Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mohutná búrka mieri z Atlantiku nad Európu: VIDEO O pár hodín prinesie mimoriadne silný vietor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube/Severe Weather Europe)

BRATISLAVA – Mimoriadne silný vietor a vysoké vlny, ktoré môžu na ostrovoch a otvorenom mori dosiahnuť výšku aj viac ako 15 metrov. To všetko podľa meteorológov prinesie búrka, ktorá mieri z Atlantiku nad Európu.

Sever Atlantického oceánu zasiahne mohutná veterná búrka. „V severnej polárnej oblasti pozorujeme v týchto dňoch nezvyčajne silný polárny vortex. Silný vietor, ktorý ho obkolesuje, dosahuje vo výškach rýchlosť až 600 kilometrov za hodinu,“ informovali meteorológovia z portálu iMeteo.sk. „Takto nestabilné počasie vytvára hlboké tlakové níže, ktoré následne putujú do vysokých a stredných zemepisných šírok,“ dodali.

Čítajte aj: Týždňová PREDPOVEĎ počasia: Udrú tuhé mrazy, meteorológovia vydali výstrahu

Polárny vortex je zjednodušene povedané obrovský vír masy studeného vzduchu, ktorého stred je okolo severného pólu a siaha od zemského povrchu až po stratosféru. Jeho priemer môže dosiahnuť aj okolo 10-tisíc kilometrov a obvod aj okolo 35-tisíc kilometrov.

V priebehu utorka a stredy jedna z takýchto tlakových níží prinesie mimoriadne silný vietor najmä nad vody severného Atlantiku. „Tlak v jej strede by mal do stredy klesnúť len na 940 hPa, čo je tlak podobný tomu v strede hurikánov,“ ozrejmili odborníci. Tlaková níž by mala zasiahnuť ale aj Faerské ostrovy, kde môžu nárazy vetra dosiahnuť rýchlosť až do 200 km/h. „Spolu s vetrom sa očakávajú aj vysoké vlny. Tie môžu na ostrovoch a otvorenom mori dosiahnuť výšku aj viac ako 15 metrov,“ upozornili meteorológovia.

Veľmi nepriaznivá situácia nastane aj v Škótsku, kde bude v stredu fúkať vietor s rýchlosťou aj okolo 180 km/h. „Tlaková níž by mala okrajom zasiahnuť aj sever Britských ostrovov. Do Škótskej vrchoviny môže v priebehu stredajšieho popoludnia priniesť nárazy vetra o rýchlosti od 130 do 180 km/h, ojedinele až do 200 km/h,“ spresnili odborníci.

Viac o téme: IslandBúrkaVietorVlnyFaerské ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu