Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

VIDEO Americká polícia v plnej pohotovosti: Anti-moslimský protest narušili stovky černochov

Anti-moslimský protest sa zvrhol na rasistické pokriky. Zobraziť galériu (2)
Anti-moslimský protest sa zvrhol na rasistické pokriky. (Zdroj: Fox4 News)

DALLAS – Američania začínajú mať opäť strach z moslimov. Podobná nevraživosť, aká sa objavila po teroristickom útoku na Svetové obchodné centrum, znova zaplavuje ulice amerických miest. Dokazuje to anti-moslimský protest, ktorý sa cez víkend odohral v texaskom Dallase. Pred islamskou mešitou sa zhromaždili stovky ľudí, väčšina ozbrojená, všetko sa však nakoniec zvrhlo úplne opačným smerom.

Ohlásený protest sa nepáčil viacerým skupinám aktivistov. Strana nových čiernych panterov, Strelecký klub Huey P. Newtona a združenie The Nation of Islam (Islamský národ) sa spojili, aby odmietli ohlásený anti-moslimský protest. Počet odporcov anti-moslimského protestu nakoniec ďaleko prevyšoval počet protestujúcich.

Polícia bola o nedeľňajšom proteste vopred informovaná, obyvatelia Dallasu sa napriek tomu obávali, či nenastanú potýčky, ktoré by mohli kvôli v Texase populárnym strelným zbraniam vyvrcholiť krvavými prestrelkami oboch táborov. Aktivisti však svorne tvrdili, že do anti-moslimského protestu nechcú zasahovať, chcú ho len pozorovať. Všetko sa však zvrhlo na rasistické osočovanie oboch strán.

Zamaskovaní členovia anti-moslimskej skupiny s poloautomatickými zbraňami sa pre televíznu stanicu Fox4 News vyjadrili v duchu toho, že bojujú proti radikálnemu islamu: „Budeme tu stáť a bojovať, ak budú na nás útočiť. Potrebujú len pochopiť, že im budeme oponovať. Nikdy im nikto neoponoval, ale teraz už bude.“ Druhá strana, reprezentovaná väčšinou afroamerickým obyvateľstvom, zase deklarovala, že ochráni mešitu.

VIDEO Americká polícia v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Fox4 News)

Na celú nebezpečnú situáciu dohliadali desiatky policajtov, ktorí pomerne rýchlo situáciu vyriešili. Anti-moslimských protestujúcich vyzvali, aby opustili bulvár Martina Luthera Kinga Jr. pre vlastnú bezpečnosť a oni tak po niekoľkých minútach skutočne urobili, pričom členovia Strany nových čiernych panterov po nich kričali známe heslo "Black power", teda čierna sila. Podobných stretov podľa americkej televízie neustále pribúda.

Viac o téme: IslamAnti-moslimský protestČierni panteri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu