Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Judita obžalovaná z vraždy Tomáša (†16) pred súdom: FOTO Ukrývala si tvár a celá sa triasla

Judita pred hlavným pojednávaním v konaní vedenom pre obzvlášť závažný zločin vraždy kamaráta Tomáša na Okresnom súde v Žiline dňa 9. januára 2020. Zobraziť galériu (9)
Judita pred hlavným pojednávaním v konaní vedenom pre obzvlášť závažný zločin vraždy kamaráta Tomáša na Okresnom súde v Žiline dňa 9. januára 2020. (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

ŽILINA – Tínedžerka Judita, ktorá je obžalovaná z vraždy kamaráta Tomáša, sa postavila pred súd. Vo štvrtok ráno sa začalo hlavné pojednávanie na Okresnom súde v Žiline. Dievčine hrozí 15-ročný trest odňatia slobody, čo je najvyššia trestná sadzba, akú je možné mladistvému páchateľovi trestného činu na Slovensku uložiť.

Vlani v máji otriasla celým Slovenskom brutálna vražda 16-ročného gymnazistu Tomáša, z ktorej obvinili dnes už 17-ročnú Juditu. Tínedžeri boli spolužiaci. Podľa obžaloby mala Judita Tomáša dobodať v byte na žilinskom sídlisku Vlčince.

Na snímke vpravo 16-ročná Judita pred hlavným pojednávaním v konaní vedenom pre obzvlášť závažný zločin vraždy kamaráta Tomáša na Okresnom súde v Žiline.
Zobraziť galériu (9)
Na snímke vpravo 16-ročná Judita pred hlavným pojednávaním v konaní vedenom pre obzvlášť závažný zločin vraždy kamaráta Tomáša na Okresnom súde v Žiline.  (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Ukončili vyšetrovanie vraždy Tomáša (†16), ktorá šokovala celé Slovensko

Vo štvrtok (9. januára) o pol deviatej ráno sa na Okresnom súde v Žiline začalo hlavné pojednávanie. Obžalovanú Juditu priviedli do budovy súdu krátko pred ôsmou. „Na ruke mala oranžovú pásku, bola zahalená v tmavej bunde, na hlave mala kapucňu a tvár si zakrývala,“ opísala dianie televízia JOJ.

Pojednávanie s Juditou obžalovanou z vraždy je bez verejnosti

V úvode hlavného pojednávania trojčlenný senát posudzoval žiadosť obžalovanej o vylúčenie verejnosti. Tá zdôvodňovala svoju žiadosť tým, že vzhľadom na závažnosť situácie potrebuje mať pri svojej výpovedi maximálny pokoj. S vylúčením verejnosti z dokazovacej časti hlavného pojednávania sa stotožnil aj prokurátor, keďže vypočutí majú byť mladiství svedkovia, ktorých výpovede by mohli byť ovplyvnené médiami.

Judita pred hlavným pojednávaním
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

„Súd po začatí hlavného pojednávania na návrh obžaloby, ktorý bol doručený 8. januára, vylúčil verejnosť na celé hlavné pojednávanie. Proti tomuto uzneseniu nie je prípustný opravný prostriedok,“ priblížila hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Lenka Belavá.

Na dnešnom pojednávaní by mala v prvom rade odznieť obžaloba, na súde sú prítomní aj rodinní príslušníci obžalovanej Judity. Ďalšie pojednávanie je predbežne naplánované na 24. januára.

Na archívnych snímkach Judita a Tomáš
Zobraziť galériu (9)
Na archívnych snímkach Judita a Tomáš  (Zdroj: Facebook)

Prípad, ktorý otriasol Slovenskom

Vražda len 16-ročného Tomáša na žilinskom sídlisku Vlčince otriasla Slovenskom v máji 2019. Prvotné neoficiálne informácie hovorili o tom, že na mieste bola v osudnú chvíľu aj tretia osoba.

Zúfalý krok rodičov obvinenej Judity? Po krvavej vražde Tomáša (†16) podivná kampaň na internete

Judita totiž mala privolanej policajnej hliadke povedať, že jej kamaráta dobodal neznámy muž, ktorý ich napadol. Malo ísť o falošného odpočtára elektriny, ktorého do bytovky údajne vpustil jeden zo susedov.

Na archívnej snímke spolužiaci Judita a Tomáš
Zobraziť galériu (9)
Na archívnej snímke spolužiaci Judita a Tomáš  (Zdroj: Instagram)

Judita najskôr záchranárom tvrdila, že ich v byte napadol muž, ktorý sa vydával za elektrikára. Tejto verzii spočiatku uverili aj policajti a v deň vraždy skutočne hľadali v uliciach mesta muža v montérkových nohaviciach. Žiadne pátranie ale počas ďalších dní nevyhlásili. Judita, ktorá si zranenia na rukách mala spôsobiť sama, bola v nemocnici, už o tri dni neskôr ju polícia obvinila z vraždy.

Po obvinení Juditu sudca poslal do vyšetrovacej väzby, odkiaľ sa viackrát pokúsila dostať. Jej žiadosti o prepustenie ale okresné a krajské súdy doteraz vždy zamietli.

Viac o téme: TomášSúdŽilinaVraždaJudita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu