Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

ČIERNY DEŇ pre Slovensko! Po nehode pri Nitre zomrelo 12 ľudí, Pellegrini zvažuje štátny smútok

Tragická nehoda pri Nitre už zasiahla celé Slovensko. Zobraziť galériu (53)
Tragická nehoda pri Nitre už zasiahla celé Slovensko. (Zdroj: Polícia SR, Denisa Saková, Andrea Kalavská, Peter Pellegrini)

NITRA – Na starej zlatomoraveckej ceste pri Malante sa stalo mimoriadne nešťastie. Po nehode autobusu a nákladného vozidla hlásia viacero mŕtvych a zranených. Aktuálne tam zasahujú všetky záchranné zložky. Pre nehodu je uzatvorená cesta I/65 v smere od Nitry na Zlaté Moravce.


  • Na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre došlo krátko po jednej popoludní k nehode medzimestského autobusu Nitra - Jelenec a nákladného vozidla s návesom prevážajúceho kameň, autobus skončil v priekope
  • V dôsledku zrážky zahynulo najmenej 12 ľudí z toho sú štyri maloleté deti, približne 17 ďalších ľudí sa zranilo, traja ťažko
  • Miesto nehody navštívili viacerí ministri, prezident HaZZ, krajský riaditeľKR PZ Nitra a smeruje tam aj premiér Peter Pellegrini, ktorý zrušil svoj program pracovnej cesty na Cypre
  • Na mieste zasahovali všetky záchranárske zložky vrátane vrtuľníkov
  • Vláda vo štvrtok dopoludnia mimoriadne zasadne, rozhodne o štátnom smútku

Tragická nehoda autobusu zasiahla celú Nitru! Mesto ihneď koná, mimoriadna pomoc

Nehoda pri Nitre je jednou z najtragickejších na Slovensku

Najdesivejší pohľad na mieste nešťastia! FOTO Vrak autobusu smrti vytiahli s priekopy, z tohto mrazí

23:02 Ďakujeme, že ste s nami situáciu sledovali online. Viac informácií o tragédii vám prinesieme zajtra. 

22:28 Na tragickú nehodu zareagoval aj Slovenský futbalový zväz, ktorý vyjadril úprimnú sústrasť a pridal aj pekné gesto na počesť tragicky zosnulých a všetkých pozostalých.

Obrovská tragédia hlboko zasiahla nás všetkých: Krásne gesto futbalového zväzu na počesť zosnulých

22:14 Na mieste nehody aktuálne prebieha odtiahnutie autobusu a nákladného vozidla za účelom znaleckého skúmania.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: FB/Denisa Saková - Ministerka vnútra SR)

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: FB/Denisa Saková - Ministerka vnútra SR)

21:30 Premiér Peter Pellegrini dorazil na miesto tragickej nehody. Po jeho boku stojí ministerka vnútra Denisa Saková. „Zajtra pravdepodobne na jedenástu hodinu zvolám rokovanie vlády SR, aby sme prerokovali vyhlásenie štátneho smútku, pretože pri takýchto veľkých udalostiach sme takto spravili, či už to bola veľká nehoda v Polomke, alebo iné veľké nehody. Táto dopravná nehoda svojou početnosťou patrí k tým najhorším v našej histórii, a preto si myslím, že vyhlásenie štátneho smútku na piatok, aby sme si takto uctili obete dopravnej nehody, je na mieste,“ povedal predseda vlády. Verí, že to nebude vyvolávať diskusie.

21:27 Leteckí záchranári z Nitry si po pristátí na ceste prevzali do svojej starostlivosti 15-ročného chlapca s vážnym úrazom hlavy a ťažkou poruchou vedomia. Tínedžera napojili na umelú pľúcnu ventiláciu a letecky ho transportovali do Fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch, kde bol v kritickom stave odovzdaný do rúk lekárom oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny.

Druhá posádka záchranárskeho vrtuľníka z Banskej Bystrice si na mieste prevzala 61-ročného pacienta s podozrením na poranenie hlavy. Po ošetrení a podaní liečby bol v stabilizovanom stave záchranárskym vrtuľníkom prevezený do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

21:06 Tak ako šéfka rezortu vnútra Saková, aj ministerka zdravotníctva Kalavská ďakuje všetkým záchranárskym zložkám za obrovské nasadenie pri záchrane životov pri nešťastí, ktoré si vyžiadalo 12 životov.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: FB/Andrea Kalavská - ministerka zdravotníctva SR)

„O tom, že život je dar, som presvedčená o to viac aj po tom, ako som sa pred malou chvíľou rozprávala s pacientmi vo Fakultnej nemocnici v Nových Zámkoch, ktorí mali to šťastie a vyviazli z dnešnej hromadnej nehody s ľahkými zraneniami. Prajem im skoré uzdravenie a lekárom, sestrám a iným zdravotníckym pracovníkom ďakujem za ich nasadenie a obetavosť,“ uviedla Kalavská.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: FB/Andrea Kalavská - ministerka zdravotníctva SR)

20:48 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril v liste adresovanom slovenskému premiérovi Petrovi Pellegrinimu sústrasť v súvislosti s tragickou nehodou autobusu pri Nitrianskych Hrnčiarovciach. „V mene maďarskej vlády a Maďarov chcem vyjadriť sústrasť a podporu v týchto ťažkých hodinách. Modlíme sa za smútiace rodiny a za uzdravenie zranených,“ napísal Orbán v liste svojmu slovenskému kolegovi.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

20:36 Najviac zranených prijala nemocnica v Nitre, konkrétne osem. Medzi nimi je aj šesťročný chlapec s fraktúrou nosa spolu s jeho starou mamou, ktorá utrpela otras mozgu. Jednu pacientku operovali na klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny, je v stabilizovanom stave. Jedeného pacienta s ťažkým poranením oka operovali na klinike oftamológie.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

Šesť ľudí prijali Nové Zámky, z toho 15-ročný chlapec je v ťažkom stave. Do Levíc boli privezení traja pacienti, z toho jeden vo vážnom stave. Jeden pacient vo veku 61 rokov bol odvezený do nemocnice v Banskej Bystrici s podozrením na poranenie hlavy, našťastie je mimo ohrozenia života. Rovnako mimo ohrozenia života je aj pacient, ktorého doviezli do nemocnice v Topoľčanoch.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

20:28 Cesta I/65 v smere od Nitry na Zlaté Moravce bude podľa všetkého neprejazná až do zajtrajšieho dopoludnia. „Pokiaľ sa tadiaľto chystáte do práce, či do školy, zmeňte trasu, pretože tadiaľto pravdepodobne neprejdete,“ upozornili vodičov muži zákona.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook)

20:14 Mladí ľudia zo Študentského domova Nitra plánujú pomôcť zraneným. Chcú darovať krv. Informácia sa objavila na sociálnej sieti Facebook, kde padla aj výzva, aby sa do darovania krvi zapojilo čo najviac ľudí.    

20:05 Ministerka Saková ešte raz venovala jedno obrovské ďakujem všetkým zasahujúcim hasičom. „Ste naši hrdinovia a ja vám chcem zo srdca poďakovať za to, že denno-denne zachraňujete životy,“ uviedla šéfka rezortu vnútra na svojom Facebooku, kde zavesila aj fotky.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: FB/Denisa Saková - Ministerka vnútra SR)

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: FB/Denisa Saková - Ministerka vnútra SR)

19:57 Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská hovorí, že situáciu v nemocniciach zvládame.

A. Kalavská o tragickej nehode: Situáciu v nemocniciach zvládame

19:50 Rodinným príslušníkom obetí dnešnej havárie prímestského autobusu a nákladného auta neďaleko Nitry kondoloval aj český prezident Miloš Zeman a maďarský prezident János Áder. Informoval o tom hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej Martin Strižinec. „Slová môžu len ťažko vyjadriť bolesť a smútok nad zmarenými životmi. Dovoľte mi, aby som Vám, vo svojom mene aj v mene českej verejnosti, vyjadril hlbokú sústrasť. V tejto pohnutej chvíli sme myšlienkami s Vami,“ uviedol v sústrastnom telegrame Zeman.

19:45 Riaditeľ KR PZ Košice spolu so všetkými policajtmi Košického kraja myslia v modlitbách na všetkých tých, pre ktorých budú nadchádzajúce Vianoce veľmi smutnými. „Nič nedokáže zaplniť prázdne miesto blízkeho pri stole, preto dávajme na cestách pozor, aby sme sa domov vždy vrátili v zdraví,“ napísala krajská polícia na svojom facebookovom účte.

19:42 Odťahová služba SOSTEAM na svojej sociálnej sieti okrem videa zverejnila aj snímky z miesta nešťastia.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: FB/Odťahová služba SOSTEAM)

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: FB/Odťahová služba SOSTEAM)
 

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: FB/Odťahová služba SOSTEAM)

19:27 Mrazivé zábery z prevrátenia autobusu späť na kolesá. Hasičom sa to podarilo okolo šiestej večer. 

19:23 Premiér Peter Pellegrini prerušil oficiálnu návštevu Cypru a vrátil sa na Slovensko priamo na miesto tragickej nehody.

18:52 Úprimnú sústrasť vyjadruje aj ďalší bývalý prezident Ivan Gašparovič. "Ľudia si často neuvedomujú svoju ľahostajnosť, pri ktorej ohrozujú nielen svoj život, ale aj život iných ľudí. To sa stalo teraz veľkou tragédiou pre pozostalých. Pripájam sa k všetkým, ktorí rodinám obetí vyslovili úprimnú sústrasť," vyhasil Gašparovič.

18:40 Saková uvádza, že ide o jednu z najtragickejších dopravných nehôd na Slovensku. "Dnešná dopravná nehoda, ktorej bilancia je mrazivá, je jedna z najtragickejších v histórii Slovenska. Podľa riaditeľa Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity pána profesora Gustava Kasanického sa najtragickejšia dopravná nehoda v histórii SR stala v roku 1995, keď český autobus havaroval v obci Kolárovice pri Makove s bilanciou 17 mŕtvych," píše ministerka.

18:33 Verziu s preťaženým nákladným autom potvrdila aj ministerka vnútra Denisa Saková. Tá zaroveň doplnila, že sa navýšil počet hasičov z 30 na 60.

18:22 Ministerka Kalavská na tlačovom brífingu informovala, že 20 ľudí bolo zavezených do nemocníc. Z toho najviac zranených prijala nemocnica v Nitre, konkrétne osem. Šesť ľudí prijali Nové Zámky, z toho jeden je v ťažkom stave. Do Levíc boli privezení traja pacienti, z toho jeden vo vážnom stave. Jeden pacient bolo odvezený do nemocnice v Banskej Bystrici a je mimo ohrozenia života. Rovnako mimo ohrozenia života je aj pacient, ktorého doviezli do nemocnice v Topoľčanoch.

18:21 Účastníci nehody hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici Nitra sú podľa jej medicínskeho riaditeľa Mariána Bakoša mimo ohrozenia života. Piati majú vážne zranenia a traja ľahké. V nemocnici skončil aj šesťročný chlapec s fraktúrou nosa spolu s jeho starou mamou, ktorá utrpela otras mozgu. „Aktivizovali sme traumaplán, v pavilóne chirurgických disciplín bol pozastavený operačný program, boli privolaní traumatológovia, chirurgovia a klinickí psychológovia. Jedna pacientka bol ihneď operovaná na klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny, je v stabilizovanom stave. Jeden pacient s ťažkým poranením oka bol operovaný na klinike oftamológie,“ vyjadril sa k zraneným Bakoš.

18:06 Prezídium Hasičského a záchranného zboru na sociálnej sieti informovalo, že autobus sa už podarilo dostať naspäť na kolesá. "V najbližšej dobe by ho mali vytiahnuť na cestu. Počet obetí zostal nezmenený (12), zranených bolo celkom 20 osôb. Pri udalosti zasahovalo 63 príslušníkov HaZZ s 25 kusmi hasičskej techniky. Hasiči, ktorí boli na mieste udalosti ako prví, by touto cestou chceli poďakovať okoloidúcim vodičom. S pomocou autolekárničiek asistovali hasičom pri množstve zranených až do príchodu ďalších záchranných zložiek," píše sa v stanovisku.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook/HaZZ)

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook/HaZZ)

18:04 Svoju najhlbšiu sústrasť vyjadril aj bývalý prezident Rudolf Schuster. "S veľkým žiaľom som prijal správu o tragickej dopravnej nehode pri Nitre. Rád by som vyjadril svoju najhlbšiu sústrasť pozostalým a skoré uzdravenie raneným," uviedol Schuster.

17:36 Svedok nehody tvrdí, že vodič nákladného auta po ceste "lietal".

Stanovisko svedka k tragickej dopravnej nehode v blízkosti Nitry

17:30 Situácia po tragickej nehode pri Nitre.

Situácia na mieste tragickej nehody pri Nitre

17:20 Premiér Peter Pellegrini zvažuje vyhlásenie štátneho smútku v súvislosti so stredajšou tragickou dopravnou nehodou pri Nitre. Vláda by k tejto veci mohla mimoriadne zasadnúť vo štvrtok (14. 11.). Štátny smútok by mohol byť v piatok (15. 11.). Premiér to uviedol pred odletom z Cypru späť na Slovensko.

17:13 V obci Jelenec, kam premiestnili viacerých zranených, už zasadá aj krízový štáb. Starosta obce Ivan Varga oznámil, že v zriadenom krízovom centre sa nazbieralo už dosť zdravotníkov na výpomoc a poďakoval sa všetkým za ochotu.

17:08 Pred Úradom vlády SR v Bratislave už vyvesili čiernu zástavu na počesť obetí dnešnej tragickej nehody pri Nitre.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

17:05 Na miesto nehody podľa vyhlásenia na sociálnej sieti smeruje aj minister obrany Peter Gajdoš. Zdôrazňuje, že ozbrojené sily sú pripravené poskytnúť pomoc pri odstraňovaní následkov tejto tragédie. "Je mi nesmierne ľúto čo sa stalo pri obci Nitrianske Hrnčiarovce. Pozostalým vyjadrujem úprimnú sústrasť. Smerujem na miesto nehody a zdôrazňujem, že naše ozbrojené sily sú pripravené poskytnúť akúkoľvek pomoc, aká bude potrebná. Všetkým zraneným želám skoré uzdravenie," píše Gajdoš.

16:46 Ministerka školstva Lubyová chce navštíviť krízové centrum, ktoré bolo zriadené v Jelenci, rovnako tak nemocnice, kam previezli zranených. "Zajtra pôjdem aj do škôl zabezpečiť podporu a pomoc pre spolužiakov a pedagógov, aby lepšie zvládli vyrovnanie sa s touto tragédiou. Modlím sa, aby už ďalšie obete nepribudli," dodala ministerka.

16:44 Záchranári zasahujú pri prevrátenom kamióne.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR - Milan Ivanič)

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR - Milan Ivanič)

16:36 Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa presúva do nitrianskej nemocnice, kde bude mať tlačový brífing. Na miesto tiež smeruje aj ministerka školstva Martina Lubyová.

16:31 Na mieste zasahuje veľa záchranných zložiek a členov policajného zboru. Tragédia kompletne uzavrela spomínanú cestu I/65.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

16:30 Polícia z Bratislavského kraja sa pripojila s ľútosťou a vyjadrili úprimnú sústrasť a spolupatričnosť pozostalým, ktorých sa táto tragédia osobne dotkla.

"Zároveň vyjadrujeme obdiv a uznanie záchranným zložkám a našim kolegom, ktorí priamo na mieste bojovali o záchranu ľudských životov a možné znížene fatálnych následkov tejto tragédie," píše na sociálnej sieti polícia.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR - Milan Ivanič)

16:27 Na mieste nehody sa nachádza aj minister dopravy a výstavy SR Árpád Érsek spolu s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou.

Andrea Kalavská
Zobraziť galériu (53)
Andrea Kalavská  (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Árpad Érsek
Zobraziť galériu (53)
Árpad Érsek  (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

16:15 Konečná bilancia jednej z najhorších dopravných nehôd v novodobej histórii Slovenska je 12 mŕtvych a 15 zranených. Preživším na mieste pomáhalo až 9 posádok záchrannej zdravotnej služby – 3 posádky Rýchlej lekárskej pomoci, 4 posádky Rýchlej zdravotnej pomoci a 2 posádky leteckých záchranárov. Pacientov po ošetrení prevážali do nemocníc v Nitre, Nových Zámkoch, Zlatých Moravciach, Topoľčanoch a v Leviciach.

16:13 Vrtuľník z Nitry si po pristátí priamo na mieste prevzal 15-ročného chlapca s vážnym úrazom hlavy a ťažkou poruchou vedomia. Záchranári ho napojili umelú pľúcnu ventiláciu. Chlapec bol letecky transportovaný do Fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch. „Tam bol v kritickom stave odovzdaný do rúk lekárom oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny,“ uviedla hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková. Druhá posádka záchranárskeho vrtuľníka z Banskej Bystrice si na mieste prevzala 61-ročného pacienta s podozrením na poranenie hlavy. 

16:08 Predpokladaný príchod premiéra Petra Pellegriniho na miesto nehody je o 21:30 hod. 

16:02 Polícia SR zverejnila prvé zábery z miesta smrteľnej nehody. 

16:00 Presný počet obetí zatiaľ nie je jasný. Zranených rozviezli do okolitých nemocníc v kraji. Zranení sú vodiči autobusu aj nákladného auta.

15:59 Po nehode zahynulo zatiaľ 12 ľudí, z toho štyri maloleté deti. Ďalších 17 ľudí je zranených, traja ťažko. Informovali o tom ministerky vnútra a zdravotníctva Denisa Saková a Andrea Kalavská, ktoré sú na mieste nešťastia. 

15:55 Na mieste nehody sa už nenachádzajú žiadne zranené osoby, všetky sú prevezené do nemocnice. Havarovaný autobus sa pokúsia hasiči v spolupráci s ťažkou žeriavovou technikou vytiahnuť z priekopy.

15:53 Ministerka Saková hovorí, že na mieste sa nachádza 15 policajtov, 30 hasičov a 4 hasičské sanitky. 

15:47 Spoločnosť Arriva oficiálne potvrdila, že šlo o jej autobus na trase Nitra – Jelenec s časom odchodu autobusu z Nitry o 12:50 (linka 403431, spoj číslo 5).

15:44 Mladík, ktorý mal v havarovanom autobuse sedieť, no spoj zmeškal, hovorí, že išlo o autobus, ktorý z Nitry štartoval o 12:50 hod. „Tento spoj využívajú hlavne študenti, ktorí chodia na školy v Nitre. Hovorili to aj ľudia, ktorí čakali na vedľajšej zastávke, že ten bus mal byť akurát v tej chvíli niekde v tej lokalite. Tak ma to len utvrdili v tom, že ide naozaj o tej môj zmeškaný spoj,“ povedal.  

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: FB/Denisa Saková)

15:42 V nemocnici sa aktuálne nachádza 15 ľudí, ktorí v dôsledku nehody utŕžili zranenia.

15:29 Na miesto tragédie smeruje aj ministerka zdravotníctva.

15:21 Krízové centrum pre rodinných príslušníkov je zriadené v kultúrnom dome v Jelenci a na operačnom stredisku Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre informačná telefónna linka 096130 2154. Cesta je neprejazdná a obchádzková trasa vedie cez obce Nitrianske Hrnčiarovce, Štitáre a späť na cestu I/65.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook/Denisa Saková - Ministerka vnútra SR)

15:18 Ministerka Saková už dorazila na miesto dopravnej nehody.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook/Denisa Saková - Ministerka vnútra SR)

15:16 Silný náraz mal pre posádku autobusu fatálne následky. Po zrážke zostal nákladiak prevrátený na ceste a autobus v priekope. Na záchrane ľudských životov sa podieľajú v hustom daždi desiatky záchranárov, zasahoval aj záchranársky vrtuľník. Presné počty obetí a zranených nemáme zatiaľ k dispozícii. Predbežná bilancia je 12 mŕtvych a 17 zranených.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook/Denisa Saková - Ministerka vnútra SR)

15:14 Na mieste tragickej dopravnej nehody poskytnú pomoc aj Modrí anjeli, nezisková organizácia poskytujúca bezplatnú terénnu a telefonickú krízovú intervenciu a psychosociálnu podporu ľuďom, ktorí sa náhle ocitli v kríze.

15:11 Správa hlboko zarmútila aj prezidentku republiky Zuzanu Čaputovú. Hlava štátu zároveň vyzvala k opatrnosti a ohľadoplnosti na cestách.   

15:09 Prví zranení cestujúci z autobusu už boli privezení do nitrianskej nemocnice. Podľa hovorkyne nemocnice Tatiany Timkovej bolo doteraz na traumatológiu privezených päť ťažko zranených ľudí. „Pacientom bola okamžite poskytnutá všetka dostupná zdravotná starostlivosť,“ uviedla Timková.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook/Denisa Saková - Ministerka vnútra SR)

15:04 Situáciu na mieste nešťastia komplikujú nepriaznivé poveternostné podmienky.

15:03 Hasiči oficiálne potvrdili, že obetí na životoch je dvanásť, pričom sedemnásť osôb utrpelo zranenia dosiaľ neznámeho rozsahu. Prvotné informácie hovorili o trinástich mŕtvych a asi dvadsiatich zranených. 

14:56 Podľa najnovších informácií hasičov je na mieste dopravnej nehody 12 usmrtených a 17 zranených osôb. Niekoľko zranených osôb ošetrujú zdravotníci v spolupráci s hasičmi v evakuačnom autobuse HaZZ. Na mieste príslušníci stavajú nafukovací stan pre zasahujúce zložky a zranené osoby. 

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

14:54 Na miesto nehody ide aj minister dopravy Arpád Érsek. Agentúru SITA o tom informovala jeho hovorkyňa Karolína Ducká. „Minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek v súvislosti s tragickou dopravnou nehodou autobusu vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým,“ uviedla.

14:45 Premiér Peter Pellegrini po nehode autobusu pri Nitre ukončil svoju návštevu Cypru. Smeruje na Slovensko. „Cítim nesmiernu ľútosť k všetkým obetiam a vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým pozostalým.“

Tatrovka bola plná zeminy.
Zobraziť galériu (53)
Tatrovka bola plná zeminy.  (Zdroj: Polícia SR)

14:42 Hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek pre topky.sk uviedol, že vedenie mesta poskytne nejaké deky a čaj. „Zisťujeme, či môžeme poskytnúť súčinnosť vzhľadom nejakej potreby ubytovať tých ľudí, či ich niekam umiestniť. Máme zatiaľ informácie, že tých ľudí mali prevážať do strediska Granvie. Majú tam operačné stredisko vrátane údržbových vozov a podobne. Ide o stredisko Jelenec. Ľudí by mali prevážať tam,“ povedal Holúbek.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Polícia SR)

14:39 Podľa našich informácií havaroval medzimestský autobus spoločnosti Arriva, v ktorom mali byť prevažne stredoškoláci.

14:34 Tragická zrážka na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre si vyžiadala najmenej 12 obetí, už to potvrdil aj Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR. 

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Polícia SR)

14:28 Podľa jedného zo svedkov šlo o linkový autobus Nitra - Jelenec. „Nákladné auto stratilo rovnováhu, čelná zrážka,“ opísal Topkám svedok.

14:19 Podľa svedkov mala tatrovka prejsť do protismeru, a tam sa čelne zraziť s autobusom.  

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Michal)

14:16 Naďalej nie je zrejmé, koľko presne ľudí zahynulo. Na mieste stále prebiehajú záchranné práce. Niektoré telá sú zakliesnené. „Už teraz môžeme povedať, že mŕtvych bude viac ako 10,“ napísala polícia na svojej sociálnej sieti. Informácie hasičov však hovoria o trinástich obetiach na životoch.

14:13 Na miesto tragédie smeruje ministerka vnútra Denisa Saková spolu s prezidentom HaZZ Pavlom Nerečom a krajským riaditeľom KR PZ Nitra Miroslavom Michalčíkom.

14:04 Mapa zobrazuje presnú lokalitu, kde dnes vyhaslo najmenej 13 životov. Zlatomoravecká cesta má prezývku aj Cesta smrti, pretože sa na nej stáva veľa tragických nehôd.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: google maps)

14:01 Na inkriminovanom mieste zasahuje tridsiatka hasičov, sedem sanitiek aj posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby.

14:00 Pohľad na miesto dopravnej nehody, ktorá stala v katastri obce Nitrianske Hrnčiarovce, okres Nitra. Došlo tam k zrážke nákladného vozidla a autobusu s cestujúcimi.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Michal)

13:53 Hasiči hovoria, že doposiaľ 13 osôb nehodu neprežilo, pribižne 20 osôb utrpelo zranenia. Počet zranených a usmrtených osôb sa bude pravdepodobne zvyšovať.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

13:50 Pred pár minútami sa v okrese Nitra zrazil autobus a nákladné motorové vozidlo. Prvotné informácie hovoria o najmenej 4 mŕtvych a 10 ťažko zranených.

"Môžem vám potvrdiť, že došlo k dopravnej nehode autobusu s nákladným autom. Dali sme tomu prioritu, ako nehodu s hromadným postihnutím osôb. Ide o veľa zranených. Záchranári momentálne na mieste ošetrujú a triedia ranených. Išlo tam sedem pozemných ambulancií záchrannej zdravotnej služby. Je tam jeden vrtuľník a príde aj ďalší. Bližšie informácie o presnom počte zranených vám zatiaľ nevieme poskytnúť, až keď sa akcia ukončí. Potvrdzujeme, že na mieste sa nachádzajú aj usmrtené osoby, ale upresníme to až keď sa to ukončí,“ povedal pre topky.sk Jozef Minár, hovorca operačného strediska záchrannej služby.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Z dôvodu vážnej dopravnej nehody je uzatvorená cesta 1/65 v smere od Nitry na Zlaté Moravce. Informovala o tom polícia na jednej zo svojich sociálnych sietí. „Obchádzka je smerovaná obojsmerne cez obce Nitrianske Hrnčiarovce, Štitáre a späť na cestu 1/65 smer Zlaté Moravce,“ dodala.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko!
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

O tragédii informovalo aj dopravné spravodajstvo Zelená vlna. „Na starej Zlatomoraveckej ceste pri Malante sa zrazil kamión s autobusom, úsek je neprejazdný, využite obchádzky cez Pohranice alebo Štitáre,“ píše na svojom twitterovom účte.

Viac o téme: NitraNehodaAutobus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu