Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Do politiky sa vracajú spôsoby Mečiara: Matovič mal našliapnuté byť dobrým politikom, urobil chybu

Radoslav Procházka, Béla Bugár, Andrej Danko, Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Radoslav Procházka, Béla Bugár, Andrej Danko, Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko je v tejto chvíli bližšie k vytvoreniu vlády na základe dohody Smeru-SD, SNS, Mosta–Híd a #Siete než k úradníckej vláde. Paralelne s rokovaniami strán však prebieha medzi ľuďmi protikampaň, ktorá využíva ťažko akceptovateľné politické prostriedky. V TABLET.TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

„Do politiky sa vracajú spôsoby Vladimíra Mečiara. Opäť sa používajú slová ako zradca národa, hľadá sa akýchsi sedem statočných slovenských poslancov. Šíri sa tu nenávisť, útočí sa na emócie. To je niečo, s čím ja nemôžem súhlasiť,“ vyhlásil Hrabko. 

„Tu už možno chýba iba málo k tomu, aby Ferovi Šebejovi niekto rozbil okná, Petrovi Kresákovi niekto vypustil duše na aute a na ulici niekto prepadol Luciu Žitňanskú a ukradol jej tašku. Ja to neprivolávam. Iba hovorím moje vnímanie ovzdušia tohto útoku na pudy ľudí,“ dodal.

Hrabko zároveň upozorňuje, že predčasné voľby, po ktorých volá líder OĽaNO Igor Matovič, podľa neho nie je možné vyhlásiť v parlamente ústavným zákonom, ako to poslanci v minulosti robili. Český ústavný súd obdobný postup podľa neho už odmietol a ak by ho skúmal slovenský ústavný súd, pravdepodobne by rozhodol rovnako.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

„Matovič mal našliapnuté na dobrého politika, ale, žiaľ, pritrafilo sa mu to, čo sa zvykne pri moci ľuďom stávať. Je najväčším bojovníkom proti Ficovi a Smeru, čo je v poriadku, ale v poriadku nie je to, že s ním bol štyri roky v tichej koalícii,“ pripomenul s tým, že zástupca OĽaNO bol štyri roky splnomocnencom vlády Roberta Fica.

Matovič vyzval na konanie predčasných volieb: Stali sme sa súčasťou podvodu

Podľa Hrabka nie sú korektné ani podozrenia Richarda Sulíka a Miroslava Beblavého, podľa ktorých sa štyri strany dohodli hneď po voľbách a Most–Híd so #Sieťou rozhovory o pravicovej vláde iba predstierali.

„Po bitke je každý generál. Kde boli títo páni, prečo to nepovedali skôr, príležitostí na to mali dosť už v povolebných debatách. A nie je to pravda,“ reagoval Hrabko. „Vychádzajme z faktov, veď máme rozhodnutia grémií Siete aj Mosta, že nepôjdu do vlády s Robertom Ficom, keď ešte bol možný vznik pravicovej vlády,“ upozornil.

Predseda strany Sloboda a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Po rozhodnutí SNS už predstavy SaS o vláde s podporou 87 poslancov podľa Hrabka jednoducho neboli reálne a možnosť pravicovej vlády sa skončila. „Lebo SNS povedala nie, chce radšej úradnícku alebo prezidentskú vládu,“ pripomenul. „Dnes majú Procházka aj Bugár od svojich grémií mandát na rokovania s Robertom Ficom,“ dodal Hrabko.

Nestotožňuje sa ani s rozhodnutím predsedu SaS Richarda Sulíka vrátiť mandát v Národnej rade SR a ďalej pôsobiť v Európskom parlamente. „Je to špecifikum, že líder slovenskej pravice nebude pôsobiť na Slovensku, ale v Bruseli,“ poznamenal. „Hlas jedného poslanca v europarlamente je málo, v Európe oveľa viac záleží na hlase slovenského parlamentu,“ dodal Hrabko.

Sulík sa vzdáva mandátu v parlamente, vráti sa do Bruselu: Je to tak pre stranu najlepšie

Strana #Sieť má podľa neho problém s poslancami, ktorí avizujú odchod z poslaneckého klubu, ako aj so spôsobom komunikácie o vstupe do vlády. „Ak sa Radoslav Procházka nespamätá, celá jeho #Sieť spolu s ním pôjde do politickej minulosti. Jeho postoje ohodnotili voliči vo voľbách a budú mať možnosť ohodnotiť ich v budúcich voľbách. Do ďalších volieb bude poslancom NR SR, bude zrejme aj koaličným partnerom. Uvidíme, aké rozhodnutia bude prijímať,“ povedal.

#Sieť už pri parlamentom štarte čakajú problémy, lebo pravdepodobne nebude mať k dispozícii minimálny počet osem poslancov na vytvorenie klubu. Podľa Hrabka bude historickým precedensom, keď do NR SR vstúpi strana bez šance na založenie klubu.

Predseda strany Sieť Radoslav
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Na margo otázky, ako budú voliči chápať rozhodnutie Mosta–Híd ísť do vlády s SNS, Hrabko odpovedal, že Most–Híd nie je výlučne etnickou stranou. „Aká iná možnosť okrem prezidentskej vlády teraz leží na stole? 87 poslancov môže byť iba snom Richarda Sulíka. Bez SNS tú vládu nie je možné zostaviť,“ poznamenal.

Komentoval aj rozhodnutie SMK odložiť rokovania o spolupráci s Mostom–Híd. Expredseda SMK József Berényi ho v TABLET.TV odôvodnil práve rokovaniami Mosta–Híd a SNS. „Uvidí sa, ak sa vláda zostaví, akú politiku budú robiť. To, že prišlo k odloženiu rokovania Mosta a SMK, je politika SMK, ktorá sa rozhodla zaujať vyčkávaciu pozíciu,“ hodnotí Hrabko.

SMK prekvapuje: Odložené rokovanie s Mostom-Híd kvôli SNS

Predsedníctvo Slovenska v Európskej únii je ako téma podľa Hrabka dosť preceňované. „V Českej republike sa v čase predsedníctva rozpadla vláda. Bola to nepríjemnosť, ale nič svetoborného sa inak nestalo, to je úradnícka záležitosť,“ poznamenal. 

Za dôležité však považuje, aby medzi prioritami novej vlády bolo zdravotníctvo a školstvo. „Vidíme, aké veci sa spochybňujú, mladí ľudia nemajú ani to základné vzdelanie. My sme vedeli o SNP, druhej svetovej vojne, o nástupe fašizmu a vieme aj to, prečo sme robili November'89,“ uzavrel Hrabko.

Viac o téme: Robert FicoIgor MatovičRadoslav ProcházkaVladimír MečiarBéla BugárAndrej DankoJuraj Hrabko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu