Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bizarné FOTO z otvorenia olympiády: Česi v gumákoch pobavili svet!

Česká výprava pobavili gumákmi a Zobraziť galériu (7)
Česká výprava pobavili gumákmi a "cyklisťakmi" (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Českí športovci sa na tohtoročnej olympiáde v Londýne nestratili. Celý svet pobavili svojím originálnym outfitom, ktorý predviedli na úvodnom ceremoniáli v piatok večer. Vtipné fotografie českých olympionikov v gumákoch a "cyklisťákoch" svietia na nejednom zahraničnom webe. Neboli však jediní, ktorí sa na tohtoročnom slávnostnom uvádzaní hier, postarali o rozruch.

Česká olympijská výprava na seba pri piatkovom slávnostnom zahájení hier v Londýne pútala pozornosť farebnými gumákmi aj choreografiou s dáždnikmi. "Bol to obrovský zážitok, to sú momenty, kvôli ktorým šport robíme," povedal badmintonista Petr Koukal, vlajkonosič českej výpravy. "Veľmi som si to užila, aj keď to bolo náročné, ale ten koniec stál za to," povedala prekážkarka Zuzana Hejnová.

Bizarné FOTO z otvorenia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Športovci vošli na štadión medzi prvými hneď po cyperskej výprave a všetci členovia mávali nad hlavami zatiaľ zloženými dáždnikmi. Zábery kamier vzápätí celému svetu ukázali čižmy, v ktorých výprava pochodovala. "Všetkým sa to páčilo, účel to splnilo," povedala Hejnová. Ostatní športovci oceňovali netradičné obutie už pri čakaní na nástup a hovorili, že to je veľmi britské.

Krátko po začiatku nástupu všetci Česi modré dáždniky roztiahli na povel šéfa misie Františka Dvořáka, ktorý s nápadom spoločnej choreografie prišiel. Cestou okolo štadióna ukázali dáždniky ešte dvakrát.

Slovenskú vlajku niesol Jozef Gönci, ktorý si úlohu vlajkonosiča vyskúšal prvýkrát. Za ním nasledovala výprava slovenských športovcov, ktorí si slavnostný ceremoniál Olympijských hier naozaj užívali.  Do slávnostného pochodu sa zapojilo 204 výprav, ktorých športovci v 26 odvetviach zabojujú o 302 medailových kolekcií.

Bizarné FOTO z otvorenia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Okrem českých športovcov, ktorý zvolili originálny outfit, nebolo na olympijskom ceremoniály o bizarné zábery núdze. Na jednom z nich sú napríklad herečky oblečené ako Mary Poppins, ktoré sa vznášali nad zemou v scéne na počesť detskej nemocnice The Great Ormond Street Hospital.

Bizarné FOTO z otvorenia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Počas scény venovanej detskej nemocnici sa v pozadí objavila aj obrovská a strašidelná maketa bábätka. Slávnostné otvorenie, na ktorom vystupovalo viac ako 10 tisíc ľudí, bolo prepracované do posledného detailu. Niet divu, ceremoniál stál vyše 28 miliónov libier.

Bizarné FOTO z otvorenia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Divákov, ktorých bolo na olympiáde asi 62 tisíc, okrem českých športovcov pobavil aj známy komik Rowan Atkinson, ktorý sa o zábavu postaral v úlohe nenahraditeľného Mr. Beana. Ako jeden z členov orchestra hral na klavíri počas známej “Chariots of Fire” na jednu klávesu stále dokola.

Bizarné FOTO z otvorenia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Jedným z najväčších prekvapení bola odľahčená dopredu natočená scéna, v ktorej si po boku Jamesa Bonda v podaní Daniela Craiga zahrala kráľovná Alžbeta II. Film trvajúci štyri a pol minúty vyvolal prekvapenie, pretože kráľovná nielen, že nevystupovala nikdy vo filme, ale ani nepúšťala filmárov do kráľovských palácov. Nakrúcanie klipu trvalo tri hodiny, podieľalo sa na ňom 130 ľudí a režíroval sám Boyle.

Bizarné FOTO z otvorenia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA, bbc)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu