Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kapitán z Concordie bol možno sfetovaný a klamal aj vlastnej matke!

Schettina majú za zbabelca a klamára
Schettina majú za zbabelca a klamára (Zdroj: SITA)

RÍM - Ako veľmi zbabelá osobnosť, ktorá si nevie priznať svoju slabosť, sa javí kapitán stroskotanej lode Costa Concordia. Nielenže z miesta nešťastia ušiel, ale o niekoľko hodín sa chválil svojej matke, že robil, čo mohol, aby zachránil čo najviac životov. Navyše bol Francesco Schettino v osudnom čase možno pod vplyvom drog.

Podľa talianskeho denníka Il Mattinata, ktorý priniesol rozhovor so Schettinovou sestrou, volal kapitán najskôr svoje osemdesiatročnej matke. Okolo piatej ráno jej povedal, že došlo k tragédii, ale že urobil všetko, aby zachránil čo najviac pasažierov. V tej dobe však záchranári ešte stále pátrali po desiatkach nezvestných.

Niektoré média dokonca priniesli informáciu, že Schettino bol v čase havárie sfetovaný. Keď totiž vyšetrovalia počuli, ako jednal a komunikoval s veliteľom pobrežnej stráže, požiadali súd, aby nariadil test na drogy.

Kapitán Francesco Schettino sa razom stal terčom útokov a posmechu širokej verejnosti. V týchto je preto zrejme najnenávidenejším Talianom. Na facebooku bolo zriadených niekoľko stránok, ktoré ho kritizujú a iba jedna, ktorá ho obhajuje. Vyzdvihuje manéver, ktorý kapitán vykonal po tom, čo loď narazila do skál pri ostrove Giglio. Podobne ako právnik obvineného tvrdí, že toto rozhodnutie zachránilo životy mnohých ľudí.

Prečo však Schettino z miesta nešťastia zbabelo utiekol a porušil tak prastarý námorný zákon, že kapitán opúšťa svoju loď ako posledný, jeho právnik nevysvetlil. Sám kapitán niekoľkokrát vyhlásil, že Concordiu opustil až v momente, kedy boli na brehu, jasné dôkazy ale toto tvrdenie vyvracajú.

Talianske médiá zverejnili svedectvo francúzskych manželov, ktorí ho videli zabaleného do plachty na záchrannom člne a ďalší svedkovia tvrdia, že si krátko po tragédii objednal taxi a snažil sa z miesta ujsť. Že kapitán nebol na palube už o pol jednej, teda hodinu po začatí evakuácie, dokazuje aj prepis telefonátu medzi ním a šéfom pobrežnej stráže. Ten ho niekoľkokrát vyzýval, aby sa na loď vrátil, ale Schettino nechal svoju posádku a cestujúcich napospas osudu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu