Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Utečenci budú musieť ísť späť do Turecka: V Grécku už vraj nie je pre nich dosť miesta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes opätovne zdôraznila, že v pondelok 4. apríla plánuje začať s realizáciou plánu na posielanie žiadateľov o azyl z Grécka späť do Turecka. Do pondelka budú podľa hovorkyne EK platné všetky potrebné právne podmienky.

Správa exekutívy EÚ prichádza v reakcii na kritiku zo strany Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a organizácie Amnesty International. Európska komisia v súčasnosti skúma tvrdenia, že Turecko posiela sýrskych utečencov späť do ich domovskej krajiny. Hovorkyňa EK zdôraznila, že zásada nenavracania utečencov do krajiny, kde sú ich životy v ohrození, je "červenou čiarou" pre Európsku úniu.

Tlačová agentúra DPA uviedla, že UNHCR pred týždňom vyjadril znepokojenie, že dohoda medzi EÚ a Tureckom bude realizovaná ešte predtým, ako v Grécku vstúpia do platnosti potrebné bezpečnostné opatrenia. Podľa agentúry OSN Grécko zatiaľ nemá dostatočnú kapacitu na svojich ostrovoch pre "riadne posúdenie žiadostí o azyl" a ani vhodné podmienky pre "slušné ubytovanie" utečencov počas doby posudzovania ich prípadov.

Podľa UNHCR hotspoty, kde sú prijímaní migranti po príchode do Grécka, sa "v rámci dohody medzi EÚ a Tureckom stali" detenčnými centrami a úrad sa preto rozhodol pozastaviť niektoré svoje činnosti v tejto oblasti. Ide najmä o pozastavenie dopravy migrantov do týchto centier, UNHCR bude však aj naďalej vyvíjať dohľad nad dianím a poskytovať informácie migrantom s cieľom zabezpečiť, aby boli rešpektované všetky práva utečencov.

Nemecko zatiaľ očakáva prvých utečencov zo Sýrie

V pondelok očakávajú v Nemecku prvú skupinu utečencov zo Sýrie, ktorú tam presídlia na základe dohody medzi Európskou úniou a Tureckom. V Berlíne to dnes pre agentúru DPA uviedol hovorca spolkového rezortu vnútra. 

Podľa jeho slov pôjde o skupinu asi 50 občanov Sýrie, zväčša rodiny s deťmi. Utečencov umiestnia v centrálnej záchytnej stanici v dolnosaskom Friedlande.Z Turecka by členské krajiny EÚ mali na základe spomínanej dohody prevziať zatiaľ 72.000 sýrskych utečencov .

Viac o téme: UtečenciGréckoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu