Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Egyptské mesto čelí novej hrozbe: Kvôli klimatickým zmenám stúpa hladina mora, riziko záplav

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ALEXANDRIA - Egyptské prímorské mesto Alexandria, ktoré od svojho založenia dobyvateľom Alexandrom Macedónskym pred vyše 2300 rokmi prežilo invázie, požiare i zemetrasenia, čelí dnes novej hrozbe v podobe klimatickej zmeny. Napísala o tom v piatok agentúra AP.

Stúpajúca hladina mora zvyšuje riziko záplav chudobnejších štvrtí a archeologických nálezísk, čo donútilo tamojšie úrady, aby vybudovali betónové bariéry na mori, ktoré majú lepšie zabrániť prílivu.  V roku 2015 silná búrka zaplavila veľkú časť mesta. Prietrž, ktorá si vyžiadala najmenej šesť obetí na životoch a spôsobila zrútenie približne dvadsiatky budov, odhalila nevyhovujúci stav miestnej infraštruktúry. 

Alexandria, druhé najväčšie egyptské mesto, ktoré z troch strán obklopuje Stredozemné more, ustupuje do jazera, čím je náchylná na stúpanie hladiny mora spôsobené globálnym otepľovaním a topením ľadovcov.

Na konci 40. a 50. rokoch 20. storočia bolo toto mesto rajom pre spisovateľov a umelcov a svojou krásou a čarom lákalo egyptských boháčov i zahraničných turistov. Dnes je Alexandria vďaka svojej vyše 60-kilometrovému pobrežiu obľúbenou letnou destináciou najmä u Egypťanov, avšak mnohé z nej pláži už majú známky erózie.

Medzivládny panel o zmene klímy (IPCC) - vedecký orgán spadajúci pod OSN - varoval, že ak budú emisie pokračovať súčasným trendom, hladina svetového oceánu sa do roku 2100 pravdepodobne zvýši o 0,28-0,98 metra. Ohrozené budú prímorské mestá, mestá s riečnou deltou i nízko položené štáty. 

Viac o téme: ZáplavyEgyptAlexandria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu