Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Násilné útoky v centre Bratislavy prekročili rámec: Ľudia ako zombíci s telefónmi verzus útočník

Útočník zranil policajta krátko pred streľbou na Obchodnej ulici v Bratislave. Zobraziť galériu (2)
Útočník zranil policajta krátko pred streľbou na Obchodnej ulici v Bratislave. (Zdroj: FB/Polícia SR)

BRATISLAVA - Piatkový incident na frekventovanej Obchodnej ulici v hlavnom meste opäť vyvolal búrlivú diskusiu. Okrem postupu polície, ktorým sa bude zaoberať Úrad inšpekčnej služby, však samotní zástupcovia zákona upozornili na to, že mobil nie je nepriestrelná vesta. Mnohí ľudia totiž nevzali nohy na plecia a útočníka s nožom v ruke napriek hrozbe zvedavo pozorovali či natáčali.

Chceš si nakrútiť vlastnú smrť? Túto otázku v súvislosti s incidentom na Obchodnej ulici položila polícia prostredníctvom sociálnej siete verejnosti. "Piatkový incident v Bratislave ukázal, že niektorým treba neustále pripomínať základné princípy bezpečnosti," uviedli.

PRÁVE TERAZ Ladislav, ktorý surovo zaútočil na nepočujúceho mladíka v Bratislave, ide do väzby

Pridali aj zopár rád, podľa ktorých by sa náhodní okoloidúci mali správať v prípade, že sa ocitnú v podobnej situácii. "Ak je niekto ozbrojený a zbesilo kričí, ako všetkých zabije, utekajte od neho čo najďalej, varujte okoloidúcich, volajte 158. Uteč, skry sa a volaj o pomoc!" napísala polícia. 

Útočník zranil policajta tesne pred streľbou na Obchodnej ulici v Bratislave

Ďalej dodala, že k násilníkovi sa netreba približovať a nie je vhodné ho ani natáčať na telefón. "Ak sa takáto osoba oháňa napríklad iba kameňom alebo nožom, nikdy neviete, čo iné môže mať pri sebe. Výbušninu? Pištoľ? Aj keď nemá batoh, existujú veľmi malé strelné zbrane," vyzdvihli v príspevku.

Identita útočníka z Obchodnej ulice je odhalená: Martin (35) sa topil v dlhoch, vyzýval k zabíjaniu

Do tretice polícia dodala, že ak občania predsa len chcú podať pomocnú ruku, stále treba myslieť na možnú hrozbu. "Ak chcete polícii pomôcť a telefonicky jej kontinuálne hlásiť pohyb páchateľa, zvážte všetky faktory uvedené vyššie a keď sa rozhodnete v prenasledovaní pokračovať, robte tak z dostatočnej a bezpečnej vzdialenosti," opísali. Na záver dodali, že treba byť obozretný, keďže páchateľ nemusí byť jeden. Zozadu vás môže prekvapiť jeho kumpán či dokonca viacerí komplici.

Riskantné správanie verejnosti zachytili aj kamery na Obchodnej ulici

Útočník zranil policajta tesne pred streľbou na Obchodnej ulici v Bratislave

Dlhodobý problém

Nielen tento incident, ale tiež útok na Filipínca Henryho (†36), ku ktorému došlo v sobotu, 26. mája 2018 nadránom, vyvoláva otázky ohľadom bezpečnosti v tejto časti Bratislavy. Ako uviedol hovorca hlavného mesta Peter Bubla, posledné násilné útoky v centre prekročili únosný rámec a vyžadujú si okamžité riešenia pre zlepšenie bezpečnostnej situácie v meste na viacerých úrovniach.

Za zabitie Filipínca Henryho dostal Juraj Hossu šesť rokov. Verejnosť aj prokuratúra žiadajú prísnejší trest.
Zobraziť galériu (2)
Za zabitie Filipínca Henryho dostal Juraj Hossu šesť rokov. Verejnosť aj prokuratúra žiadajú prísnejší trest.  (Zdroj: reprofoto tv markíza)

"Obchodná ulica je dlhodobý problém, na ktorého zlepšení mesto Bratislava a mestská polícia intenzívne pracujú už niekoľko mesiacov," povedal. Aké však zvažujú opatrenia? Podľa jeho slov na Obchodnej ulici plánujú zriadiť policajnú stanicu mestskej polície, ktorá by mala trvalo zvýšiť prítomnosť bezpečnostných zložiek na tomto mieste.

"Zároveň mestská polícia zriaďuje vlastnú zásahovú jednotku, ktorá bude mať sídlo práve v tejto stanici. Do riešenia situácie sme zainteresovali aj prevádzkarov podnikov na Obchodnej ulici, obyvateľov okolia tejto ulice a tiež komunikujeme na spoločných riešeniach so štátnou políciou," dodal s tým, že viac konkrétnych opatrení predstaví mesto už tento týždeň na tlačovej konferencii.

Viac o téme: OpatreniaMobilyVerejnosťObchodná ulica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu