Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Obvinenie ľudskoprávnej skupiny: Tvrdí, že po protestoch proti vláde v Egypte zatkli 640 ľudí

Ilustrčné foto
Ilustrčné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

KÁHIRA - Najmenej 640 demonštrantov zatkli v Egypte po minulotýždňových neobvyklých protestoch proti vláde prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie ľudskoprávnej skupiny Egyptský výbor pre práva a slobody (ECRF).

Demonštrantov podľa ECFR zadržali v 14 egyptských provinciách vrátane metropoly Káhira od uplynulého piatka do pondelka. ECFR odsúdila "svojvoľné zadržiavanie a zatýkanie demonštrantov". Egyptské úrady vyzvala na "okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých zadržaných". Na protivládnych protestoch sa uplynulý piatok vo viacerých egyptských mestách zúčastnili tisíce ľudí. Protesty vyvolali tvrdenia egyptského podnikateľa a aktivistu Muhammada Alího, ktorý ešte v polovici septembra, avšak bez uvedenia dôkazov, obvinil prezidenta Sísího i egyptskú armádu z korupcie.

Alí, ktorý pracoval 15 rokov na armádnych projektoch, sa momentálne nachádza v dobrovoľnom exile v Španielsku. Na Facebooku zverejnil sériu videí, v ktorých Sísího a egyptskú armádu obvinil z rozsiahleho plytvania verejnými zdrojmi. Tie boli podľa neho míňané na vily a iné stavebné projekty určené pre vysoko postavených armádnych činiteľov. Sísí všetky Alího obvinenia označil za "nehorázne klamstvá a očierňovanie".

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vyzvala svetových lídrov, ktorí sa zišli v New Yorku pri príležitosti rozpravy 74. Valného zhromaždenia OSN, aby zásah egyptských úradov voči demonštrantom odsúdili. Amnesty International zároveň uviedla, že sa jej podarilo na protestoch v piatich egyptských mestách zdokumentovať zatknutie najmenej 59 ľudí.

Viac o téme: ZatknutieEgyptKáhiraEgyptský výbor pre práva a slobody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu