Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SaS-kári navrhujú, aby partneri rovnakého pohlavia mali nárok na bezpodielové vlastníctvo či na ošetrovné

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Slovensko je jednou zo šiestich krajín Európskej únie, ktoré nemajú nijakým spôsobom upravené vzťahy ľudí rovnakého pohlavia. Zmeniť by to mala novela Občianskeho zákonníka, ktorú pripravila SaS a parlament by mal o nej rokovať na októbrovej schôdzi. Ich cieľom je potvrdiť vzťah dvoch fyzických osôb bez ohľadu na pohlavie vo vzťahu k štátu a k tretím osobám.

VIDEO Tlačová konferencia SaS:

TK SaS Šanca na reparát - ukážme LGBTI komunite, že s ňou Slovensko počíta (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V návrhu sa podľa Ondreja Dostála z SaS zamerali iba na úpravu majetkových práv a niektorých životných situácií, nejde o manželstvá párov rovnakého pohlavia. Cieľom je vytvorenie inštitútu partnerského spolužitia. "My hovoríme o návrhu, ktorý je základným pilierom toho, čo môžeme spraviť pre ľudí, ktorí žijú v jednej domácnosti, či už rovnakého alebo rôzneho pohlavia, nie je tam nič, čo bolo v minulosti napádané," pridala jeho stranícka kolegyňa Vladimíra Marcinková.  

Novela sa dotýka zavedenia bezpodielového spoluvlastníctva, zaradenie partnerov do prvej dedičskej skupiny, sprístupňovanie zdravotnej dokumentácie, sprevádzanie k lekárovi, nárok na ošetrovné, poukazovanie dávky na účet inej osoby na žiadosť poberateľa dávky, plnenie z poistného po smrti poisteného partnera alebo jednorazové odškodnenie v prípade smrti v dôsledku pracovného úrazu či choroby z povolania. Podľa návrhu liberálov by partnerské spolužitie vzniklo aj zaniklo formou notárskej zápisnice.

Chcú hľadať politický zmier

Návrh novely Občianskeho zákonníka nie je podľa Dostála reakciou na minulotýždňovú tragédiu pred bratislavskou Teplárňou. Na rokovanie Národnej rady SR ho predložili už v auguste, no zhodou okolností bol presunutý a verí, že poslanci sa ním budú zaoberať na začiatku októbrovej schôdze.

Liberáli netušia, akú majú šancu uspieť, no podľa Marcinkovej je návrh pokusom o politický zmier a verí, že by mohli nájsť s ostatnými zhodu. „Nespravili sme pre nich v politike zatiaľ nič. Prosím, spojme politické sily, aby sme týmto ľuďom dali aspoň základný balík práv,“ vyzýva poslancov. 

SaS-kári navrhujú, aby partneri
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zbierajú podpisy na podporu zákona

Platforma Dúhy.sk vo výzve zbiera podpisy s cieľom vyzvať poslancov na podporu tohto zákona. „Vo verejnom priestore posledné roky zaznievali slová, ktoré veľmi zraňovali. V spoločnosti len viac a viac rozdúchavali nenávisť a odpor k dúhovej komunite. Teraz sa blíži dôležité hlasovanie o návrhu zákona o partnerskom spolužití, ktorý má potenciál zlepšiť životnú situáciu mnohých ľudí v tejto krajine. Potvrďte vaše slová podpory a zahlasujte za tento zákon. Urobte správny krok k zrovnoprávneniu,“ píše sa vo verejnej výzve. Cieľom je zozbierať čo najviac podpisov, ktoré následne pred hlasovaním doručia zástupcovia platformy poslancom do Národnej rady. 

SaS-kári navrhujú, aby partneri
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ozmladi.sk)

"Slovensko je mladá a moderná krajina, no mnohí sme už stratili nádej, že sa naše podmienky zlepšia. Nežiadame nadpráva. Chceme len žiť v láskyplnom vzťahu bez právnej neistoty,“ hovorí Ondrej Vrábel, spoluzakladateľ platformy pre ľudí z LGBT+ komunity Dúhy.sk.

Výzva je dostupná na adrese: https://chs.kim/svyzvou

Viac o téme: SaSOndrej DostálLGBTIVladimíra Marcinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu