Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Prelomový úspech ľudstva: Prvé FOTO sondy po pristátí na Marse, vedci zažili minúty hrôzy

Sonda InSight Zobraziť galériu (6)
Sonda InSight (Zdroj: nasa)

WASHINGTON D.C. - Svet slávi neuveriteľný úspech. Na Marse pristála americká sonda, ktorá preskúma vnútro planéty. Tá dosadla na severnej pologuli na planine Elysium v blízkosti rovníka podľa plánu. Vesmírna agentúra NASA potvrdila, že všetky systémy sondy, ktorá v priebehu dvoch minút letu spomalila z 20 900 na 1600 kilometrov za hodinu, po pristátí pracujú nominálne.

Stalo sa tak v pondelok 26. novembra o 20:53 SEČ, kedy americká statická sonda InSight pristála na povrchu červenej planéty po 7-mesačom lete. InSight je vôbec prvým aparátom určeným k seizmickému prieskumu Marsu. Sonda pristála presne po siedmich rokoch, kedy na Mars odštartovalo mobilné laboratórium Curiosity. 

Americká sonda InSight.
Zobraziť galériu (6)
Americká sonda InSight.  (Zdroj: FB/NASA 360)

Potvrdil to Národný úrad pre letectvo a vesmír (ďalej len NASA) s tým, že o sedem hodín po pristáti prišla informácia zo sondy Mars Odyssey o otvorení solárnych panelov a nabíjaní batérií. Tá je na obežnej dráhe okolo Marsu od októbra 2001.

Sonda InSight
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/NASA 360)

Pracovníci vládnej agentúry označili pristátie ako najnáročnejšiu časť misie. Hovorili o šesť a pol minútach hrôzy, pretože počas nich vstupovala do riedkej atmosféry Marsu s rýchlosťou 20 900 kilometrov za hodinu, pričom postupne spomalila na 8 kilometrov za hodinu.

Sonda InSight
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pristátie potvrdil rádiový signál, ktorému trvalo viac ako osem minút, kým prekonal vzdialenosť 160 miliónov kilometrov medzi Marsom a Zemou. Sonda Mars Odyssey potvrdila správne rozovretie panelov, ktoré je dôležité pre zásobovanie sondy energiou.

„Bezchybné,“ povedal Rob Manning z Laboratória prúdových motorov (JPL) v kalifornskej Pasadene o pristáti s tým, že hoci to už v minulosti dokázali, pristávanie na Marse je mimoriadne náročné. „Skutočne sme dúfali, že to prebehne správne. Od prieniku vrchnými vrstvami atmosféry až po dosadnutie je potrebné bezchybne vykonať tisíce krokov,“ dodal Manning.

Sonda Mars Odyssey
Zobraziť galériu (6)
Sonda Mars Odyssey  (Zdroj: nasa)

InSight po pristáti na planinu Elysium na povrchu Marsu v blízkosti rovníka odoslal i prvú fotografiu z povrchu. Snímka je neostrá preto, lebo v tom čase bol objektív kamery ešte v ochrannom puzdre.

Prvá snímka z Marsu, ktorú odoslala sonda InSight.
Zobraziť galériu (6)
Prvá snímka z Marsu, ktorú odoslala sonda InSight.  (Zdroj: FB/NASA 360)

Na svojom twitterovom účte NASA, spoločnosti Lockheed Martin, ktorá je výrobcom sondy a všetkým, ktorí na tejto misii pracovali, zagratuloval americký viceprezident Mike Pence. „Je to už ôsmykrát, čo USA pristáli na Marse, a prvá misia, kde budú skúmané hlbiny. Neuveriteľný míľnik,“ napísal Pence.

Sonda má za úlohu preskúmať vnútro planéty a bude zaznamenávať údaje o zemetraseniach na Marse i o teplote vo vnútri planéty. Nosná raketa Atlas V s robotickou sondou s názvom InSight vyštartovala z Vandenbergovej leteckej základne v Kalifornii 5. mája.

Viac o téme: NASAMarsSondaInSight
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu