Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Smutné príbehy mladých Slovákov, ktoré zarmútili Slovensko: Strašiak, ktorého nemožno ignorovať

Zuzanu Kosnáčovú našli bez známok života. Zobraziť galériu (3)
Zuzanu Kosnáčovú našli bez známok života. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Boli mladí, ťažké životné skúšky ich ešte len čakali. Napokon však vôbec neprišli. Osud to zariadil inak a títo Slováci už nie sú medzi nami. Pravý dôvod ich odchodu z tohto sveta vedia snáď len oni sami. Čo však robiť, aby sa podobné prípady neopakovali?

Michal Stach z Prešova zmizol počas ranného behu v centre Bratislavy. Bol 20. november 2019. Mnohí spočiatku nestrácali nádej, že sa 20-ročný mladík nájde živý a zdravý. No dni ubiehali. Polícia navyše informovala o kamerovom zázname, ktorý zachytával skok osoby z Mosta SNP práve v čase, kedy Michal zmizol. Najhoršie obavy sa napokon potvrdili 23. januára. Telo, ktoré vyplavil Dunaj, patrilo chlapcovi.

Polícia pátra po Michalovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook-Pohotovostný pátrací tím)

Taktiež 20-ročný Vladimír ukončil svoj život v auguste minulého roka. V časti Tribečského pohoria po ňom pátralo vyše sto dobrovoľníkov, no objavili už len jeho bezvládne telo. Obesil sa na strome len dva kilometre od svojho domu. Pred odchodom si upratal izbu, vzal si fľašu vodky, dve krabice džúsu, plyšového medveďa a reťaz.

Pátranie po Vladimírovi zatiaľ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/HAKA)

Aj to sú tragédie, ktoré zarmútili Slovensko. Zďaleka však nie sú jediné. Ostro sledované sú najmä zmiznutia detí a mladistvých. Sú však komentáre o tom, že počet takých prípadov stále narastá opodstatnené? 

"Väčšina nezvestných maloletých sú chovanci reedukačných centier, ktorí pravidelne utekajú, ale sú tu samozrejme aj naozaj nezvestné maloleté osoby, ktoré odišli z domu z nejakého dôvodu. Chcem však povedať, že nejde o únosy detí, čo je asi najviac rozoberaná téma ľudí, ak vidia, že bolo vyhlásené pátranie po maloletej osobe," povedal Jozef Juhoš z Pohotovostného pátracieho tímu.

Prečítajte si aj: Pátranie je boj s časom: Rodina si na detaily spomenie až po pár dňoch, nezvestným ale ide o život

Dodal, že únosy detí sú skôr ojedinelé. "A aj keď ide o únos dieťaťa, tak je to najčastejšie zo strany jedného z rodičov. Netvrdím však, že únosy detí sú nejaký mýtus, samozrejme stáva sa aj to," vysvetlil. 

Strašiak menom psychika

Podľa Juhoša sú dôvodom nezvestnosti maloletých či mladých ľudí zväčša rôzne problémy v rodine, psychické problémy, ktoré sa neriešia a dlhodobo sa v človeku hromadia. "A potom to je často prípad s tragickým koncom. Netýka sa to len detí, ale aj dospelých," objasnil.

Prečítajte si aj: Alexandru (†15) našli obesenú v škole v Bratislave: Jej smrť vyvoláva množstvo otázok

Čo si teda treba všímať, aby ste možnému nešťastiu zabránili? Juhoš vymenoval, že podstatné sú zmeny správania rodinných príslušníkov. Potrebná je komunikácia a psychická podpora. "Takisto si treba všímať aj svojich rodičov, starých rodičov, pretože aj tí sú často obeťami problémov, ktoré sa dali riešiť," dodal s tým, že Pohotovostný pátrací tím má za sebou viacero akcií, ktoré skončili nešťastne. A takmer vo všetkých prípadoch zohrávala hlavnú úlohu práve psychika.

Viac o téme: PátranieNezvestníPolícia Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu