Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bugár nabral odvahu a konečne oznámil, prečo ide so Smerom: Voliči, stačí vám to?

Predseda Most-Híd Béla Bugár a predseda Smer-SD Robert Fico. Zobraziť galériu (3)
Predseda Most-Híd Béla Bugár a predseda Smer-SD Robert Fico. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda strany Most-Híd Béla Bugár má jasno v tom, prečo radšej zostaviť vládu so Smerom, ako sa prepracovať k predčasným voľbám. V politickej relácii TA3 sa odvážne vyjadril, že je ochotný riskovať aj stratu voličov a radšej obetuje svoju stranu v prospech krajiny, ako by sa mal na Slovensku upevňovať extrémizmus.

Personálne výhrady v novovznikajúcej koalícii: Čo a kto najviac vadí Mostu a Sieti?

"Bola možnosť vytvoriť pravicovú vládu a my sme fakt urobili obrovské kompromisy (...), no ale po rozhodnutí SNS pravicová vláda nemohla vzniknúť, tak sme potom vydali uznesenie a rozhodnutie, v ktorom sme vyzvali SaS a samozrejme aj ostatné strany, ale hlavne teda Smer a Sieť, aby urobili určitú sebareflexiu. Keby pán Sulík nezdupkal, tak dnes máme asi inú vládu, samozrejme so Smerom," uviedol hneď na začiatku relácie Téma dňa Béla Bugár s tým, že by išlo o menšie zlo, keby sa vytvorila koalícia SaS, Most-Híd, Smer a Sieť. "To je absolútna kontrola a keby sme sa takto rozhodli, ja myslím, že Smer by cúvol, ale pán Sulík zdupkal radšej," zopakoval šéf Most-Híd.

Bugár nabral odvahu a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TA3)

"Nikdy som nepovedal, že so Smerom nie. Som sa k tomu nevyjadril," povedal Bugár na margo obvinení, že po voľbách zmenil svoju rétoriku. Pripúšťa, že pri prvom kole rokovaní chcel vytvoriť pravicovú vládu a Ficovi dal košom, ale rozhodnutie SNS všetko zmenilo. On bol ochotný robiť kompromisy, Sulík však nie a nechcel, aby sa po predčasných voľbách posilnila extrémistická sila. "Moja zodpovednosť je aj v tom, aby som nedovolil, aby Slovensko hnedlo. V žiadnom prípade," dodal.

Na otázku moderátora Norberta Dolinského, ako teraz poslanci Most-Híd budú spolupracovať s poslancami Smeru, keď pred voľbami hovorili o nulovom záujme, Bugár reagoval slovami, že sa im podarilo 90 % programových priorít dostať do spoločného košiara. "Z hľadiska priorít zádrhel nebude," domnieva sa šéf Mostu o možných nezhodách pri zostavovaní koalície na základe rokovaní, ktoré prebehli.

"Každý zodpovedný politik musí vidieť, čo by sa stalo, keby prišli predčasné voľby. Sľúbili sme, že urobíme všetko pre to, aby vznikla stabilná pravicová vláda. Nie kvôli nám nevznikla. My sme boli ochotní zľaviť z našich, dá sa povedať, rozhodnutí, že OĽaNO je problém, že SNS je problém, že dokonca človek, ktorý má nejaké kontakty, aspoň nejaké fotky s mafiánmi, že aj ten môže byť problém, sme povedali tri konkrétne kompromisy, na ktoré pristúpila jedine naša strana. Napriek tomu nemohla vzniknúť takáto vláda...," odpovedal Bugár na otázku, ako chce voličom Mosta-Híd vysvetliť, že sa ide spojiť s SNS.

Bugár nabral odvahu a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TA3)

"Ak vidíme, že tu narastá extrémizmus a že tu narastajú nesystémové strany, ktoré fakticky nemajú ani normálny program, tak tu môže vzniknúť chaos a ten chaos nepomôže nikomu. My sme už zažili to, ako sa fašizmus na Slovensku posilnil," uviedol líder Most-Híd a dodal, že "Nás musia ľudia hodnotiť nie na základe slov, čo na nás kydajú cez médiá (...), ale musia nás hodnotiť na základe toho, čo vieme z toho programu plniť." Ak vedia naplniť sľuby, ktoré dali občanom, tak je ich psia povinnosť ísť do takejto vlády. "História podľa mňa dokáže, že sme urobili dobrý krok," myslí si Bugár.

"Nikoho neteší táto situácia, ale tá zodpovednosť je v tom, k čomu vy ako poslanci napomôžete, chaosu a extrémizmu, alebo možno skúsite obetovať aj stranu, lebo nevieme, čo bude za štyri roky, v prospech krajiny. Toto je pre nás dôležité," dodal.

Viac o téme: Béla BugárMost-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu