Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Politický boj o župana v Bratislave naberá na obrátkach: Jakubec vyhlásil Frešovi vojnu

Martin Jakubec a Pavol Frešo
Martin Jakubec a Pavol Frešo (Zdroj: Archív M. J., SITA)

BRATISLAVA - Začalo to rozhovorom. Potom prišla reakcia a následne protireakcia. Bratislavský župan Pavol Frešo skritizoval zabávača a speváka Martina Jakubca, ktorý poškuľuje práve po jeho pozícii. Jakubec mu to však opláca rovnakou kartou. Podľa neho Frešo nemá čo hľadať na mieste župana.

Pred zhruba dvoma týždňami Martin Jakubec v rozhovore pre Topky varoval občanov Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), že pán Frešo a zastupiteľstvo kraja si pripravujú pre rok 2017 veľkolepé rozpočtové hody. Martin Jakubec to podložil svojimi údajmi z návrhu rozpočtu 2017, ktorý dal úrad VÚC na svojej webovej stránke na verejnú diskusiu.

Keď bol schválený rozpočet Bratislavského samosprávneho kraja na rok 2017, zverejnil predseda BSK Frešo na Topkách posmešný článok, ktorým reagoval na predchádzajúci kritický postoj Martina Jakubca k pôvodnému rozpočtovému návrhu.

Zabávač odpovedá. "V tomto návrhu rozpočtu na rok 2017 VÚC plánoval výdavky vo výške 164,7 mil. euro, pričom časť prostriedkov vo výške 20 miliónov euro uvažoval získať z domácich aj zahraničných úverov. V návrhu rozpočtu sa pripravovalo dramatické, až takmer 40 percentné navýšenie výdavkov na opravy a rekonštrukcie budov a zariadení vo vlastníctve VÚC. Len v zlomkoch sa uvažovalo s navýšením zdrojov pre také dôležité kapitoly, ako sú doprava, cestná sieť, turistický ruch, sociálne služby, či vzdelávanie, kultúra a šport. Pritom v uplynulých dvoch rokoch bol už takmer vyčerpaný rezervný fond kraja," tvrdí Jakubec.

Podľa neho by dlh VÚC vzrástol z 50 na 70 miliónov euro a značne by zaťažil hospodárenie kraja v ďalších rokoch. Tieto čísla čerpá Jakubec zo stránok VÚC. "Frešo a zodpovední členovia zastupiteľstva pred postúpením tohto márnotratného návrhu rozpočtu VÚC 2017 na verejnú diskusiu nepochybne museli o ňom veľmi dobre vedieť," bráni sa Jakubec.

"Pán Frešo v reakcii zverejnenej na Topkách zavádza a hrá klamlivú podpásovú hru. Frešo falošne stavia do protikladu údaje z návrhu rozpočtu 2017, na ktoré som občanov upozorňoval s číslami zo schváleného rozpočtu, ktoré pred dvoma týždňami samozrejme ešte neboli k dispozícii," pokračuje Jakubec.

Jakubec považuje schválený rozpočet za dôkaz toho, že sa mu Freša podarilo zastaviť. "Podľa Frešovho vyjadrenia zastupiteľstvo schválilo pre rok 2017 výdavky vo výške 144 mil. euro (návrh rozpočtu, ako je uvedené vyššie, uvažoval s výdavkami vo výške 164,7 milióna euro) s tým, že VÚC neráta so žiadnym novým úverom. Z toho vychádza, že Freša sa podarilo zastaviť, keď v porovnaní s navrhovaným rozpočtom výdavky kraja majú byť nižšie o 20 miliónov euro a vypustený bol  pôvodne uvažovaný 20 miliónový úver. Takže, aj pod tlakom mojich argumentov, vedenie kraja odstúpilo od pripravovaného rozpočtového obžerstva. To však musí potvrdiť analýza údajov schváleného rozpočtu, ktoré pár dní po jeho schválení nie sú ešte dostupné," pochvaľuje si.

Súčasného župana by Jakubec najradšej nahradil. "Ak sa mi pán Frešo posmieva, tak znevažuje tých, ktorí ho svojimi daňami živia. Pán Frešo teda zosmiešňuje a znevažuje sám seba, pretože asi nechápe súvislosti a nevie, čo činí. Takýto Frešo nemá na poste predsedu Bratislavského samosprávneho kraja čo hľadať," zakončil známy šoumen s veľkými ambíciami v politike.

Viac o téme: Pavol FrešoMartin Jakubec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu