Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Panika v Prahe: Útek jedovatej mamby, uhryznutá žena bojuje o život! Lov pokračuje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

PRAHA - Smrteľne jedovatá mamba zelená, ktorá unikla v utorok večer v pražských Hlubočepoch, sa do nástrah stále nechytila. Informoval o tom policajný hovorca Jan Rybanský. Kriminalisti so špecialistami na odchyt hadov pokračujú v pátraní, podľa nich je had stále v dome, s veľkou pravdepodobnosťou mŕtvy. Obyvateľov domu polícia evakuovala. Tridsaťročná žena, zrejme majiteľka mamby, ktorú had uštipol, je doteraz v umelom spánku. Jej stav zostáva vážny, povedal hovorca Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe Filip Brož.

Žena (24) bola na prechádzke so svojimi dvojičkami: Keď zbadala tú hrozbu na FOTO, skoro zošalela

Česká polícia pátra po mambe od utorkového večera. V stredu boli podľa Rybanského prijaté určité opatrenia s tým, že je predpoklad, že by na ne had mohol zareagovať a mohol by sa chytiť. Zatiaľ sa ale do nástrah nechytil, ani nebol nájdený. "V hľadaní budeme pokračovať," dodal Rybanský.

Zopakoval, že v objekte sa nikto nenachádza, z domu evakuovali päť ľudí, vrátane jedného dieťaťa. Polícia nabáda k obozretnosti, informácie o výskyte plaza majú ľudia volať na linku 158. Podľa herpetológa Tomáša Bublíka, ktorý je na mieste, ale nie je pravdepodobné, že by plaz vzhľadom na nízke vonkajšie teploty unikol von. Predpokladá, že je stále v dome. "Ak tam tá mamba je, tak je na 90 percent mŕtva," povedal médiám.

Panika v Prahe: Útek
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Okolnosti úniku smrteľne jedovatého hada policajti vyšetrujú, ženu vzhľadom na jej zdravotný stav zatiaľ nevypočuli. Podľa Štátnej veterinárnej správy prípadný chov mamby nebol schválený. Podľa hovorcu Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe zostáva stav ženy, ktorej podali antisérum, vážny. "Musíme počkať ďalšie dni, aby sme vedeli, ako to pokračuje," uviedol.

Mamba zelená je rýchly, vrtký, útočný a vysoko jedovatý stromový had, žije v západnej Afrike. Jej prirodzenou potravou sú predovšetkým vtáky a malé cicavce vrátane hlodavcov, korisť lovia v korunách stromov i na zemi. Jej jed je vysoko toxický, ak nie je okamžite začatá liečba, môže pacient umrieť na udusenie spôsobené ochrnutím dýchacieho svalstva.

Viac o téme: ČeskoútekUhryznutieMamba zalenáHada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu