Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Veľký tresk v športe, za škandálom stojí ruská tajná služba: Sú to hlupáci, bráni sa Moskva!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

Po prevalení dopingového škandálu okolo vrcholových ruských atlétov žiada nezávislá komisia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) pozastaviť činnosť Ruskej atletickej federácie a zároveň navrhla zakázať jej atlétom účasť na všetkých súťažiach vrátane olympiády, pokiaľ sa krajina „neočistí“ od dopingu. Rusi sa obvineniam začali brániť.

Podľa správy trojčlennej komisie WADA Rusi minulý rok v laboratóriách zámerne zničili asi 1 400 vzoriek po tom, ako dostali oznámenie od Svetovej antidopingovej agentúry na ochranu cieľových testovacích vzoriek. Zároveň sa riaditeľ moskovského skúšobného laboratória dostal do série obvinení z prijímania úplatkov. Do dopingového škandálu mali byť zapojení aj dôstojníci ruskej tajnej služby FSB, ktorí sa pred zimnými olympijskými hrami v Soči 2014 infiltrovali do laboratória predstierajúc, že sú laboratórnymi technikmi, uviedol Daily Mail.

VIDEO nadprirodzeného Putina baví internet: Ešte, že si nevybral beh na 100 metrov!

Asistovala aj tajná služba

Ruská antidopingová agentúra mala testy falšovať, šikanovať kontrolných antidopingových pracovníkov a dávať úplatky nielen im, aj ale rodinám zainteresovaných. Športovcom, ktorí neboli ochotní predstierať výsledky testov, hrozilo, že nebudú vybraní do reprezentácie. Obvinenia WADA jednoznačne hovoria, že niekoľkí ruskí lekári spolu s laboratórnym personálom umožnili systematické podvádzanie, vrátane trénerov atlétov. Informácie zverejnené WADA poukazujú na spáchanie trestného činu a bude ich prešetrovať Interpol.

Medailistka Olga Kaniskina dostala od dopingovej agentúry červenú
Zobraziť galériu (4)
Medailistka Olga Kaniskina dostala od dopingovej agentúry červenú  (Zdroj: SITA/AP)

Politicky motivovaná správa

Riaditeľ moskovského antidopingového laboratória však podľa LifeNews vyvrátil výsledky vyšetrovania komisie WADA: „Sú to len traja hlupáci, ktorí nemajú prehľad o laboratórnej práci.“ Riaditeľ ruskej medicínsko-biologickej agentúry, ktorá mala mať inkriminované laboratórium pod dohľadom, si myslí, že ide o „politicky motivovaná správa, ktorá je súčasťou sankcií proti Rusku,“ pretože všetky odbery vzoriek realizujú komisári WADA. Podobný názor má aj Arťom Pacev, advokát z Ruskej atletickej federácie. Rusov by podľa neho už dávno potrestali, keby boli obvinenia pravdivé a preto je návrh ich vylúčenia zo súťaží nelogický.

Členka WADA rozdáva novinárom správu Svetovej antidopingovej agentúry
Zobraziť galériu (4)
Členka WADA rozdáva novinárom správu Svetovej antidopingovej agentúry  (Zdroj: SITA/(Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP))

Podľa viacerých ruských činovníkov je pondelňajšia správa komisie „politicky motivovaná“. Vitalij Mutko, ruský minister športu, v reakcii pre agentúru Interfax pohrozil, že vláda pozastaví finančnú podporu pre antidopingový program. „Aspoň ušetríme peniaze,“ vyhlásil Mutko podľa ktorého je Rusko v súvislosti s dopingom prenasledované. „Hocičo urobíme, všetko je zlé,“ dodal.

Daily Mail však informuje, že ruské ministerstvo športu vydalo v pondelok vyhlásenie, v ktorom priznáva, že eviduje problémy v atletickej federácii a vykonáva opatrenia na nápravu situácie. Súčasne uviedlo, že výsledky správy ich neprekvapili. Do funkcie prezidenta atletickej federácie bol zvolený nový človek, do ktorého vkladajú nádeje aj v oblasti boja proti dopingu v športe.

Budova Ruského antidopingového centra
Zobraziť galériu (4)
Budova Ruského antidopingového centra  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: DopingRuská atletická federácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu