Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prekvapivé rozuzlenie v prípade investigatívneho novinára v Rusku: Prepustili ho, to nie je všetko

Ivan Golunov Zobraziť galériu (2)
Ivan Golunov (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitry Serebryakov)

MOSKVA - V Rusku v utorok nečakane prepustili na slobodu investigatívneho novinára Ivana Golunova, ktorého zatkli vo štvrtok za to, že údajne mal pri sebe syntetické drogy.

Ako v utorok informoval ruský minister vnútra Vladimir Kolokolcev, "obvinenia voči Golunovovi sa nepotvrdili", ruší sa preto príkaz na jeho domáce väzenie a, naopak, v súvislosti s týmto prípadom prídu o prácu traja policajní predstavitelia a niekoľkých ich ďalších kolegov podrobia vyšetrovaniu.

Ivan Golunov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Evgeny Feldman/meduza.io via AP)

Ide o prekvapivé rozuzlenie prípadu, ktorý od začiatku komentátori označujú za politicky motivovaný. Osudy zatknutých novinárov sa totiž v Rusku zvyčajne takto šťastne nekončia. Do tohto prípadu sa však od začiatku obuli ruské médiá a tri popredné ruské denníky na svojich pondelkových titulných stránkach s Golunovom prejavili solidaritu. Kommersant, Vedomosti a RBK zverejnili spoločný editoriál s nadpisom Ja/My Ivanov Golunov, v ktorom vyzvali úrady na transparentné vyšetrenie prípadu.

V utorok sa ku kritike polície nečakane pridala aj Valentina Matvijenková, predsedníčka Rady federácie, hornej komory ruskej Štátnej dumy, ktorá je po prezidentovi Vladimirovi Putinovi a premiérovi Dmitrijovi Medvedevovi formálne treťou najvyššie postavenou predstaviteľkou krajiny. Matvijenková vyhlásila, že sa v tejto veci spojila s ruským generálnym prokurátorom a ten jej prisľúbil, že na túto kauzu osobne dohliadne.

Budem pokračovať vo vyšetrovaní, oznámil novinár

Ruský investigatívny novinár Ivan Golunov, ktorého v utorok zbavili obvinení týkajúcich sa drogovej trestnej činnosti, vyhlásil, že bude pokračovať vo svojej práci. "Budem pokračovať vo vyšetrovaní... aj pohrebníckeho biznisu," povedal 36-ročný Golunov novinárom, ktorí ho privítali v budove hlavného vyšetrovacieho oddelenia moskovského oddelenia ministerstva vnútra. Tlieskali a skandovali "Váňa, Váňa", poznamenala agentúra TASS.

Stiahnutie obvinení voči Golunovi privítala aj EÚ. Európska komisia to označila za "pozitívny výsledok", žiada však prešetrenie správ o tom, že policajti novinára vo väzbe bili, informovala agentúra AFP. "Je to víťazstvo... Plačem," vyhlásil Ivan Kolpakov, šéfredaktor lotyšského spravodajského portálu Meduza.io, pre ktorý Golunov pracuje.

"Na základe výsledkov biologických, kriminalistických, daktyloskopických a genetických expertíz padlo rozhodnutie zastaviť trestné stíhanie občana Ivana Golunova z dôvodu nedostatku dôkazov o jeho účasti na trestnom čine. Dnes bude prepustený z domáceho väzenia," oznámil ruský minister vnútra Vladimir Kolokoľcev. Zároveň avizoval, že v súvislosti s prípadom požiada prezidenta Vladimira Putina, aby odvolal vedúci dvoch oddelení na ministerstve vnútra v Moskve.

"Materiály interného vyšetrovania z oddelenia osobnej bezpečnosti Ministerstva vnútra Ruskej federácie boli zaslané Vyšetrovaciemu výboru, aby posúdil zákonnosť činností policajtov, ktorí zadržali občana Golunova. Počas obdobia kontroly im bol pozastavený výkon úradných povinností," dodal minister vnútra.

Viac o téme: VäzbaRuskoInvestigatívny novinárIvan Golunov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu