Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Škótska premiérka Sturgeonová so sľubom: Posilní kampaň za nezávislosť Škótska po brexite

Nicola Sturgeonová
Nicola Sturgeonová (Zdroj: SITA/Jane Barlow/PA via AP)

LONDÝN - Škótska premiérka Nicola Sturgeonová má záujem ešte výraznejšie presadzovať nezávislosť Škótska po tom, ako Spojené kráľovstvo v piatok vystúpi z Európskej únie.

Sturgeonová počas piatkového vystúpenia v Edinburghu vyhlásila, že Škótska národná strana (SNP) pod jej vedením je pripravená ešte viac posilniť svoju kampaň za nezávislosť, pričom plánuje v prebiehajúcom roku zdvojnásobiť príslušný rozpočet, informovala tlačová agentúra DPA. Ľútosť nad tzv. brexitom bude podľa nej v Škótsku "podfarbená hnevom".

Premiérka vyjadrila presvedčenie, že nezávislé Škótsko by malo pred sebou "inú, lepšiu" budúcnosť. "Našou úlohou je presvedčiť o tom väčšiu ľudí v Škótsku," povedala niekoľko hodín pred ukončením členstva Británie v EÚ. V prieskume inštitútu YouGov, ktorého výsledky boli zverejnené vo štvrtok, sa prvýkrát od roku 2015 tesná väčšina oslovených Škótov vyslovila v prospech nezávislosti svojej krajiny. V stredu škótsky parlament schválil návrh podporujúci usporiadanie druhého referenda o nezávislosti.

Sturgeonová na zopakovanie referenda z roku 2014 potrebuje súhlas ústrednej britskej vlády, premiér Boris Johnson však deklaroval, že takýto krok nepripustí. Svoj postoj zdôvodnil tým, že pri prvom referende mala byť daná otázka zodpovedaná pre celú generáciu. Škótska premiérka to v piatok komentovala slovami, že odopieranie hlasovania Škótom nie je prejavom sily, ale slabosti.

Pri referende z roku 2014 sa vyslovilo vyše 55 percent účastníkov proti odčleneniu Škótska od zvyšku Spojeného kráľovstva. Podľa Sturgenovej sa však situácia zmenila po celobritskom referende z roku 2016, v ktorom obyvatelia rozhodovali o členstve v EÚ. Veľká väčšina Škótov vtedy hlasovala proti vystúpeniu, prehlasovali ich však voliči v Anglicku a Walese.

Viac o téme: NezávislosťŠkótskoVeľká BritániaBrexitNicola Sturgeonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu