Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ROZHOVOR Jakubec o vstupe do politiky: Idoly Mečiar a Trump, radikálny plán na zmenu Slovenska

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Archív M. J.)

BRATISLAVA - Toto tu ešte nebolo. Známy zabávač a šoumen Martin Jakubec vstupuje do politiky. V rozhovore pre Topky hovorí, akú zmenu potrebuje Slovensko a čo chce v politike urobiť. Okrem iného hovorí, ako ho inšpiruje budúci americký prezident Donald Trump, čo sa mu páči na Vladimírovi Mečiarovi.

Prečo ste sa rozhodli vstúpiť do politiky?

Moje verejné dianie je známe už od roku 2001 kde reprezentujem hospodársku organizáciu ÚNR SR ako generálny manažér. Stál som pri jej vzniku, venuje sa národno – spoločenským a politickým otázkam v krajine. Zápal pre národnú politiku je silnejúci čoraz viac keďže som hrdý Slovák a zaujíma ma čo sa deje v našej krajine. Trápia ma mnohé veci na ktoré sa zabúda, dnes občan stratil dôveru v štát, inštitúcie, a politikov. Proste občan je znechutený zo systému a plačeme nad žalostným stavom spoločnosti.

Bohatí sú bohatšími a stredná vrstva chudobnejšia a dôchodcovia sú skoro žobráci na ulici, keby ich nepodporili ich deti z mizerných platov. Keďže posledných 10 rokov chodím z dediny do dediny, z mesta do mesta, stretávam sa intenzívne s občanmi a tí sa mi zverujú s problémami a starosťami. Som ako ich spovedník hlasu ľudí z celého Slovenska a to nie len Bratislavy, kde žijem. Ja sa intenzívne na svojich verejných podujatiach, koncertoch, konferenciách, podujatiach stretávam s občanmi ako málo ktorý politik. Oslovili ma, aby som hájil ich záujmy, keďže ma poznajú ako dobre organizovaného občana v prospech myšlienok a verejných vecí a tentokrát v národnom hrdom duchu.

Slováci nie sú tí, ktorí vzlykajú nad vojnovým slovenským štátom a Tisom, ale tí, ktorí žijú srdcom pre domovinu, pre rodnú hrudu, tradície a naše Slovensko, kde chcú dôstojne aj dožiť a neopustiť našu krajinu. Preto budem reprezentovať ľudí na Slovensku ako mladý, národne orientovaný, uvedomený Slovák, nezávislý od politických prepojení a káuz, keďže vychádzam z ľudu z neutrálneho prostredia. Trúfam si zapísať sa do dejín Slovenska. Ak dostanem vôľu a podporu, zvládneme prerod politiky, ak mi väčšina nastaví stopku nebudem to robiť nasilu. Prognózy ľudí, ohlasy z regiónov, silnejúci zápas mladých, ktorí sa ku mne ako seberovnému hlásia je tak motivujúci, že to čo robím, musí padnúť na úrodnú pôdu. Zaslúžime si nádej, ktorú idem reprezentovať. Lepšiu budúcnosť pre Slovákov ako teraz žijeme, v čase neistoty.

ROZHOVOR Jakubec o vstupe
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Archív M. J.)

Aké zmeny pre túto krajinu by ste chcel pripraviť?

V prvom rade radikálne bojovať proti korupcii a riešenia stavu zamedzenia šírenia korupcii vo všetkých sférach verejného života. Upevniť dôveru občana v štát, v zákony, bez byrokracie, posilniť strednú vrstvu živnostníkov, podnikateľov, učiteľov, farmárov, družstevníkov, lekárov, aby sa hlásali k svojmu povolaniu hrdo a vedeli, za čo odovzdávajú kus seba pre spoločnosť, budem presadzovať korektný dialóg a nový druh politiky pre Slovensko, ktorý občania začnú pociťovať ako záujem o veci verejné, prirodzene pretože mám nato vlastný recept úspechu. A to je to, že som človek z ľudu a nie typ politika, ktorý lezie ľudom hore krkom.

Ďalej uvediem len niekoľko téz. V prvom rade treba obnoviť dôveru v štát. To dnes znamená zastaviť rozkrádanie verejných zdrojov. Skvalitniť pravidlá verejného obstarávania, posilniť mechanizmy štátnej expertízy, primárne zamerať pozornosť Najvyššieho kontrolného úradu na kontrolu verejného obstarávania. V čase, keď bohatí ďalej bohatnú a chudobní stále viac chudobnejú, je potrebné prehĺbiť progresívny daňový systém, pritvrdiť výber daní a rast daňových príjmov využiť na zníženie odvodového zaťaženia, ktoré je prekážkou pre rast miezd a tvorbu nových pracovných miest. Potrebná je reforma školstva. Nadväzne na pokles počtu žiakov treba redukovať počet škôl, podporovať a motivovať žiakov, študovať smery, ktoré požaduje trh práce, znížiť v obsahu učiva mieru mentorovania sa a rozvíjať tvorivé myslenie a kreativitu žiakov, podporiť schému zahraničných jazykových pobytov mladých ľudí.

Reforma zdravotníctva musí priniesť do roztriešteného systému kompaktnosť, jasné pravidlá poskytovania zdravotnej starostlivosti, výrazne sa musí uľahčiť prístup k zdravotnej starostlivosti a liekom starým a odkázaným ľuďom. Reforma sociálneho systému musí zamedziť jeho zneužívaniu tými, ktorí sa vyhýbajú práci, vyplácanie sociálnych dávok pre neprispôsobivých občanov musí podliehať prísnej a permanentnej kontrole spôsobu ich života a výchovy detí. Treba riešiť sociálny status dôchodcov, z ktorých 70 % žije na a pod hranicou chudoby, a to s vedomím, že rast spotreby tejto skupiny občanov sa môže priamo odraziť v raste slovenskej ekonomiky, pokiaľ poľnohospodárstvo a potravinárstvo Slovenska dokáže na zvýšený dopyt zareagovať. Cez lepšiu ochranu vnútorného trhu proti dovozom často menej kvalitných výrobkov a lepšou dotačnou politikou vytvoriť podmienky pre rast podielu domácej produkcie v našej obchodnej sieti a postupne zabezpečiť potravinovú suverenitu Slovenska. V záujme ochrany našej národnej identity a bezpečnosti treba mať pripravené opatrenia na ochranu našej krajiny pred neriadenou imigráciou.

Aké riešenia problémov ponúkate pre mladých?

Mladí ľudia dnes odchádzajú do zahraničia za prácou a lepšími platmi. To znamená zmeniť daňovo-odvodovú politiku na Slovensku, cez nižšie odvody, ktoré ma Slovensko jedny z najvyšších v Európe, motivovať vyššiu tvorbu pracovných miest a rast miezd. Cez paušálne platby treba ďalej zjednodušovať administratívu pre živnostníkov, zlepšovať treba aj podmienky a prípravu mladých na podnikanie. Tomu musí zodpovedať aj reformované školstvo, ktoré v oveľa väčšej miere musí pripravovať mladých ľudí pre reálny trh práce.

Samozrejmosťou musí byť prístupnosť predškolských zariadení pre mladé rodiny, daňová a príspevková politika pre viacdetné rodiny. Štát aj samosprávne orgány sa omnoho viac musia angažovať v zlepšovaní podmienok pre voľno časové aktivity detí a mladých ľudí. Najmä v oblasti kultúry a športu. Prostriedky na financovanie tejto sféry v rozpočtoch obcí, miest a samosprávnych krajov sú doslova mizivé. A vo všeobecnosti platí, že ak dnes mladí nebudú mať úctu k vlasti, inštitúciám a celkovo k systému tak vlastne je to naša záhuba. Budúcnosť vidím iba v inteligencii a vzdelanosti nás mladých. Preto sa teraz spoja generácie nás mladých cez organizované zástupy a iniciatívy na ktorých na čele spolu so mnou bude mládež dožadovať sa zmeny a radikálne povedia stop tomuto systému. Dosť toho bolo!

ROZHOVOR Jakubec o vstupe
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Archív M. J.)

Chystáte sa do politiky priviesť nejaké veľké meno z hudobného šoubiznisu?

Zatiaľ nie. Časom áno. Predstavím odborníkov, ale aj mienkotvorné osobnosti kultúry, športu, histórie a šoubiznisu. 

Hovorí sa aj o Dušanovi Grúňovi, ktorého ste producent a manažér – viete povedať, či s Vami vstúpi do politiky?

Dušan Grúň sa politicky neangažuje a teda ani nebude, to viem isto. Na klasických vystúpeniach sa zúčastňuje.

Bývalý premiér Vladimír Mečiar je, mierne povedané, kontroverzná osoba – čo sa Vám na ňom najviac páči?

Stál pri vzniku štátu, štátnosti, samostatnosti a zvrchovanosti. Patrí mu úcta, že sa v ťažkých turbulentných rokoch pustil na tak ťažkú cestu tvorby vlastných hodnôt, suverénneho štátu v mladej Európe. Išiel si za svojím cieľom, vlastne bol svojský, to tvrdia aj o mne. Samozrejme sú veci, ktoré sa mi nepáčili, čo vrhlo na neho zlý tieň. Hlavne ľudia, ktorí privatizovali v 90-tych rokoch a páchali trestnú činnosť. Veľakrát Mečiar ani nevedel, čo za jeho chrbtom robia. So štátom to myslel dobre, len sa obkolesil kontroverznými osobami, načo doplatil. Stal sa historickou osobnosťou základu nášho štátu, ako aj knižných dejín, čo je veľký piedestál a treba to tak vnímať. Nebyť jeho, sme v zástupe Čechov dodnes.    

Čím chcete presvedčiť ľudí, aby Vás zvolili za bratislavského župana?

Nie je to len o mne. Vytváram pracovný tím, s ktorým pripravím podrobnú predstavu fungovania bratislavského kraja a s ktorým postupne oboznámim občanov. Už dnešných dňoch sme pripravili kritické stanovisko k rozpočtu bratislavského VÚC na roky 2017 – 2020, ale i rozpočtového prístupu súčasného župana a krajského zastupiteľstva v uplynulom období. Je nehorázne, keď vedenie bratislavského kraja v rokoch 2015 a 2016 takmer vyprázdnilo rozpočtový fond, keď z neho vytiahlo takmer 15 miliónov eur a v roku 2017 si plánuje prilepšiť zdroje o 20 miliónovú pôžičku.

Budúcemu zastupiteľstvu chce odovzdať samosprávny kraj takmer prázdny rezervný fond a 70 miliónov eur dlhov.  Za tri roky dokážu zo samosprávneho kraja urobiť kraj nesamosprávny. Absolútne prevažná časť týchto prostriedkov kraja je smerovaná do rekonštrukcie a opráv nehnuteľného majetku v správe VÚC, keď výdavky kraja na tento účel aj v roku 2017 majú stúpnuť o neuveriteľných 40 %. Pritom zdroje na financovanie pre bratislavský kraj životne dôležitých oblastí, ako sú doprava, cestná sieť, sociálna starostlivosť o starých a odkázaných ľudí, cestovný ruch, šport či kultúra rastú medziročne doslova o pár drobných. Na prípade rozpočtu je možné ukázať, že vedenie bratislavského kraja by malo vo voľbách prejsť značnou personálnou zmenou  Viacerí  poslanci krajského zastupiteľstva majú aj tri zadky – zároveň sú poslancami kraja, mesta alebo mestských častí a tiež slovenského parlamentu. Je preto potrebné, aby do  zastupiteľstva nastúpili ľudia s novým myslením, s moderným a koncepčným videním riadenia a perspektívy kraja.

ROZHOVOR Jakubec o vstupe
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Archív M. J.)

Hovoríte, že Bratislavčania sa dočkajú krajšej Bratislavy. Ako?

Bratislava, to nie je len Bratislava ako hlavné mesto, ktoré má primátora a mestské časti so starostami, ale aj Bratislavský samosprávny kraj. To sa nedá od seba oddeliť, jednotlivé kompetencie a dôsledky rozhodnutí sa vzájomne prelínajú. Ak samosprávny kraj v rámci svojich kompetencií  a zdrojov podporí vhodnú aktivitu pre rozvoj cestovného ruchu, napr. ďalšie cyklotrasy, obnoví zelené zóny v prímestských častiach, alebo ak vykoná rekonštrukciu prímestských ciest alebo niektorých zariadení, ktoré má vo svojej správe priamo v meste, určite to prispeje ku krajšej Bratislave.

Za dôležitú pokladám efektívnu komunikáciu s predstaviteľmi mesta Bratislava, ale i s predstaviteľmi vlády, ktorí majú v rukách kľúče ku strategickým infraštrukturálnym investíciám, ako sú obchvaty Bratislavy či hlavné diaľničné a železničné ťahy na území bratislavského kraja. Aj to patrí ku krajšej Bratislave. To isté sa týka aj integrovanej bratislavskej dopravy, ktorá zatiaľ uviazla na pol ceste. A podľa modelu Európskych hlavných metropol Bratislavská župa pod mojím vedením naberie estetický rozmer nielen pre domácich ale aj návštevníkov. A množstvo chuťoviek, ktoré predstavím onedlho. 

Čo hovoríte na víťazstvo Donalda Trumpa v amerických voľbách?

Jeho víťazstvo je výsledkom celosvetového chaosu spoločnosti, potrebe radikálnych zmien, Američanov ktorí sa vzopreli v polarizovanej Amerike. Je stelesnením energie, ktorá sa pretavila aj do ľudí a vyplávala na povrch. Smiali sa mu a dosmiali sa mnohí. Teraz sa bude smiať on, má to, po čom túžil. Nikdy by som sa nesmial predčasne nikomu, každý má šance, aj ten najmenší článok v systéme.

V čom Vás inšpiruje Trump?

Je stelesnením živelnosti, originálnosti, temperamentu. Je radikálny v názoroch, neberie ohľad na kritiku, povie čo si myslí, hovorí rečou jednoduchých ľudí, je nezávislý a pravdovravný, čo sa mnohým nemusí páčiť. Celý ja.

ROZHOVOR Jakubec o vstupe
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Archív M. J.)

Vážne chcete byť premiérom?

Nemám ambíciu primárne byť premiérom. Moja vôľa je stať sa akceptovateľnou zmenou, širokej verejnosti Bratislavčanov ako budúci župan, poslanec BSK. Politickú pozíciu a verejnú priazeň si treba budovať rokmi a činmi v prospech národa. Dôvera je základ úspechu. Idem ju budovať a tvoriť ako mladý nádejný politický priekopník a budovateľ. Chcem začať krok po kroku, oboznámiť sa s politikou, keďže som z iného prostredia a to médií a kultúry, vnímam politiku len povrchne, musím teraz preniknúť do jadra spoločenských problémov a nazrieť im do jadra, načerpať vedomosti a hľadať riešenia.

V prvom rade sa budem obklopovať odborníkmi, teraz pripravujeme kolokviá, stretnutia s podnikateľmi, ľuďmi odborníkmi ktorí sa pridajú k nám na moju stranu a budú mi odborne nápomocní. Ako som avizoval, mojou snahou je získať priazeň ako poslanec a predseda BSK, čo som už ohlásil. Nasledovať budú komunálne voľby do samospráv a následne parlamentné voľby, v ktorých sa budem profilovať a aktivizovať. Čiže uchádzať sa o premiérske kreslo v dohľadom období z hľadiska časového a empirického, nepripadá vôbec do úvahy. Každopádne niekedy v budúcnosti sa tým na základe skúseností a dôvery od občanov môžem zaoberať. Zatiaľ mám dlhú cestu práce pred sebou. Slovensko a Slováci, poďme spoločne vpred.  

Aké sú tri zásadné veci, ktoré potrebuje Slovensko?

Dôveru v štát, bezpečnosť národa, nádej v pozitívnu zmenu.

Nebojíte sa, že Vám kariéra v politike mohla ublížiť biznisu?

Nie, keďže sa verejne aktivizujem skoro 15 rokov, pracoval som pre viaceré politické subjekty v minulosti či na kampani a v tvorbe volebných stratégii, keďže málo ľudí vie, že sa venujem odborne tvorbe politického marketingu a stratégii komunikácie, alebo cez kultúru, kde som účinkoval a zabezpečoval programy. Naopak je tu vzájomná synergia a kooperácia medzi odbormi politika verzus médiá, politické subjekty, verzus kultúra. Kultúra v politike vždy bola biznisovou záležitosťou, išli sme tam, kto nás zavolal a zaplatil.

To je produkt a služba nikdy sa nevymedzujem, komu pôjdem spievať. Jednoducho, kto si ma zavolá. Je to objednávka mojej duševnej tvorivej činnosti, ktorú vyprodukujem pre objednávateľa. To, či som vnútorne stotožnený s ideou, je druhá vec. Vždy som nestranný a pravdovravný. Účinkovanie je mojim hobby a vášňou a politická aktivita v prospech ľudí bude niečo osobitné pri čom sa chcem odborne profilovať.   

Národné myslenie nemôže nikdy nikomu uškodiť. Vďaka hudbe a tradíciám, ktoré zastupujem som bližšie k ľudom a teda aj súčasťou verejných vecí. Moja verejná činnosť bude ešte viac patriť ľudom. Kultúra a spev je nástrojom komunikácie s ľuďmi. To je to, čo ja viem a ľudom to imponuje. To by mi malo ublížiť? Nemám sa začo hanbiť.  

S ktorými stranami či politikmi vylučujete spoluprácu?

Nevylučujem s nikým, keďže ja sa vyhradzovať nebudem, som pripravený na dialóg s úplne každým. Budem hľadať konštruktívne dohody pre všetkých. Aj keď na mnohých mám svoj názor.

ROZHOVOR Jakubec o vstupe
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Archív M. J.)

Keď za Vami príde Marian Kotleba s ponukou spolupráce – ako zareagujete?

S Mariánom Kotlebom som rokoval o spolupráci a je otvorená. Vypočujem si ju, zvážim ju, keďže Marian Kotleba je vzdelaný človek, dám mu šancu ako každému inému. Vždy je to o tolerancii a konsenze.  

V diskusiách Vás ľudia neprijali najpozitívnejšie, objavuje sa tam veľa nadávok. Ako ich chcete presvedčiť?

Čo sú to diskusie, tie na internete? Nie sú relevantné. To je skupinka pár ľudí, ktorí nemajú názor, presvedčenie, skúsenosti, mnohí sú fiktívni a bez existencie. Tí ma nezaujímajú, pretože sa nikdy so mnou konfrontovať nebudú. Nadávky sú vyjadrením ich nízkosti a prízemnosti a celkovej inteligencie. Na hejt som zvyknutý a viem, že polarizujem ľudí, to je vizitka záujmu a úspechu. Keďže ma tam minimum ľudí nepozná preto sa tak vyjadrujú. Čo oni urobili pre štát, pre spoločnosť? Nič a nikdy neurobia, sú to len pasívni ľudia pre spoločnosť a aktívni surfisti po internete.

Uvedomujem si, že úspech nikto nikomu neodpustí a ťažko sa počúvajú chvály. Moja hnacia sila sú ľudia a reakcie z kútov Slovenska všetkých generácii s ktorými sa stretávam face to face a sú reálni. To je základ hmatateľný a tí sú pre mňa rozhodujúci. Títo ľudia sa za mňa a za moje myšlienky, postoje a politiku postavia aj o polnoci. Tí, čo ma nemusia, odkazujem len toľko, spoznajte ma a zažite ma. Nesúďte predčasne, lebo tak dopadnete v živote aj vy a bude vás to mrzieť a spomeniete si na mňa. Ale ja Vám odpúšťam. Stačilo sa usmiať. 

ROZHOVOR Jakubec o vstupe
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Archív M. J.)

V dokumente Cooltura sa vyjadrujete dosť vulgárne na adresu zákulisia slovenskej hudby. Tvrdíte, že nespája, „sú to len hry a zákulisie“. Ako ste to mysleli?

Dokument Cooltura a jeho tvorcovia ma oslovili na spoluprácu, ktorá prebiehala dosť hekticky. Trávil som s nimi toľko času ako nikto z účinkujúcich, podal som najviac vyhlásení na tému kultúra a odvysielali zlomok zo šatne, z čoho som veľmi sklamaný. Očakával som profesionálnejší prístup a korektnosť, ktorú na začiatku sľúbili. Moje pútavé vyjadrenia vystrihli zo záznamu, a neuverejnili ich vôbec. Vyjadrením z ich strany bolo, že som príliš silná osobnosť na monológ, ktorá pútavo hovorila pravdu, ak by som bol tam viac, by to vyzeralo že to je dokument o mne samom. Tak to zobrali z krátkeho konca a vystrihli jeden monológ z náhodnej návštevy šatne, ktorý mi ani nepovedali, že idú natáčať a použijú ho bez nášho vedomia.

Áno, použil som v ňom vulgarizmus, veď kto ho nepoužíva, nehrajme sa tu na svätuškárov, pomenoval som to pravou podstatou, že všetko aj v kultúre sú zákulisné ťahy, hry a faloš. Ja ale tieto hry nehrám. Lenže tá debata bola súkromná s mojím kamarátom z rádia. Len to malo ostať v šatni a nie bez nášho vedomia  - verejne. Ale veď nič nové na svete, dáme si Repete. Veď každý tú pravdu pozná. Len ja menujem veci pravým slovom a priamo. Takže aj v kultúre a spoločnosti je jeden veľký bordel.  

Viac o téme: Martin Jakubec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu