Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Letné olympijské hry v Londýne: Päť dôvodov, prečo vojdú do dejín

Na otvorení nechýbal veľkolepý ohňostroj
Na otvorení nechýbal veľkolepý ohňostroj (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Minulotýždňové zahájenie letných olympijských hier zožalo u väčšiny divákov aj odbornej verejnosti veľký úspech. Otvárací ceremoniál pod režisérskou taktovkou Dannyho Boyla síce nebol taký pompézny ako ten v Pekingu pred štyrmi rokmi, bol však ľudskejší a dojemnejší. Portál časopisu Reflex zverejnil päť dôvodov, prečo si ho budeme pamätať navždy.

1. Bol najvtipnejší - momentov, ktoré pobavili prítomné publikum, ale aj ľudí pri televíznych obrazovkách, bolo požehnane. Za všetky spomeňme záber na britskú kráľovnú Alžbetu II, ktorú z vrtuľníka "vyhodil" James Bond alias Daniel Craig. Zaspať pri hraní v Kráľovskom symfonickom orchestri zas vie len Mr Bean v podaní obľúbeného komika Rowana Atkinsona.

2. Bol najarogantnejší - tak neuveriteľný počet drobných historických a kultúrnych referencií, o ktorých nikto okrem obyvateľov Veľkej Británie zrejme netuší, by asi nikde inde neprešlo. Medzi odkazmi na minulosť a súčasnosť nechýbal staviteľ a inžinier Isambard Brunel či oslava britského zdravotníckeho systému, ktorý zvyšok sveta vôbec nechápe. Boyle nechcel zdôrazniť to, čo o Británii všetci vedia, ale poukázať na to, čo o nej mnohí ešte nevedia. To arogantné sebavedomie v zmysle: "je to naše otvorenie, naša kultúra, naše dejiny", bolo vskutku jedinečné.

3. Bol hudobne najkomplexnejší - časť, ktorú možno tí, ktorí sa nevedia aspoň trochu orientovať v populárnej hudbe, nepochopili, priniesla prierez legendárnymi britskými hudobnými motívmi. Nechýbali The Who a ich klasika My Generation, Sex Pistols a Pretty Vacant, David Bowie, Frankie Goes To Hollywood so skladbou Relax, ktorá sa pred 30 rokmi nesmela hrať pre obscénny text v tamojších rádiách a ani súčasný populárny anglický rapper Dizee Rascal naživo.

4. Bol najsebaironickejší - pravdepodobne žiadny iný národ by sa na otvorení vlastnej olympiády nechválil tým, že rád esemeskuje a pozerá na seriály.

5. Bol najdojemnejší - nie nadarmo sú Briti považovaní za majstrov žánru romantických komédií, kde sa groteskné momenty striedajú s dojemnými. O nezabudnuteľnú atmosféru sa už od úvodu postarala pieseň Jerusalem, hymna v podaní zboru Kaos, ktorý združuje deti so sluchovým postihnutím aj speváčka afrického pôvodu Emeli Sandé, ktorá očarila pomalou skladbou Abide With Me.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu