Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tragický pád Airbusu 320 v Alpách: Zahynula aj operná diva, futbalisti sa o chlp vyhli smrti!

Zábery na trosky lietadla Airbus 320 roztrúsené po francúzskych Alpách Zobraziť galériu (10)
Zábery na trosky lietadla Airbus 320 roztrúsené po francúzskych Alpách (Zdroj: Profimedia)

PARÍŽ - Pátranie po troskách a obetiach utorkového leteckého nešťastia vo Francúzsku bolo dnes ráno obnovené a na miesto znova vyrazili vrtuľníky a záchranári. Havária Airbusu A320 nemeckej spoločnosti Germanwings, ktorý letel z Barcelony do Düsseldorfu, si podľa francúzskych úradov vyžiadala životy všetkých 150 ľudí na palube. V médiách sa objavili špekulácie o prítomnosti Slovákov na palube, avšak túto informáciu úrady nepotvrdili. Podľa die Welt dosiahla rýchlosť lietadla pri náraze až 740 km/h.

"Podľa informácií, ktoré máme od našich francúzskych kolegov, je nepravdepodobné, že by na palube boli aj Slováci," povedal šéf tlačového odboru na ministerstve zahraničia Peter Susko pre Topky. Zároveň dodal, že stále sa čaká na oficiálny zoznam cestujúcich v lietadle. Prax je taká, že najprv sa kontaktujú príbuzní obetí a potom sa informuje verejnosť.

Podľa oficiálnych zdrojov na palube lietadla bolo 67 Nemcov, traja ľudia z Kazachstanu, dvaja Japonci, dvaja Kolumbijčania, dvaja Austrálčania, jeden Holanďan, jeden Dán, jeden Turek, jeden Izraelčan a jeden Mexičan (vláda v tomto prípade ešte nevydala oficiálne stanovisko). Zvyšné obete zrejme pochádzali zo Španielska.

Trosky lietadla sú rozosiate v ťažko prístupnom teréne francúzskych Álp zhruba vo výške 2000 metrov nad morom. Z prvých záberov z miesta nehody je zrejmé, že lietadlo sa rozbilo na malé kusy.

Zábery z miesta havárie.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Niekoľko hodín po tragédii bola objavená jedna z dvoch čiernych skriniek zapisujúcich priebeh letu. Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes uviedol, že nájdená čierna skrinka z havarovaného lietadla Airbus A320 je síce poškodená, ale je použiteľná na analýzu. Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu skrinku dnes odoslali do Paríža. Ide o tzv. cockpit voice recorder so záznamom komunikácie v kabíne lietadla. Po druhej skrinke, ktorá zaznamenávala technické dáta letu, sa stále pátra.

Príčina nešťastia je zatiaľ nejasná, lietadlá podľa všetkého na francúzskom území vyslalo núdzový signál a začalo z neznámych príčin strácať výšku. Cazeneuve dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL uviedol, že vyšetrovatelia musia preveriť všetky možné príčiny leteckého nešťastia. Alternatíva, že šlo o teroristický útok, podľa neho nie je veľmi pravdepodobná.

Zábery z miesta havárie.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Na palube airbusu boli najmä ľudia z Nemecka, Španielska a Turecka. Medzi cestujúcimi v osudnom utorkovom letu z Barcelony do Düsseldorfu boli pravdepodobne aj Briti. Oznámilo to v tlačovej správe britské ministerstvo zahraničia. Informácia je zatiaľ nepotvrdená, istotu budú mať britské úrady po definitívnej kontrole zoznamu cestujúcich.

Dnes prítomnosť svojich občanov na palube lietadla ohlásili ďalšie štáty. Austrálska vláda oficiálne oznámila smrť dvoch svojich občanov, ide o Carol (†68) a Greiga (†29) Fridayovcov. Carol pracovala ako zdravotná sestra, jej syn bol inžinier mechaniky. Pochádzali z veľkej rodiny.

 

 

Na palube zahynul aj jeden cestujúci z Dánska, Mexiko ohlásilo troch mŕtvych. Ďalšie tri obete údajne pochádzajú z Kazachstanu, na zozname cestujúcich osudného letu boli údajne aj dvaja Japonci žijúci v Düsseldorfe. Rovnako britské médiá zverejnili totožnosť ďalších dvoch obetí, Španielka Marina Bandres Lopez-Belio (†37), ktorá žila v Manchestri, cestovala so svojím iba 7-mesačným synom. V Španielsku bola kvôli strýkovmu pohrebu.

Tragédiu prežíva aj Marta Carceller, ktorá so svojím partnerom Josepom Sabat Casellasom čaká štvrté dieťa. Práve kvôli svojmu tehotenstvu nenastúpila do lietadla, v ktorom jej druh zahynul. Zanechal tak matku troch detí (3, 5, 7 rokov) v druhom stave samu. Z podobných príčin smúti aj španielska manželka izraelského občana Eyala Bauma, ktorého smrť oficiálne potvrdili izraelské úrady.

 
Posted by Eyal Baum on 7. júl 2014

 

Pátranie v horskom masíve Trois Evechés - v oblasti, kam sa v utorok zrútilo lietadlo spoločnosti Germanwings, - sa obnovilo dnes ráno. Cieľom pátrania je nájsť telesné pozostatky 150 obetí leteckého nešťastia.  Oblasť, v ktorej sa pátra, je rozľahlá a v ťažko prístupnom horskom teréne. Lokalita je prístupná jedine výsadkom pátračov z vrtuľníkov alebo peším výstupom.

Obec Seyne-les-Alpes sa pripravuje na príchod rodín obetí

Pre objasnenie príčin utorkovej havárie lietadla spoločnosti Germanwings bude kľúčové získanie informácií o tom, čo sa dialo v lietadle v čase medzi 10.30 a 10.31 h. Uviedla to dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL francúzska ministerka dopravy Ségolene Royalová.

Royalová spresnila, že krátko po 10.31 h sa pilot lietadla odmlčal. Lietadlo vtedy začalo bez povolenia klesať. Letový dispečer pilota kontaktoval, ale nedostal odpoveď. Lietadlo naďalej klesalo. O 10.37 h bol kontrolnou vežou vyhlásený stav núdze. O 10.40 h bolo lietadlo vo výške asi 2000 m a krátko po 10.47 h zmizlo z radarov, uviedla ministerka. 

O 10.48 h odštartovali záchranné helikoptéry, ktoré sa na miesto nešťastia dostali o 11.10 h, keď podali správu, že lietadlo sa zrútilo.  Francúzske médiá informovali, že posádka počas letu nevyslala nijaký núdzový signál. Poveternostné podmienky v oblasti boli priaznivé. Pilot bol skúsený, na lietadlách typu Airbus mal nalietaných vyše 6000 letových hodín.

Zábery z miesta havárie.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Švédi zmenili spoj a neleteli osudným lietadlom z Barcelony

Členovia švédskeho futbalového tímu Dalkurd FF z mesta Borlänge hrajúceho tamojšiu tretiu najvyššiu súťaž mali cestovať lietadlom zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu, ktoré sa v stredu zrútilo vo francúzskych Alpách. Mužstvo bolo v katalánskej metropole na sústredení.

Keď prišli na barcelonské letisko, rozhodli sa na poslednú chvíľu zmeniť spoj, pretože sa im nechcelo čakať pri prestupe v spomenutom nemeckom meste. Kúpili si iné letenky, vďaka ktorým sa cez Zürich a Mníchov dostali domov do Švédska. Informoval o tom francúzsky denník Le Figaro. 

"Všetkým, ktorí sa nás v posledných hodinách snažili zastihnúť, odkazujeme, že sme doma a v poriadku. Išlo o iný let. Nech odpočívajú v pokoji," napísal na Twitteri brankár mužstva Frank Petterson. "Niektorí hráči si fotili Alpy, keď sme ponad ne leteli. Až podľa zmeškaných hovorov a SMS správ sme sa dozvedeli, že sa niečo stalo," vyhlásil pre švédsky denník Expressen tréner Dalkurdu Adil Kizil. 

Medzi predpokladanými obeťami je 16 nemeckých stredoškolákov a dve učiteľky. "Náš tréner mi povedal, že ich videl pri kontrole na letisku. Je to veľmi tragická udalosť," dodal Kizil. 

Smútia najmä v Nemecku a Španielsku

Pri leteckom nešťastí na juhu Francúzska prišlo v utorok o život aj 67 občanov Nemecka, vrátane dvoch malých detí a 16 študentov lýcea Josepha Königa v nemeckom meste Haltern am See, ktorí sa vracali z Katalánska z výmenného jazykového pobytu. Pri havárii lietadla typu Airbus A320 zahynuli aj dvaja pedagógovia, ktorí ich sprevádzali. Nemecké i francúzske médiá dnes informovali, že mesto Haltern je po tragédii v šoku. "Je to čierny deň v dejinách nášho mesta," uviedol primátor Bodo Klimpel. 

Ľudia už v utorok začali prichádzať k budove strednej školy, zapaľovali tam sviečky, prinášali hračky či fotografie svojich spolužiakov - obetí leteckého nešťastia. Škola je dnes otvorená ako obvykle, ale študenti majú namiesto vyučovania diskusie s pedagógmi v prítomnosti lekárov a psychológov. Okrem toho sa uskutoční smútočné zhromaždenie.

Francúzska televízia i-Télé dnes uviedla, že na juhu Francúzska dnes očakávajú prvú skupinu rodičov obetí. Druhou krajinou, ktorá je po Nemecku najbolestnejšie zasiahnutá leteckým nešťastím vo francúzskych Alpách, je Španielsko, kde je od dnešného dňa trojdňový štátny smútok.

Sviečky pred gymnáziom, ktoré pri havárii prišlo o 16 študentov a 2 učiteľov.
Zobraziť galériu (10)
Sviečky pred gymnáziom, ktoré pri havárii prišlo o 16 študentov a 2 učiteľov.  (Zdroj: SITA)

V troskách zahynula aj operná diva Maria Radnerová

Havária nemeckého airbusu v južnom Francúzsku má dve obete z radov hviezd opernej scény. Popri basbarytonistovi düsseldorfskej Nemeckej opery na Rýne Olegovi Bryjakovi (†54), pôvodom z Kazachstanu, zahynula v troskách havarovaného stroja aj kontraaltistka nemeckého pôvodu Maria Radnerová s manželom a ich malým dieťaťom.

Aj ona sa vracala z Barcelony do rodného Düsseldorfu po tom, ako v sérii predstavení na scéne Gran Teatre del Liceu v katalánskej metropole spievala part Erdy v opere Richarda Wagnera Siegfried.

Maria Radnerová (34) absolvovala debuty na svetových scénach ako Metropolitná opera v New Yorku či La Scala v Miláne iba pred troma rokmi, medzičasom sa však zaradila medzi skutočné hviezdy opernej scény, nechýbala napríklad ani na prestížnych festivaloch v Bayreuthe či Salzburgu. Meno si urobila aj koncertnou interpretáciou opusov velikánov ako Beethoven, Dvořák či Mahler.

Maria Radner
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Germanwings pre indispozíciu posádok zrušili 7 letov

Nemecké nízkonákladové aerolínie Germanwings po utorňajšej nehode jedného z ich lietadiel vo Francúzsku museli zrušiť sedem letov z Düsseldorfu, keďže niektorí členovia posádok pre rozrušenie z udalosti neboli schopní nastúpiť do služby.

Predseda predstavenstva spoločnosti Lufthansa, ktorá je vlastníkom Germanwings, v utorok večer vyhlásil, že pocity zamestnancov chápe. "Nesmieme zabúdať, že mnohí z Germanwings sa poznali z členmi posádky, ktorá bola na palube havarovaného lietadla," povedal Carsten Spohr. Zabezpečenie "psychologickej podpory v prípade potreby" pritom označil za dôležitejšie ako snahu obnoviť čo najskôr normálnu prevádzku.

Na miesto nehody smerujú Merkelová aj Hollande

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident François Hollande a španielsky premiér Mariano Rajoy dnes zamieria na miesto utorkovej havárie lietadla nemeckej spoločnosti Germanwings vo francúzskych Alpách, ktorá si vyžiadala 150 obetí.

Prezident USA Barack Obama vyjadril sústrasť Nemecku a Španielsku po utorňajšej leteckej nehode, pri ktorej zahynuli desiatky občanov oboch krajín. Počas spoločného vystúpenia s afganským náprotivkom Ašrafom Ghaním vo Washingtone udalosť opísal ako "hrozný pád lietadla" a poznamenal, že medzi obeťami sú deti. Podľa vlastných slov o nehode hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, zatiaľ čo Biely dom informoval taktiež o kondolenčnom telefonáte so španielskym premiérom Marianom Rajoyom. Obama ponúkol európskym partnerom plnú podporu zo strany USA.

Zábery z miesta havárie.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Francúzske úrady v spolupráci s nemeckými a španielskymi pokračujú vo vyšetrovaní príčin nešťastia, pri ktorých sa nevylučuje zatiaľ žiadna možnosť. V utorok večer bola na mieste nájdená jedna z čiernych skriniek stroja, ktorá by mohla čoskoro napovedať viac. Jej analýza má začať dnes ráno. 

 

Šéf Luthansy: Na špekuláciách sa podieľať nebudem

Za najčernejší deň v histórii nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa označil 24. marec 2015 predseda jej predstavenstva Carsten Spohr v reakcii na haváriu Airbusu A320 so 150 osobami na palube, ktorý sa počas letu z Barcelony do Düsseldorfu zrútil v alpskej oblasti na juhu Francúzska. Stalo sa tak včera v neskorých večerných hodinách vo vysielaní prvého programu verejnoprávnej televízie ARD.

Spohr, ktorý sa po obhliadke miesta katastrofy vrátil do vlasti a v živom vysielaní odpovedal na otázky moderátorky spravodajskej relácie Tagesthemen, netajil, že je na tom podobne ako ostatní zamestnanci Lufthansy a Germanwings.

Zábery z miesta havárie.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Iba ťažko hľadá odpoveď na otázku, ako sa to mohlo stať a vôbec sa podľa vlastných slov nemieni spolupodieľať na špekuláciách o príčinách havárie. Priamo na mieste sa presvedčil o profesionálnej spolupráci všetkých zainteresovaných tak z Francúzska, ako aj Nemecka a je presvedčený, že sa v krátkom čase podarí objasniť, čo sa vlastne stalo.

Carsten Spohr, ktorý aj ako pilot iba ťažko skrýval rozrušenie, ubezpečil, že Lufthansa aj naďalej bude robiť maximum pre bezpečnosť leteckej dopravy, ktorá sa v uplynulých rokoch zvýšila a je najbezpečnejším spôsobom dopravy.

Osobne má pochopenie pre reakcie niektorých zamestnancov, ktorí dnes po správe o tragédii z osobných dôvodov nenastúpili do služby, avšak verí, že v krátkom čase sa fungovanie spoločnosti podarí obnoviť v plnom rozsahu. Germanwings, ktorej patril havarovaný Airbus, je dcérskou spoločnosťou Lufthansy.

Zábery s miesta tragédie.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu