Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Ďalší škandál OSN, ktorý nemá obdoby: Vojaci sa na dievčatách dopúšťali TÝCHTO odporností

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ŽENEVA - Obrovskému škandálu čelí OSN. Príslušníci medzinárodných mierových jednotiek počas svojho pôsobenia v Stredoafrickej republike sexuálne zneužili 98 dievčat. Tvrdí to medzinárodná organizácia AIDS-Free World, ktorá príslušnú správu odovzdala OSN. Spojené národy vyslali už skôr do zeme vyšetrovací tím, ktorý sa zaoberá predchádzajúcimi obvinenými z pohlavného zneužívania vojakov OSN.

Správa AIDS-Free World podľa agentúry AP okrem iného uvádza, že vojaci OSN tri dievčatá zviazali, vyzliekli a potom donútili, aby mali pohlavný styk so psom. Štvrté dievča, ktoré stretol rovnaký osud, potom údajne zomrelo na neznámu chorobu. Skutok sa podľa organizácie stal v roku 2014.

Sexuálne zenužívanie detí

Informácie o údajnom sexuálnom zneužívaní detí a ďalších podobných skutkoch spáchaných vojakmi OSN sa objavili už v minulých mesiacoch. Týkali sa nielen misie v Stredoafrickej republike, ale aj v Kongu. Obdobné obvinenia boli vznesené aj proti francúzskym vojakom, ktorí v Stredoafrickej republike pôsobia nezávisle.

Ďalší škandál OSN, ktorý
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Incidenty vyšetrujú kompetentní

OSN môže o incidentoch a ich predpokladanom priebehu iba informovať. Stíhať vinníkov môžu len krajiny, odkiaľ dotyční pochádzajú. Hovorca OSN Stephane Dujarric minulý týždeň uviedol, že OSN vyslala do Stredoafrickej republiky vyšetrovací tím. Zaoberať sa bude obvineniami zo znásilnenia vznesenými proti príslušníkom OSN aj vojakom síl pôsobiacich mimo OSN, ako aj proti civilistom.

Stretnutie členov Bezpečnostnej rady
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Vyšetrovanie sa bude týkať činov z rokov 2014 a 2015. V stredu potom Dujarric povedal, že nové obvinenia vznesené prostredníctvom AIDS-Free World zasahujú až do roku 2013.
Dujarric dodal, že obvinenia sa týkajú vojakov z Burundi a Gabonu, ktorí počas vyšetrovania nesmú opustiť základňu. Stále podľa neho pokračuje vyšetrovanie údajných sexuálnych priestupkov, ktorých sa vraj dopustili príslušníci francúzskych síl.

Palestínske deti sa hrajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Stredoafrickú republiku sužuje násilie medzi moslimami a kresťanmi od predminulého prevratu. V konflikte zahynuli tisíce ľudí a svoje domovy ich museli opustiť státisíce. Obe strany sporu sa vzájomne obviňujú z vojnových zločinov vrátane etnických čistiek.
 

Viac o téme: PesŠkandálOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu