Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Výlet na olympiádu vás vyjde poriadne draho: Pozrite sa, koľko zacvakáte!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/LONDÝN – Veľkolepý otvárací ceremoniál sledoval celý svet, no hľadiská pri niektorých športových zápoleniach cez víkend zívali prázdnotou. Ak chcete byť v centre diania, vyberte sa do Londýna hoci už zajtra, nebude to však lacný výlet.

 

Londýn je jediným mestom v histórii, ktoré usporiadalo olympijské hry už po tretí raz. Briti sú na to aj patrične pyšní a hovoria, že šport majú pod kožou. Olympijské hry si stále dokázali udržať status najvýznamnejšieho športového podujatia na svete. Okrem športového zápolenia v duchu fair play ide ale aj o veľký biznis.

Výlet na olympiádu vás
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Hry majú naštartovať ekonomiku

Každý, kto mal to šťastie vidieť tak veľkolepú šou, akou bol otvárací ceremoniál OH v Londýne, sa musel v duchu sám seba spýtať, či v čase krízy bol nutnou súčasťou hier. Briti za tento sviatok pustili takmer dvanásť miliárd eur s tým, že veria v návratnosť investície. Myslia si, že práve olympiáda by mohla britskú ekonomiku opäť rozprúdiť. Vláda očakáva zárobok na úrovni 16,7 miliárd eur  Banka Lloyds, jeden z hlavných partnerov hier, dokonca viac ako 21 miliárd eur.

Britské firmy by mali zarobiť predovšetkým na turistickom ruchu, voľnočasových aktivitách, gastronómii a predaji. Preto niet divu, že cena samotnej vstupenky na otvárací ceremoniál sa pohybovala na úrovni 2300 až 3000 eur. K tomu treba pripočítať cestovanie, ubytovanie a stravu.

Výlet na olympiádu vás
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

 

Turisti majú v Londýne nechať takmer miliardu eur


Keby ste sa rozhodli vycestovať do Londýna na poslednú chvíľu, musíte rátať s tým, že ceny vo všetkých sférach sa vyšplhali na horibilné sumy. Briti sa v týchto dňoch spoliehajú hlavne na peňaženky miliónov návštevníkov. Podľa spoločnosti Visa, ktorá je jedným z hlavných partnerov hier, cudzinci utratia počas olympiády až 960 miliónov eur, čo je o 18 percent viac, ako by tam nechali, keby sa olympiáda v hlavnom meste Británie nekonala.

Letenka za 150 eur, ubytovanie aj za 500 eur

Letenku nízkonákladovej spoločnosti zoženiete asi za 150 eur, k tomu treba prirátať cenu ubytovania. Hotely sú názorným príkladom toho, ako sa dá vyťažiť z takých udalostí akou je olympiáda. Ceny za ubytovanie sa zdvojnásobili. Ak si vyberiete trojhviezdičkový hotel, zaplatíte pokojne aj 400 libier za noc. Samozrejme existujú aj cenovo prijateľnejšie alternatívy - internáty, hostely či privát. Tie sú obsadzované napríklad aj českými cestovkami, ktoré pripravili autokarové zájazdy na konkrétny športový program.

Výlet na olympiádu vás
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)


Rýchly obed za 10 eur

Olympiáda, to je aj rozmanitá medzinárodná kuchyňa. Okrem vyprážanej ryby s hranolčekmi kúpite v stánkoch a reštauráciách aj plnené mäsové pirohy s kašou, „čínske nudle“, pizzu, cestoviny, hamburgery a rôzne druhy šalátov. Návštevníci olympijského parku majú k dispozícii na výber asi 800 gastrostánkov s ponukou 150 rôznych jedál. Zdravé šaláty idú po 7,70 eur, rýchle občerstvenie v podobe bagety, či sendviča vyjde na 6,50 eur. Smäd môžete zahasiť tretinkovým pivom z plechovky za 5,50 eura, čapované vyjde niekde aj lacnejšie. Sladká kola sa ponúka za 3 eurá, káva po 3,60 rovnako ako čaj.

V ponuke je po prvý raz v novodobej histórii hier aj  vlastné "olympijské" víno. Tri druhy s nízkym  obsahom alkoholu sú biele Chenin Blanc a ružové z Južnej Afriky, červené pochádza z Brazílie. Predáva sa 175 ml za 6,70 eura, alebo 25 eur za sedem a pol decku. Vypiť vám ho dovolia len mimo priestorov športovísk.

Výlet na olympiádu vás
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Chcete suvenír? Vyjde vás na 15-48 eur

Dobre sa na športových hrách nabalia aj predajcovia suvenírov. Tričko s logom hier vyjde na štadiónoch na 33 eur. Mimo športového diania samozrejme menej. Jednookí olympijskí maskoti Wenlock a Mandeville idú po 19 eur za kus. Za batoh s označením “Team GB” necháte 47,5 eura. Obaly na počítačové tablety s rovnakou potlačou vyjdú na 15,5 eura.

Výlet na olympiádu vás
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Záverečný ceremoniál bezmála za 1300 eur


A teraz to najpodstatnejšie. Vstupenky na jednotlivé disciplíny sa pohybujú od 25 eur aj do dvesto eur podľa zóny. Za záverečný ceremoniál zaplatíte 1280 eur, lacnejšie lístky na oficiálnej stránke nenájdete. Do areálu olympijského parku sa dostanete aj keď nemáte lístok na konkrétny duel, musíte si ale pripraviť na vstupné takmer 13 eur. Výhľad na celý olympijský komplex ponúka 115 metrov vysoká veža Orbit. Za tento zážitok si vypýtajú ďalších v prepočte vyše 19 eur.

Výlet na olympiádu vás
Zobraziť galériu (8)

Pozor na vstupenkových podvodníkov!

Dôležité je, kde si lístky kúpite. Pri takýchto cenách sa to hemží falošnými predajcami nielen na mieste dejiska. Na internete je už stopnutých niekoľko stránok, kde ponúkali falzifikáty. Oficiálny predajca má adresu tickets.london2012.com, kde okrem vstupenky kúpite aj lístok na MHD.

Britská polícia zaznamenala ďalšie podvodné stránky na internete, ponúkajúce vstupenky na Olympijské a Paralympijské hry. Preto odporúča, aby tí, ktorí si kúpili lístky prostredníctvom webových stránok, ktoré nie sú oficiálne, necestovali na podujatie aj napriek tomu, že vstupenky dostali. "Ak sa občania domnievajú, že sa stali obeťou podvodu v súvislosti s predajom vstupeniek, mali by to oznámiť na internetovej stránke www.actionfraud.org.uk," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Výlet na olympiádu vás
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Kam zmizli diváci?


Napriek tomu, že vstupenky na mnohé športové súťaže sú beznádejne vypredané, hľadisko vidieť často poloprázdne. Už počas prvého olympijského víkendu na plávaní a gymnastike chýbali v hľadisku diváci. "Je to hanba, že sa to stalo. Budeme robiť všetko preto, aby sa sedadlá zaplnili," povedal britský minister kultúry Jeremy Hunt. Podľa jeho slov sa veľa sponzorov a funkcionárov bude musieť voľných vstupov vzdať. "Chceme, aby sa tieto vstupenky dostali k verejnosti!" Organizačný výbor OH vo svojom vyhlásení skonštatoval, že preverí, "kto mal sedieť na prázdnych sedadlách a z akého dôvodu neprišiel."

Väčšina olympijských súťaží prebieha priamo v Londýne v dosahu metra prípadne autobusov. Výnimkou sú ale preteky v streľbe, časť futbalových zápasov, veslovanie a rýchlostná kanoistka (Eton Dorney neďaleko Windsoru, cca 40 km od centra Londýna), vodný slalom (Lee Valley White Water Centre severne od Londýna), horská cyklistika (Essex, farma Hadleigh), jachting (záliv Weymouth a prístav Portland – juhozápadné Anglicko).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu