Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

O azyl v Česku požiadalo rekordné množstvo ľudí: Najvyššie čísla za posledných 10 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PRAHA - O azyl v Českej republike v minulom roku požiadalo 1702 cudzincov, čo bol najvyšší počet za posledných desať rokov. Počty žiadateľov prekonali aj rok 2015, keď Európu zasiahla migračná kríza. Ministerstvo vnútra ani odborníci však nepovažujú situáciu za dramatickú, informuje portál Novinky.cz.

Podobne ako v minulých rokoch, tak aj v roku 2018 o azyl najčastejšie žiadali občania Ukrajiny. Zo štatistík, ktoré má k dispozícii denník Právo, vyplýva, že chceli získať ochranu vo viac ako štyroch stovkách prípadov. Predstavovali tak zhruba štvrtinu zo všetkých žiadostí. Na druhom mieste s veľkým odstupom skončili žiadatelia pôvodom z Gruzínska. Občania z tejto postsovietskej republiky sa do popredia záujemcov o azyl dostali v posledných dvoch rokoch. Podobne je tomu v prípade tretích Kubáncov.

Dôvodov, prečo tieto národy patria medzi najčastejších záujemcov o azyl, je niekoľko. Podľa českého ministerstva vnútra za to môže zavedenie bezvízového styku s Gruzínskom a Ukrajinou, ktoré platia od roku 2017, pretrvávajúce vojenské konflikty alebo neutešená ekonomická situácia. Vlani tiež pokračoval pokles záujemcov o azyl zo strany občanov Sýrie, pričom úrady zaznamenali štyri desiatky takýchto žiadostí.

Vlaňajší pätinový nárast žiadateľov o azyl nepovažuje ministerstvo vnútra z dlhodobého hľadiska za zásadný. Na konci 90. rokov chcelo český azyl získať vyše 7 000 ľudí. Extrémny bol potom rok 2001 s viac ako 18-tisíc žiadosťami. Azyl v Česku vlani získalo celkovo 47 ľudí, ďalších 117 dostalo doplnkovú ochranu, ktorá sa udeľuje iba na vopred stanovenú dobu.

Viac o téme: AzylPrahaUkrajinciČeská republikaGruzínciKubánci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu