Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chladnokrvná vražda v Rakúsku: VIDEO Turek dobodal riaditeľa (†49) sociálneho odboru, nedal mu dávky

Sanitka pred budovou, v ktorej došlo k vražde.
Sanitka pred budovou, v ktorej došlo k vražde. (Zdroj: YouTube/Vorarlberg Online)

DORNBIRN - Novú diskusiu o účinnejšej deportácii trestaných žiadateľov o azyl vyvolala v Rakúsku vražda riaditeľa sociálneho odboru, ktorá sa stala na západe krajiny. Turek (34), ktorý je z násilného činu podozrivý, požiadal v Rakúsku začiatkom januára o azyl, uviedla vo štvrtok agentúra APA. Miestne úrady azylové konanie začali napriek tomu, že mal kvôli predchádzajúcej trestnej činnosti časovo neobmedzený zákaz pobytu na území celého schengenského priestoru.

Štúdia vyvracia predsudky: Migranti nešíria choroby, ich zdravie sa zhoršuje až v Európe

Turek, ktorý sa narodil v roku 1985 v rakúskej obci Lustenau, podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov v stredu popoludní niekoľkokrát bodol kuchynským nožom riaditeľa sociálneho odboru okresného úradu v Dornbirne, ktorý leží v najzápadnejšej spolkovej krajine Vorarlbersko. Štyridsaťdeväťročný muž zraneniam na mieste podľahol. Už asi pol hodinu pred útokom pritom hovoril podozrivý Turek s dotknutým úradníkom a dožadoval sa vyplatenia sociálnych dávok pre žiadateľov o azyl, na ktoré však nemal nárok.

Podozrivý podľa polície neprejavil po zadržaní žiadnu ľútosť. Jeho čin polícia opísala ako chladnokrvnú vraždu. Útočník a jeho obeť sa pritom poznali z minulosti. Práve pracovník sociálneho odboru vymohol v roku 2009 pre tureckého občana vydanie zákazu na pobyt v schengenskom priestore, informovala APA. Turek Rakúsko opustil v roku 2010, tento rok sa ale zrejme pomocou pašerákov ľudí dostal späť.

Podľa župana spolkovej krajiny Vorarlbersko Markusa Wallnera úrady vedeli, že sa Turek nesmie na území Rakúska zdržiavať, napriek tomu prijali v januári jeho žiadosť o azyl a začali ju spracovávať. Odmietali mu však vyplácať sociálne dávky.

Šokujúci nález v Rakúsku: Manuelu (†16) našli uškrtenú v parku, obvinený je mladý Sýrčan

Rakúsky minister vnútra z protiimigračnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl už niekoľko týždňov požaduje prijatie zákona, ktorý by uľahčil odňatie štatútu utečenca a ďalších foriem medzinárodnej ochrany tým migrantom, ktorí sa dopustia trestného činu. "Bohužiaľ, aj táto hrozivá udalosť ukazuje nedostatky v súčasnom medzinárodnom azylovom systéme, ktoré budeme starostlivo analyzovať," uviedol v reakcii na vraždu v Dornbirne Kickl.

Viac o téme: VražaRakúskoTurec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu