opakovať,“ povedala na tlačovej konferencii. Citovala ju televízia Nova.

Do domácej karantény bolo cez víkend prepustených šesť pacientov. Ich stav bol dobrý a nijaké zhoršenie príznakov sa neočakáva.

Fajčiari, pozor!

Roháčová varuje, že fajčenie cigariet podľa nej môže zhoršiť sprievodné príznaky koronavírusu. Tiež upozorňuje na priveľa stresu.  

Čítajte aj: Talianski väzni podpálili basu pre zákaz návštev, šesť mŕtvych: Česi chytili na hraniciach Slováka s horúčkou

Masívne šírenie nákazy sa v Česku zatiaľ neočakáva

Kedy vírus z Česka zmizne, Roháčová odhadnúť nevie. Pacienti pri odchode z nemocnice dostávajú prepúšťaciu správu s inštrukciami ohľadne opatrení a kontaktov. Kontrolné testy prebiehajú raz týždenne.   

Testujú sa len pacienti, u ktorých sa prejavia príznaky nákazy

V nedeľu bolo testovaných 20 pacientov. Ich vzorky sa aktuálne spracovávajú. Rovnaký počet pacientov prišiel aj priamo na kliniku. Testujú sa však iba tí, u ktorých sa počas povinnej 14-dňovej karantény prejavia príznaky nákazy. Pokiaľ sa neprejavia, k testovaniu nedochádza.

Domáci odber vzoriek prebieha za asistencie lekárskeho pracovníka. Ten pacientovi odoberie vzorku z nosohltana a ústnej dutiny. Zhodnotí tiež, či má pacient nejaké klinické príznaky. Pokyn k výjazdu dáva epidemiológ. S transportom vzoriek i pacientov pomáha záchranná služba.

Čechom s koronavírusom sa darí dobre

U pacientov, ktorí sú v súčasnosti hospitalizovaní, je priebeh ochorenia mierny, ako v 80 percentách prípadov. V prípade komplikácií je zhoršenie príznakov zrejmé napríklad na röntgene, pracovníci Bulovky ale tvrdia, že v Česku sa takýto prípad neobjavil. Monitoring prípadov koronavírusu prebieha dvakrát denne.

Obrovská spotreba rúšok

Na každého pacienta je nutné použiť nový ochranný prostriedok. Dodávky zásob prichádzajú denne, podľa pracovníkov Bulovky v tomto smere ku komplikáciám nedochádza.

Viac o téme: NákazaNemocnicaLiečbaCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu