Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sklamaný Hitler: Skvelý atlét pokazil nacistom olympiádu!

James Cleveland Owens počas olympijských hier v roku 1936.
James Cleveland Owens počas olympijských hier v roku 1936. (Zdroj: Wikipedia)

BERLÍN - Vodca Tretej ríše Adolf Hitler si olympiádu v Berlíne v roku 1936 určite predstavoval trochu inak. Nadradenosť bielej rasy ziskom hneď štyroch medailí pred jeho zrakom poprel černoch James Cleveland Owens, prezývaný Jesse.

Prvý zlatú vybojoval americký športovec v behu na 100 metrov, druhú pridal ďalší deň v skoku do diaľky, tretiu v šprinte na 200 metrov a štvrtú 9. augusta ako člen štafety.

Pri vyhlasovaní víťazov na 100 metrov došlo k udalosti, o ktorej sa dodnes hovorí. Hitler ako predstaviteľ hostiteľskej krajiny si podľa olympijského poriadku mal podať ruku buď so všetkými víťazmi, alebo s nikým. Hitler zvolil druhú možnosť.

"Veľmi ho dráždila séria triumfov pozoruhodného amerického farebného bežca Jesseho Owensa. 'Ľudia, ktorých predkovia pochádzajú z džungle, sú primitívovia' krčil Hitler ramenami. 'Ich fyziológia je silnejšia než telesná stavba civilizovaných belochov a mali by preto do budúcna byť vylúčení zo športových súperení," spomínal na Hitlera jeden z jeho ministrov Albert Speer.

Diskriminácia sa však Owensovi nevyhla ani v USA. Aj napriek olympijskému zlatu sa vo vlasti uznania nedočkal. Bol stále chudobný a živil sa ako estrádny šprintér. Musel pretekať s koňmi, motocyklami alebo športovcami, ktorým dával veľký náskok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu