Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nečakaný krok krátko pred eurovoľbami! Matovič oznámil koniec, dôvodom sú fašisti

Igor Matovič Zobraziť galériu (3)
Igor Matovič (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Igor Matovič odstupuje z volieb do Európskeho parlamentu. Ľudí, ktorí chceli dať hlas jemu, vyzýva, aby ho dali Petrovi Pollákovi. Podľa neho je doba vážna a vyžaduje si to aj vážne rozhodnutie. Obáva sa, že „fašisti“ obsadia eurparlament a chce, aby sa Pollák stal symbolom boja proti extrémizmu.

Líder OĽaNO Igor Matovič dnes spravil zásadné rozhodnutie. Vzdal sa kandidatúry do europarlamentu v prospech svojho straníckeho kolegu Petra Polláka. Vyzval ľudí, ktorí ho chceli krúžkovať, aby dali svoj hlas Pollákovi. 

Matovič sa vzdal kandidatúry do Európskeho parlamentu

„Ak chcete v politike dlhé roky prežiť, stačí robiť populárne rozhodnutia a kroky a ľudia vás budú mať radi. Ak vám ide o dobro krajiny, musíte byť schopní robiť aj dobré a správne kroky,“ povedal na úvod a vzdal sa kandidatúry. „Rozhodol som sa odstúpiť z kandidátky v prospech nášho rómskeho poslanca Petra Polláka.“

Nečakaný krok krátko pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Matovič sa obáva toho, že o týždeň noviny zaplavia titulky, že fašisti ovládli europarlament a tomu sa chce vyhnúť. „Musíme robiť odvážne kroky,“ uviedol a je rád, že Pollák sa stal prvým rómskym poslancom v slovenskom parlamente. „A urobím všetko preto, aby sa stal prvým poslancom Európskeho parlamentu za Slovensko,“ dodal. 

Symbol boja proti extrémizmu

Zároveň priznal, že tento krok robí aj s vedomím, že sa od strany OĽaNO odvrátia ich voliči. Matovič hovoril o tom, že chce predstaviť človeka z menšiny, ktorý sa postavil na vlastné nohy a napriek predsudkom vyštudoval a pôsobí v politike. „Odstupujem z kandidátky a prosím všetkých ľudí, ktorí mi chceli dať krúžok, aby volili Petra Polláka,“ povedal líder OĽaNO. „Moja kampaň je cielená na každého človeka, ktorý nesúhlasí s extrémizmom. Moja predstava je, aby ma práve takýto ľudia volili,“ uviedol Pollák. 

Peter Pollák
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

„Je najlepšou odpoveďou na fašizmus na Slovensku. Nechcem dovoliť, aby sa po 20-ich rokoch stala z mečiarovského Slovenska čierna diera fašizmu. Budem rád, ak naši voliči nezlomia nad nami palicu a uvedomia si, že doba je vážna,“ dodal Matovič s tým, že je potrebné ukázať, že nám na Slovensku záleží a nechceme, aby sa práve takýto obraz o Slovensku formoval. „Chcem, aby sa Peter Pollák stal symbolom boja proti fašizmu a extrémizmu,“ uviedol. 

Pollák rozhodnutie ocenil

Pollák Matovičovo rozhodnutie ocenil. „Ak mi ľudia prejavia dôveru a získam mandát europoslanca, budem robiť všetko pre to, aby som hájil záujmy všetkých národností v Európskej únii,“ zdôraznil. Doplnil, že jeho kampaň nie je cielená len na Rómov, ale zameriava sa na boj proti extrémizmu a podporu všetkých národností.

Na otázky, čo bude s mandátom v NR SR, Matovič odpovedal, že v slovenskom parlamente ostáva. Povedal to v súvislosti s vlastnými vyjadreniami spred pár mesiacov, že ak nedosiahne 50-tisíc krúžkov v eurovoľbách, vzdá sa mandátu poslanca NR SR. Dodal, že jeho ego musí ísť bokom, rovnako ako snahy merať si politický výtlak. Matovič tak priznal, že jeho kandidátka do eurovolieb bola motivovaná aj týmto úmyslom.

Hrnčiarova ostrá reakcia

K Matovičovmu odstúpeniu sa vyjadril na sociálnej sieti aj podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar. Podľa neho oklamal celé Slovensko. „Najprv vystúpil s heroickým príhovorom, ako nás Amerika ťahá do chaosu a preto potrebujeme silnú Európu. A že aby teda bola silná, povedie osobne kandidátku OĽaNO do eurovolieb,“ uviedol s tým, že Matovič teraz pochopil, že celému jeho rozbitému hnutiu hrozí debakel a 50-tisíc hlasov nedostane ani dokopy.

„A keďže na svoje zlobou prestúpené cirkusantstvo zúfalo potrebuje kulisy v podobe parlamentu, dnes z kandidátky zbabelo uteká, len aby si zachránil poslanecký mandát. A ešte má tú bezočivosť vydávať to za štátnické rozhodnutie, lebo svoje miesto na eurokandidátke prepúšťa Rómovi, ktorý vraj má kompenzovať očakávaný dobrý výsledok kotlebovcov,“ napísal. 

„Tento daňový podvodník a nebezpečný šašo dá najprv verejný prísľub ľuďom, vycapí sa na bilbordy a potom, ako obvykle, všetkých oklame a tvári sa pritom patrične vznešene. A toto má byť, kolegovia z opozície, súčasť vašej plánovanej „stabilnej“ vlády? Je mi ľúto každého, kto na tohto patologického klamára ostane politicky odkázaný,“ dodal. 

Voľby do europarlamentu budú na Slovensku 25. mája, obyvatelia budú voliť 14 europoslancov. Hlasovacie právo majú slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného členského štátu, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Poslanci europarlamentu sú volení na päťročné volebné obdobie.

Viac o téme: Igor MatovičOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu