Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Frešo zosmiešnil Jakubca: Zabávač je lepší než politik a o Kotlebovi nemá ani tušenie

Martin Jakubec a Pavol Frešo
Martin Jakubec a Pavol Frešo (Zdroj: Archív M. J., SITA)

BRATISLAVA - Je to lepší zabávač než politik, reagoval Pavol Frešo na vyjadrenia Martina Jakubca. Kandidát na post šéfa Bratislavského samosprávneho kraja si servítky pred ústa nedával a podobne urobil aj terajší bratislavský župan.

Jakubec v rozhovore pre Topky kritizoval mimo iné aj niektoré kroky BSK. Uviedol, že vedenie BSK za roky 2015 a 2016 takmer vyprázdnilo rozpočtový fond a v roku 2017 si vraj plánuje „prilepšiť zdroje o 20 miliónovú pôžičku".

Podľa Freša dlh kraja prvýkrát klesne pod 30% jeho prijmov, pričom popri tomto znížení dlhu sa župe vraj podarilo aj viac, ako ukladá zákon. Budúci rok sa taktiež plánuje prerozdeliť viac ako 100 miliónov eur na sociálne služby, školstvo, zdravotníctvo, kultúru, autobusovú či železničnú dopravu.

Frešo si neodpustil ani poznámku smerom k možnej plánovanej spolupráci Jakubca s Kotlebom. „Naopak, kondícia Banskobystrickej župy, ktorej šéfuje Marián Kotleba a s ktorým pán Jakubec rokuje a chce spolupracovať, je spomedzi všetkých krajov najkatastrofálnejšia," tvrdí. 

Podľa Frešových slov si župa v budúcom roku neplánuje vziať si už spomínanú pôžičku vo výške 20-miliónov eur. „Župa zvažuje otvorenie úverového rámca na 5 rokov, ktorý by čerpalo najmä nasledujúce zastupiteľstvo na investičné projekty a modernizáciu kraja (keďže župa na modernizáciu nemôže čerpať eurofondy v takej miere ako iné župy)," vysvetľuje situáciu a dodáva, že takýto úverový rámec by pokryl aj mimoriadne situácie a jeho otvorenie by neznamenalo, že sa zdroje musia vyčerpať.

Ani tvrdenie o rozpočtovom fonde vraj nie je pravdivé. „Rozpočtový fond neexistuje," upozorňuje súčasný župan a dodáva, že existuje iba rezervný fond. Do neho sa presúvajú finančné zdroje, ak sa v danom roku nestihnú zrealizovať plánované investície. „Tieto nevyčerpané zdroje sa vďaka tomu môžu na tieto projekty vyčerpať v nasledovnom roku," vysvetľuje.

„Aj keď hudobný žáner Martina Jakubca vôbec nie je mojou šálkou kávy, na základe jeho rozhovoru pre váš portál musím pripustiť, že je lepším zabávačom, než politikom,“ rýpol si Frešo.

Viac o téme: Pavol FrešoMartin JakubecBratislavský samosprávny kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu