Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Škandál v Rusku: Matke vzali policajti dieťa, synček (†5 mes.) zomrel a potom prišla "čerešnička"

Zarina Junusovová
Zarina Junusovová (Zdroj: YouTube/RFE/RL)

MOSKVA - Petrohradský súd včera potvrdil vyhostenie mladej tadžickej imigrantky, ktorá nedávno za poburujúcich okolností prišla v Rusku o svojho päťmesačného chlapčeka. Vyhostená z Ruska má byť kvôli porušeniu prisťahovaleckých predpisov.

Putinov nepriateľ č. 1: Podnikateľ opísal pozadie brutálnej vraždy právnika v moskovskej väznici

Sudkyňa podľa serveru Fontanka odmietla argumenty proti deportácii. Dvadsaťjedenročná Zarina Junusovová je podľa rozsudku povinná počas 15 dní opustiť Rusko.

Prípad päťmesačného chlapčeka, ktorý zomrel po tom, čo ho petrohradskí policajti odobrali zatknutej matke, vzbudil v stredoázijskom Tadžikistane veľké pobúrenie a rokoval o ňom aj tadžický prezident s ruským premiérom.

Imomali Rachmon varoval, že by prípad, jatriaci verejnosť, mohol byť zneužitý na pokazenie dobrých vzťahov s Moskvou. Dmitrij Medvedev sľúbil objasniť celú záležitosť. Ruské úrady však akékoľvek pochybenie strážcov zákona popreli a smrť dieťaťa pripísali údajnej dlhodobej chorobe.

Tadžici majú o ruskej verzii silné pochybnosti. Honorárny konzul Tadžikistanu v Petrohrade Nazar Mirzod v rozhovore pre BBC nevylúčil, že "chlapčeka mohli rozrezať kvôli odberu orgánov". Noviny a internetové servery v Tadžikistane na znamenie solidarity vyšli vo smútočnej úprave a burcovali úrady v Dušanbe, aby rozhodnejšie protestovali proti diskriminácii Tadžikov, ktorých vraj ruské úrady v posledných dňoch po stovkách deportujú z krajiny. Taká kritika ruskej politiky nebýva v Tadžikistane bežná.

V Rusku podľa odhadov pracuje 800.000 až 1,6 milióna Tadžikov, ktorých zárobky živia rodiny v chudobnej stredoázijskej krajine. Podľa úradov v Rusku pôsobí asi milión sezónnych pracovníkov z Tadžikistanu, čo znamená štvrtinu práceschopnej tadžickej populácie. Od sprísnenia predpisov má 325.000 Tadžikov vjazd do Ruska zakázaný. Pre väčšinu nie je vo vlasti práca.

Podľa občianskych aktivistov každoročne v Rusku bez stopy zmizne 150-200 Tadžikov, ďalších 300 až 600 sa vráti v rakvách, v dôsledku pracovných úrazov aj vrážd, spáchaných nacionalistami.

Viac o téme: Zarina JunusovováUmarali Nazarov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu