Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Silný odkaz rodičov: TOTO sú dôvody, prečo chceme byť v nemocnici s deťmi! Petíciu podpísali už tisícky z nich

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Právo dieťaťa mať pri sebe počas hospitalizácie rodiča, nie je samozrejmosťou. Zmeniť to má novela z dielne poslankyne za SaS Vladimíry Marcinkovej. Tá už po druhýkrát predložila do parlamentu zákon, ktorý by to garantoval. Raz už takáto úprava neprešla. Teraz je však na stole aj petícia, ktorá žne medzi ľuďmi úspech. V rámci nej vysvetľujú samotní rodičia zákonodarcom dôvody, prečo je dôležité, aby boli v ťažkých chvíľach pri dieťati.

Marcinková už raz zákon, ktorý by zakotvil právo dieťaťa mať pri sebe v nemocnici rodiča, predkladala. Jej kolegovia z poslaneckých lavíc ho však vtedy zmietli zo stola. Získal len 30 hlasov, Marcinková to preto skúša znova. Tentokrát však využila aj silu hlasu ľudu a vytvorila petíciu. "Dieťa má mať pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti garantované právo na nepretržitú prítomnosť rodiča. Toto právo už dnes vyplýva z medzinárodných predpisov, ktoré stoja nad našimi zákonmi a sú pre Slovensko záväzné. Napriek tomu v praxi nastávajú prípady, keď sa toto právo detí porušuje, preto pacientske organizácie, ochranca práv, ale aj autority v práve a medicíne kontinuálne vyzývajú, aby sme v legislatíve urobili poriadok a pomohli dodržiavaniu tohto práva v praxi," vysvetlila.

Archívne video: SaS reaguje na stredajšie zmietnutie zákona o partnerskom spolužití zo stola

SaS reaguje na stredajšie zmietnutie zákona o partnerskom spolužití zo stola (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

V petícii jej signatári vyzývajú poslancov k prijatiu novely, ktorá rieši práve túto problematiku. Tá sa rýchlo stala virálnou, na sociálnych sieťach má tisícky zdieľaní a napriek tomu, že bola vytvorená len 27. januára, podpísať ju už stihlo viac ako 49-tisíc ľudí a toto číslo stále stúpa. Okrem svojho podpisu mnohí pripojili aj argumenty, ktoré väčšinou vychádzajú z toho, čo zažili na vlastnej koži a nechcú, aby sa to opakovalo.

 „Som rodič a neviem a nechcem si predstaviť, že by moje dieťa muselo v prípade choroby zostať v cudzom, nemocničnom, prostredí samé viac ako len pár hodín bez nás, rodičov. Máme doma predčasne narodené dieťa, takže máme nejaké skúsenosti...“ vysvetlila mamička Katarína. Rovnako reagovali aj iní rodičia, ktorých dieťa muselo byť hospitalizované a slovenskú realitu majú odskúšanú na vlastnej koži. Ďalší konajú preventívne, pretože sa z pozície rodiča obávajú, ako by sa situáciu vyvíjala v prípade, že by ich dieťa skončilo v nemocnici za súčasného stavu.

Silný odkaz rodičov: TOTO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ľudia sa zároveň v diskusii zhodujú aj v tom, že právo dieťaťa mať pri sebe v nemocnici rodiča mala byť už dávno samozrejmosťou. „Keď sa syn liečil na onkológii, bola som pri ňom, lebo ho bolela noha a pohyboval sa pomocou bariel, ale veľa rodičov nemohlo byť pri svojich detičkách. Tie potom boli smutné, uplakané. A boli tam aj malé detičky a boli tam aj od 12 po 18 rokov. Keď dcére diagnostikovali cronkolitidu, prvýkrát bola sama v nemocnici, to bolo niečo hrozné, nielen pre to dieťa ale aj pre toho rodiča. Preto podporím túto petíciu a poviem o tom aj ostatným,“ podelila sa o svoju skúsenosť mama Martina.

Niektorí petíciu podpísali aj preto, že ako deti sami zažili pobyt v nemocnici a pamätajú si, ako to v tom čase celé vnímali. „Podpisujem, lebo som ako malé dieťa zažila odlúčenie od rodičov skrz ochorenie na 3 mesiace a sama som mama dvoch malých detí,“ vysvetlila Timea. Ďalšia matka opisuje obdobie, keď musela nechať svoje dieťa v nemocnici, ako peklo. „Neprajem ten pocit nikomu, dodnes aj moje dieťa a aj ja máme nespracovanú traumu,“ uviedla.

O zákone, pod ktorý sa podpísali poslanci opozičnej SaS Vladimíra Marcinková, Marián Viskupič a Vladimír Ledecký, má plénum rokovať na schôdzi začínajúcej v utorok. Návrh je zatiaľ len v prvom čítaní.

Viac o téme: DieťaNemocnicaPetíciaPoslanciHospitalizáciaSaS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu