Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kočner má v Leopoldove spojenca: Jeho právnik dostal interný dokument! Prísnejší režim

Marian Kočner Zobraziť galériu (3)
Marian Kočner (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

V leopoldovskej väznici vyšetrujú, kto vyniesol Marianovi Kočnerovi interný dokument o sprísnenom režime. Vo väznici má zrejme medzi príslušníkmi Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) spojenca. Niekto z nich vyniesol dokument Kočnerovmu obhajcovi Marekovi Parovi interný dokument a Para ho založil do spisu ku zmenkovej kauze.

Informáciu priniesol Denník N. Niekto z príslušníkov ZVJS vyniesol jeho obhajcovi Marekovi Parovi interný dokument – nariadenie o tom, ako sa majú príslušníci ku Kočnerovi vo väzení správať. Kočner je obvinený v kauze falšovania zmeniek voči televízii Markíza a aj obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka, pri ktorej zabili aj Martinu Kušnírovú.

Interný dokument

Para hovorí, že mu dokument prišiel poštou od neznámeho odosielateľa a založil ho do zmenkového spisu. Zverejnili ho niektoré konšpiračné médiá. „Tento dokument bol vytvorený výlučne pre služobnú potrebu a ústav Leopoldov neposkytol tento dokument obhajcovi obvineného. Z tohto dôvodu nám nie je známy legálny spôsob, na ktorého základe by obhajca obvineného mohol disponovať predmetným dokumentom,“ povedala hovorkyňa ZVJS Katarína Nováková.

Marian Kočner bol vypovedať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

Prípad vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra ako podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a väznica hovorí, že vo veci prijala opatrenia. Dokument vypracoval vedúci oddelenia výkonu väzby a k dispozícii ho podľa ZVJS majú službukonajúci príslušníci ústavu, ktorí zaobchádzajú s Kočnerom a vykonávajú výkon väzby.

Prísnejší režim

Kočnerov režim je prísnejší, ako majú iní väzni. Para založil dokument do spisu preto, lebo sa sťažuje, ako s Kočnerom zaobchádzajú. Väznica však hovorí, že ide o bežné sprísnené opatrenia, ktoré občas prijímajú, no nie sú bežnou praxou pri každom obvinenom. Takéto opatrenia sa prijímajú najmä pri obvinených podozrivých zo spáchania závažnejších trestných činov, spresnila hovorkyňa. Chcú tak zabrániť mareniu účelu väzby a hovoria, že aj znižujú riziko ohrozenia Kočnera.

Mariana Koćnera priviezli s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Dokument hovorí, že Kočnera majú každých 30 minút kontrolovať. Para sa už predtým sťažoval, že jeho klienta budia každú pol hodinu. Väznica však hovorí, že strážnik iba nahliadne cez priezor na dverách. Všetky úkony s Kočnerom musia robiť aspoň dvaja príslušníci. Ide o výdaj stravy, predvádzanie, vyvádzanie, pohovory alebo vydávanie korešpondencie. Príslušníci sa majú ku Kočnerovi správať striktne a nerozprávať sa s ním o veciach, ktoré nesúvisia s jeho väzbou. Čokoľvek podozrivé musia hlásiť, majú ho pozorovať a rôzne ďalšie opatranie.

Viac o téme: LeopoldovMarek Para
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu