Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Dohra vraždy manželky a dcérky v Egypte: Znalci klamali v prospech Kramného, súd im to spočítal!

Od smrti Moniky a Klárky Kramných ubehlo už vyše šesť rokov. Zobraziť galériu (4)
Od smrti Moniky a Klárky Kramných ubehlo už vyše šesť rokov. (Zdroj: Reprofoto/Blesk.cz, Archív,)

OSTRAVA - Znalci Igor Fargaš a Radek Matlach dostali dnes na Krajskom súde v Ostrave za skreslený znalecký posudok v kauze Petra Kramného trest väzenia s podmienečným odkladom na dva roky a päťročný zákaz činnosti. Súd dospel k názoru, že sa znalci dopustili krivej výpovede a nepravdivého znaleckého posudku. Podľa sudkyne Petry Ritterovej obaja vedome skreslili závery posudku v prospech obžalovaného, ​​ktorý bol odsúdený na 28-ročný trest za to, že v roku 2013 na dovolenke v egyptskom hoteli zavraždil elektrickým prúdom svoju manželku a dcérku.

Šesť rokov od smrti Moniky (†36) a Klárky (†8) Kramných: FOTO Ich vrah sa chce dostať na slobodu

Rozsudok nie je právoplatný. Obaja znalci sa v pojednávacej sieni odvolali. "S rozsudkom absolútne nemôžem súhlasiť. Odvolávam sa ihneď," povedal Matlach. Rovnako sa rozhodol aj jeho kolega. Šesťdesiatjedenročný Fargaš a štyridsaťsedemročný Matlach znalecký posudok z odboru súdneho lekárstva vypracovali na objednávku advokátky Kramného. Podľa sudkyne vypracovali a následne súdu predložili posudok na základe nepravdivých záverov a boli si toho vedomí.

"Tvrdili v ňom vymyslené skutočnosti, iné významné skutočnosti neuviedli vôbec," povedala Ritterová. Dodala, že znalci sa snažili zneprehľadniť dokazovanie a rozhodnutie súdu ovplyvniť v prospech obžalovaného.

Petr Kramný
Zobraziť galériu (4)
Petr Kramný  (Zdroj: profimedia.sk)

"Spochybnili príčinu smrti po zásahu elektrickým prúdom. Zle vyhodnotili histologické preparáty," povedala s tým, že v rozpore s pitevným nálezom účelovo vykonštruovali, že príčinou smrti matky a dcéry bola otrava, či s ňou súvisiaca dehydratácia.

Amaterizmus alebo zámer

Fargaš pred súdom nedostatky posudku pripustil, vysvetľoval ich tým, že nemali dosť času a prístup ku všetkým dôkazom. Nejasnosti chceli s kolegom vyriešiť pred súdom.

Dohra vraždy manželky a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Podľa rozsudku Krajského súdu Kramný zavraždil manželku Moniku a dcéru Klárku v egyptskom hoteli elektrickým prúdom v lete 2013. Počas procesu sa snažil senát presvedčiť, že všetci trpeli zdravotnými problémami. Rodina sa podľa neho stala obeťou otravy. Znalci Matlach a Fargaš túto verziu potvrdili v posudku a podľa obžaloby tak nepravdivo svedčili v Kramného prospech. Posudok oboch znalcov iní odborníci spochybnili s tým, že obsahuje také závažné chyby, že svedčí buď o úplnom amaterizme alebo úmyselnom jednaní.

Kramný si odpykáva za vraždu 28 rokov

Kramný bol za vraždu svojej manželky a dcéry na dovolenke v Egypte odsúdený na 28 rokov väzenia. Obžaloba vychádzala z posudku expertov ostravského ústavu súdneho lekárstva, podľa ktorých Kramný svoju rodinu zabil elektrickým prúdom. Znalci Matlach a Fargaš v posudku obhajoby uviedli ako najpravdepodobnejšiu príčinu úmrtia otravu z jedla, hoci možnosť smrti po zásahu elektrickým prúdom úplne nevylúčili.

Dohra vraždy manželky a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: internet)

Tretí, revízny posudok ale ako príčinu smrti opäť jednoznačne určil zásah elektrickým prúdom a znalec František Vorel takisto povedal, že u niektorých záverov znalcov Matlacha a Fargaša to vyzerá, že ide buď o základnú neznalosť alebo o úmyselné skreslenie. Krajské štátne zastupiteľstvo potom na základe záverov revízneho posudku podalo podnet polícii, ktorá oboch znalcov obvinila.

Viac o téme: VraždaZnalciPetr Kramný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu