Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pellegrini sa pustil do prezidenta: VIDEO Arogantný Kiska len prilieva olej do ohňa, škodí Slovensku

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (6)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini sa dnes vyjadril k aktuálnej situácii. Prezidentské voľby budú o necelé dva týždne a kampaň je v plnom prúde. Maroš Šefčovič vyslovil obavy z férovosti kampane, voči čomu sa Zuzana Čaputová výrazne ohradila. Súčasný prezident Andrej Kiska uviedol, že Šefčovič preberá maniere strany Smer, ktorá ho vo voľbách podporuje. Pellegrini reagoval, že ho mrzí, ako sa prezident Kiska vyjadruje a na rozdiel od neho Šefčovič vždy dôstojne reprezentoval krajinu. Zároveň označil prezidentovo vystúpenie za arogantné.

NAŽIVO Vyhlásenie Petra Pellegriniho

Vyhlásenie Petra Pellegriniho k aktuálnej situácii

Premiér Peter Pellegrini sa dnes vyjadril k včerajším slovám Andreja Kisku, ktoré ho pobúrili. „S veľkým znepokojením vnímam vyjadrenia pána prezidenta Andreja Kisku a správy, ktoré posledné dni prichádzajú z prezidentského paláca na adresu jedného z najvýznamnejších a najúspešnejších diplomatov, ktorých máme - Maroša Šefčoviča,“ povedal Pellegrini.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kiska nespravil nič pre to, aby došlo na Slovensku k zmieru

Zároveň sa zastal Šefčovica, pretože podľa premiéra nepovedal nič také vážne. Podľa neho prvý, kto zvolal tlačovku k svojim daňovým deliktom, bol Andrej Kiska, ktorý podľa neho so strachom predstúpil pred slovenskú verejnosť. „Šefčovič nespravil nič, len chcel vedieť, ako to s amnestiou bude alebo nebude,“ uviedol premiér. „Veľmi ma mrzí, ako reaguje náš pán prezident na ešte stále viceprezidenta Európskej komisie. Maroš Šefčovič na rozdiel od Kisku vždy dôstojne reprezentoval Slovenskú republiku a hájil záujmy v zahraničí.“ 

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šefčovič na rozdiel od Kisku podľa premiéra nikdy neohováral krajinu, ktorú reprezentuje a snažil sa vždy upevniť dobré meno Slovenska. „Chápem, že tie úspechy sa dosahujú ťažšie, pokiaľ je štýlom vašej práce pracovať tri dni v týždni a za tú dobu sa toho veľa urobiť nedá, to vám viem povedať z vlastnej skúsenosti. Kiska nespravil nič pre to, aby došlo k zmieru v spoločnosti,“ povedal Pellegrini s tým, že Kiska stále lial len olej do ohňa a označil jeho včerajšie vystúpenie za arogantné.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zároveň Kisku vyzval, aby nešpinil meno Šefčoviča a radšej sa venoval vlastným daňovým prešľapom. „Má život bez káuz a mohol by byť dobrým morálnym príkladom aj preňho, aký by mal prezident byť. Ostro sa ohradzujem voči tomu, aby sa z prezidentského paláca valili slová ako Brusel je bavlnka, toto je Slovensko. Welcome home,“ čím reagoval na status hovorcu prezidenta Romana Krpelana.

Šefčovič preberá maniere strany, uviedol Kiska

Prezidentovi Andrejovi Kiskovi sa zdá, že Maroš Šefčovič úplne preberá maniere strany, ktorá mu platí prezidentskú kampaň. „V posledných dňoch šíri fikciu o nejakej budúcej prezidentskej milosti pre mňa či iných politikov. Chcem k tomu povedať stručne a jasne - nemám prečo žiadať o milosť, nebudem žiadať o milosť. Ani dnes, ani zajtra, nikdy. A odporúčam pánovi Šefčovičovi, aby trochu viac myslel na svoju budúcnosť a povesť úspešného kariérneho diplomata, keď neuspeje v prezidentských voľbách,“ uviedol Kiska vo svojej reakcii na Šefčoviča. Ten v utorok na tlačovej konferencii vyjadril obavy o férovosť v kampani. 

Reakcia Andreja Kisku na Maroša Šefčoviča

Obavy o férovosť v kampani

Po posledných prieskumoch sa zdá, že favoriti druhého kola sú jasní. Prezidentská kampaň sa začala pritvrdzovať rovnako, ako aj vyjadrenia niektorých kandidátov. Maroš Šefčovič, podporovaný stranou Smer, na tlačovke uviedol, že podľa neho prezidentská kandidátka Zuzana Čaputová nevylúčila udelenie milosti pre Andreja Kisku v prípade, ak by bol súdny proces s ním politickým procesom. Čaputová sa však ohradila. „Pristupovala by som ku každej žiadosti o milosť rovnako, nech by ju podal ktorýkoľvek občan našej krajiny. To je podľa mňa spravodlivosť, to je rovnosť pred zákonom,“ uviedla. 

Pellegrini sa pustil do
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Štáb Zuzany Čaputovej/Peter Konečný, archív M.Š.)

Šefčovič sa pýtal, či je politická dohoda medzi Čaputovou a Kiskom, keďže prezident vyjadril tejto prezidentskej kandidátke podporu. Dnes však reagoval Šefčovič na ďalšiu medializovanú informáciu, podľa ktorej chodí Čaputová kvôli vyhrážkam voči nej a jej rodine s ochrankou. „Chápem, že pred voľbami dochádza k stupňovaniu emócií v spoločnosti. Nemôžeme však dopustiť, aby sa predvolebná kampaň zmenila na priestor nenávisti a nevraživosti. Preto prosím protikandidátov aj celú slovenskú verejnosť, aby sa najbližšie dni niesli vo férovom duchu, kde budú súťažiť medzi sebou vízie čo najlepšieho výkonu funkcie hlavy štátu a nie agresivita a osobné útoky,“ uviedol v reakcii na sociálnej sieti.

Viac o téme: Prezidentské voľbyMaroš ŠefčovičPeter PellegriniAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu